Haberler

Fındıkta Örnek Projeler Verimi Arttırdı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 5 yıldır uygulanan "Her İlçede Örnek Fındık Bahçeleri Projesi"nin fındık üretiminin tekniğine uygun yapılmasıyla verim ve kalite artışı yaşandığını gösterdiğini söyledi.

Son on yıllık fındık üretim rakamlarının ortalaması dikkate alındığında Türkiye'nin yaklaşık 550 bin ton yıllık fındık üretiminin olduğunun görüldüğünü, bu haliyle dünya fındık üretiminin yüzde 65-70'ini tek başına ürettiğini belirten Kemal Yılmaz, Ordu'nun ise ortalama 150-200 bin tonluk yıllık üretimi ile dünya fındığının yüzde 25'ini tek başına üreten il olarak fındığın merkezi konumunda olduğunu kaydetti.

Üretimde ve dikim alanları bakımından lider bir il konumunda olmalarına rağmen fındıkta birim alan verimi bakımından aynı şeyleri söylemek maalesef mümkün olmadığını belirten Yılmaz, "Dünyanın değişik ülkelerinde dekara 300-400 kg fındık alınabilirken ülkemizde dekara verim 90-100 kg civarındadır. Tabii bu verim düşüklüğünün bir kısmı bahçelerimizin yaşlı olması, coğrafyamızın güçlüğü, eğimli arazilerimiz ve parçalı arazi yapımızdan kaynaklı olabilir. Sebebi her ne olursa olsun birim alan verimimiz lider ülkeye yakışmayacak durumdadır" dedi.

Bu durumun önüne geçmek için İl Müdürlüğü olarak birim alan verimini artırmak ve lider ülkeye yakışır seviyeye getirmek için projeler hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten Yılmaz, "Bu projeleri uygularken lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşarak, hem üreticimizin hem de ülkemizin daha çok kazanmasını sağlamak istiyorduk. Çalışmalarımızı dekara sağlayacağımız 10 kg'lık bir verim artışının dahi bu ilin ekonomisine yıllık 200 milyon TL ilave kazanç sağlayacağını bilerek büyük bir sorumlulukla gerçekleştirdik" diye konuştu.

Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Uyguladığımız projelerden birisi olan 'Her İlçede Örnek Fındık Bahçeleri Projesi' ile ilçelerimizde toplam 225 dekar alanda örnek fındık bahçeleri oluşturduk. İşte bugün gelinen noktada dekara 100 kg olan verimi 250-300 kg'lara çıkarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İşi tekniğine uygun yapınca, yüksek verim alınabileceğini tüm üreticilerimize göstermiş bulunuyoruz. Şunu ifade etmek istiyorum ki dünya fındık üretiminin yüzde 25'ini tek başına gerçekleştiren ilimiz üreticilerine yakışan dünyaya örnek olmaktır. Ordu artık örnek alan il değil, dünyaya örnek olan bir il olacaktır. Bu çalışma sonuçları bunu göstermiştir." - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kemal Yılmaz Türkiye Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title