Haberler

Fındıkta Aflatoksin Uyarısı

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi (ODÜ) ve Fındık Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 'Fındıkta Aflatoksin ve Külleme' konulu panel düzenlendi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, Vali İrfan Balkanlıoğlu, ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr.Ali İslam, ODÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçe Mazı, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Arzu Sezer, İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Perşembe Ziraat Odası ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, teknik personel ve üreticiler katıldı.

"BİLİNÇLİ İLAÇLAMA YAPIN"

'Fındıkta Aflatoksin ve Külleme' panelinde bir konuşma yapan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Ordu'da geçim kaynağı fındık. Fındık varsa, bolsa ve iyi para ediyorsa herkes mutlu. Fındık yoksa ve para etmiyorsa herkes kötü durumda oluyor ve bu da ekonomiye yansıyor. Fındık stratejik bir ürün ve dünyada söz sahibi olmamız gereken ürün" dedi. Vali Balkanlıoğlu, "Fındıkta mahsul alıyoruz. Bunu daha verimli hale getirerek, kaliteli üretim yapmak durumundayız. Fındığı zararlılardan, hastalıklardan korumak için mücadele yolları var. İlaçlama konusuna çok dikkat etmeli, bilinçli ilaçlama yapmalıyız. Ürünün piyasaya kaliteli sunulması çok büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ise yaptığı konuşmada, "Fındığa bir bakacak olursak dünya üretiminin yüzde 75'ini gerçekleştirdiğimiz ve yıllık 2.5 milyar dolar getirisi olan bir üründen bahsediyoruz. İlimiz ölçülerinde ürünü değerlendirecek olursak 120 bini aşkın kayıtlı üreticimizin geçim kaynağını oluşturan ve tarım arazilerimizin yüzde 88'in de ürettiğimiz, yetiştirdiğimiz Türkiye üretiminin yüzde 30'unu tek başına gerçekleştirdiğimiz, ilk sırada olduğumuz bir üründen bahsediyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarda amacımız verim ve kaliteyi artırmaktır. Verim ve kaliteyi artırmak için yapmamız gerekenleri biliyoruz. Ancak, bunların bir kısmı kısa ve orta vadede, bir kısmı da uzun vadede çözüme kavuşturulacak sorunlardır" şeklinde konuştu.

"FINDIKTA KİMYASALI AZALTIN"

Fındıkta gübreleme ve budama kaynaklı verim kaybının önüne geçmek amacıyla önemli projeler başlattıklarını söyleyen Yılmaz, son yıllarda kimyasal kullanımında görülen artışa dikkat çekerek, bu kimyasalların kullanımını sınırlayan, iyi tarım uygulamaları konusunda da fındıkta yaygınlaştırma çalışmaları başlatıldığını, şu anda üretici sayısının bin 100'e ulaştığını sözlerine ekledi ve son yıllarda ortaya çıkan külleme hastalığı ile ilgili panel düzenlendiğini belirtti.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, "Fındık Yetiştiriciliğinde Aflatoksin Oluşumu" konusunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, "Aflatoksin ve Fındık" konusunda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçe Mazı, 'Fındıkta Külleme' konusunda Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr.Arzu Sezer ve 'İhracatta Aflatoksin' konusunda İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy konuşmacı olarak katıldı.

Panelde külleme hastalığının fındık açısından zarar, boyutu, ihracata yansıması, bahçeden depoya aflatoksin, hasat zamanının iyi ayarlanması, doğru zamanda yapılması, geç hasadın sakıncaları, hasat tarihleri, hasat ve hasat sonrası işlemler, yetiştirme sistemleri, aflatoksini azaltma yöntemleri, kontrolü anlatıldı. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kemal Yılmaz Gökçe Ordu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title