Haberler

Fındıklı Pide" Ramazan Sofralarını Süsleyecek

Trabzon'da, fındığın iç piyasada yeterince tüketilmesini sağlamak, ayrıca sofralara farklı lezzet katmak için ramazan ayında fırın ve fabrikalarda "fındıklı pide" üretilecek.

Trabzon'da, fındığın iç piyasada yeterince tüketilmesini sağlamak, ayrıca sofralara farklı lezzet katmak için ramazan ayında fırın ve fabrikalarda "fındıklı pide" üretilecek.

Trabzon Ticaret Borsası'ndan (TTB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğinde, TTB tarafından 2009 yılında, "İşin Temel'i fındık olsun, ekmeğin içinde Dursun" sloganıyla başlatılan ve fındığın iç tüketimde kullanımını artırmayı amaçlayan "Fındıklı Ekmek Projesi" çerçevesinde çalışmalar devam ediyor.

Bu çerçevede daha önce Türkiye'de en çok tüketilen gıda maddesi olan ekmekte fındığı kullanarak "fındıklı ekmek" üreten Karadenizliler, yaklaşan ramazan ayını da dikkate alınarak Trabzon'da "fındıklı pide" üretilmesi için bir süre önce çalışma başlattı.

Çalışmalar kapsamında, kentin Arsin ilçesindeki bir fırında deneme amaçlı "fındıklı pide" üretildi. Söz konusu fırında, normal una kilogram başına yüzde 10-11 oranında fındık unu eklenerek üretilen ve görünüm olarak normal pideden farkı olmayan 300 fındıklı pide, farklı kesimlerden tüketicilere dağıtıldı.

Tüketicilerin fındıklı pide için olumlu tepkiler vermesi üzerine Arsin'deki fırın başta olmak üzere kentteki bazı fabrika ve taş fırınlarda ramazan ayında fındıklı pide imal edilmesi kararlaştırıldı.

Böylece yörede en önemli tarım ürünü olan, "yeşil altın" olarak bilinen ve gıda sektöründe çerez ve çikolata başta olmak üzere bir çok alanda kullanılan fındık, pideyle buluşarak vatandaşların ramazan sofralarını süsleyecek.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Gürgör Köleoğlu, Fındıklı Ekmek Projesi'ni 7 yıl önce başlattıklarını ve bu çerçevede üretilen fındıklı ekmeğin beğeni topladığını belirtti.

Fındığın ekmeğe ayrı lezzet kattığına işaret eden Köleoğlu, "En fazla tükettiğimiz gıda maddesi olan ekmeğe fındığın girmesi, öncelikle sağlık ve lezzet açısından çok önemli bir işin başarılmış olması demektir. Dünyada en fazla üreten ülke olmamıza rağmen yeterince rağbet etmediğimiz fındığın ekmek ve pidede kullanılması iç tüketimi de arttıracaktır. Doğrusu da budur. Bunun için ekmek üreticilerini fındığımızı kullanarak üretim yapmaya davet ediyoruz." ifadesini kullandı.

Daha önce taş fırınlarda Trabzon ekmeği ile fabrikalarda küçük ebatlı ekmekler ürettiklerini anımsatan Köleoğlu, fındıklı pidenin de farklı lezzet olarak sofralarda yerini alacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Fındıklı Türkiye Trabzon Arsin Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title