Haberler

Fındık Üreticisi 15 Lira Bedel İstiyor

Güncelleme:

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, üreticiler olarak 2015 ürünü fındığının sezon başlangıç fiyatını 15 lira olarak belirlediklerini söyledi. Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağustos ayının ilk haftasında Giresun ve yöresinde yeni mahsul fındık hasadının başlayacağını anımsattı. Hasadın yaklaşmasıyla başta üreticiler olmak üzere sektörün fiyata odaklandığına işaret eden Yaman, çiftçi ve kendilerinin 15 lira fiyat üzerinde mutabakata vardıklarını belirtti.

Fındık üreticisinin 15 liranın altında fiyata fındık satmayı düşünmediğini ifade eden Yaman, "Üreticiler olarak 2015 ürünü fındığının sezon başlangıç fiyatını 15 lira olarak belirledik. Bu rakamın altında kesinlikle fındık satmayacağız. Kimse bu fiyatın altında ürün almanın hesabını yapmasın. Fiyatı aşağıya çekmek için oyun oynamaya kalkmasınlar. Burada tüm emek çiftçilerimize aittir. Onların alın teridir. Yazıktır, günahtır, vebali de büyüktür" diye konuştu.

Erim Yaman, 2014 ürünü fındık sezonunun 15 liradan kapandığını, yıl içerisinde fiyatın 22 liraya kadar yükseldiğini kaydederek, "Üreticimiz çok bir şey istemiyor. 15 lira ve üzerinde fiyat talep ediyor. Bu onların hakkı. Hakkı olan bir şeyi talep ediyorlar. Üreticimiz emeğinin hakkı olan fiyata erişene kadar ürününü pazara indirmeyecek" ifadelerini kullandı.

Giresun'daki ziraat odaları olarak üreticileri bilgilendirerek, pazara az miktara fındık indirmelerini sağlama adına çalışmalar yürüteceklerini dile getiren Yaman, sözlerini şöyle tamamladı; "Yıllardır zaten pazara az miktarda fındık indirmelerini sağlama adına çalışmalar yürütüyoruz. Son yıllarda yaptığımız çalışmaların meyvelerini de toplamaya başladık. Bilgilenen, bilinçlenen üreticimiz ihtiyacı kadar piyasaya fındık indirmekte. Aynı tavrımızı sürdüreceğiz. Yine üreticilerimizin emanete fındık vermemeleri için yoğun kampanyalar yürüteceğiz. Pazara az fındık indirmek için her şeyi yapacağız. Böylelikle ürün ihtiyacı doğacak olan sanayici fiyatı artırmak zorunda kalacak. Burada kazanan fındığın asıl sahibi çiftçimiz olacak."

"Fiyatı belirleyecek üç unsur var"

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temek Yanıkoğlu ise 2015 ürünü fındık fiyatının rekolte, üretici ve sanayicinin tavrına göre şekilleneceğini söyledi.Yanıkoğlu, fiyatın mevcut seviyelerden sezona başlamayacağını belirterek, "Fiyatı belirleyecek üç unsur var. Birincisi üretim miktarı. Bu yıl fazla. İkincisi üreticinin tavrı. Üretici pazara fındığını indirecek mi? Üreticimiz artık bilinçli. Fındığını çok da ucuza satacağını sanmıyorum. Üçüncüsü de sanayici bu fındığı alacak mı? Mutlaka alacak. Eğer çok yüksek olursa almaz. Bu üç unsur fiyatın seyrini tayin edecek. Biz sezonun 10 liranın üzerinde bir fiyattan sezona başlayacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Giresun Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title