Haberler

Fındık Üreticilere Gübreleme Uyarısı

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar, üreticileri toprak tahliline göre gübreleme yapmaya davet etti.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar, üreticileri toprak tahliline göre gübreleme yapmaya davet etti.

Kibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın bu sene az verim vereceğini savunarak, "Alan bazlı desteklemelerin yatırıldığı şu günlerde, üreticilerin gözü kulağı meteorolojide. Yaşanabilecek don olayından dolayı endişeli. Bölgemizde 600 rakıma kadar bölgelerde don olmadı. Fındık yapısı itibarıyla bir yıl fazla, diğer yıl az ürün veren bir bitkidir. Geçen yıl fındığın verimli olduğu bir seneydi ama bunlar yandı. Bu sene fındığın az verimli olacağı sene. Bu da rekolteyi ciddi yönde etkileyecektir" dedi.

Bazı üreticilerin "don gerçekleşti" düşüncesiyle bahçelerine gübre atmayı ihmal ettiklerini dile getiren Kibar, şunları söyledi:

"Bu kesinlikle yanlış bir davranıştır. Don olayı olsun ya da olmasın bahçemizin ihtiyacı olan gübresini atmamız lazım. Bu memlekette yıllardır alışagelmiş bir tarım sistemi var. Toprağa bilinçsiz şekilde gübre atılması hasta olmayan insana iğne yapmakla aynı durumdur. Gübreyi, toprağımızı analiz ettirdikten sonra atmalıyız. Tüm üreticilerimizi sonbahar aylarında topraklarını Fatsa Ziraat Odası Toprak Analiz Laboratuvarında tahlil yaptırmaya davet ediyorum. Laboratuvarımızda yıllık 5 bin toprağın analizini yapabilmekteyiz. Birçok üreticimiz tahlil öncesi ocak başına iki kilogram gübre atarken tahlil sonucuna göre 1 kilogram gübre atmaya başladı. Fazladan gübre atarak gerek toprağa gerekse de bütçemize zarar vermeye gerek yok. Üreticilerimize 26 azotlu gübre kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu gübre iki aşamada Nisan ve Haziran ayı içerisinde toprağa atılmalıdır."

Kibar, üreticinin geçen sene yaşanan dondan dolayı alım gücünün düşük olduğunu ifade ederek, "Bu yıl herkesin üzerine düşen ayrı bir sorumluluk var. Üreticilerimizin alan bazlı destek ödemeleri aldığı şu günlerde bunu fırsata çevirmek isteyenler var. Şu an piyasada bir tonu 800-850 lira arasında değişkenlik gösteren 26 azot gübreyi odamızda 790 liraya satıyoruz ve üreticilerimize kredi kartına taksit yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Etem Fatsa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title