Haberler

Fındık Rekoltesi Speküle Ediliyor

Güncelleme:

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Demirci, zirai don afetinin fındık rekoltesini piyasaları olumsuz etkileyecek boyutta olmadığını ileri sürdü.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, zirai don afetinin fındık rekoltesini piyasaları çok fazla olumsuz etkileyecek boyutta olmadığını ileri sürdü.

Fındıkta yaşanan zirai don afetinin piyasa da speküle amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, bu ticari oyunlardan alanında satanın da uzun vadede zarar edeceğini söyledi.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci, "Hatırlanılacağı gibi 2004 yılında da önemli bir zirai don afeti yaşanmıştı.Doğu Karadeniz'de fındık mahsulü büyük ölçüde zarar görürken, fındık rekoltesi 385 bin ton olarak gerçekleşmişti. Bu zamanda dahi iç ve dış piyasa bu rekolteyle dahi kendisini dengelemişti. Bugün ise 250 rakıma kadar olan arazilerde zirai don hissedilmezken tam aksine rekolte önceki yıla göre iki katı fazladır. Yapılan tespitlere göre rekolte 500 bin ton olarak ön görülüyor.Geçen yıldan da piyasada 60 bin ton fındık bulunmaktadır. Dolayısıyla 2014 yılında işlem yapılacak fındık 560 bin ton civarındadır. Bu da iç ve dış piyasanın ihtiyacını karşılayacak düzeydedir" dedi.

Piyasada spekülasyon yapılarak fiyatların yükseltilmesinin aldatmaca olduğuna savunan Demirci, "Türkiye'de fındığın tamamen yandığını ileri sürerek fındık fiyatlarını yükseltmek, bizim üreticilerimizin elindeki fındığı çıkartmak kar getirmez. Çünkü Türk fındığının pahalı satılması, Türk fındığına alternatif ülkeler aranır.Türk fındığı yerine diğer fındık üreten ülkeler devreye girer. Bir başka nedeni ise fındığın kullanıldığı sanayilerde alternatif ürün arayışına yönelinir. Kısa vadede fındık fiyatının yükselmesinden kar elde ediliyormuş gibi görünse de uzun vadede ülkemiz ve üreticilerimiz zarar etmektedir. Kaldı ki ülkemizde speküle edildiği gibi ihtiyaca cevap veremeyecek kadar zirai don yaşandığı doğru değildir." Dedi. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

Adınız Yazın,YORGUN:

bu memlekette iflasın eşiğine gelmiş emaneti satarak ticaretini sürdüren insanları borsa başkanı yaparsan çıkar böyle sallar

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title