Haberler

Fındık Fiyatı Rekora Koşuyor

Giresun kalite fındık tarihinin en yüksek fiyatın ulaşarak serbest piyasada 13 TL’den alıcı bulmaya başladı.

Giresun kalite fındık tarihinin en yüksek fiyatın ulaşarak serbest piyasada 13 TL'den alıcı bulmaya başladı.

Fındık fiyatının serbest piyasada 13 TL'yi bulmasını Giresun Ziraat Odası normal karşılarken, Giresun Ticaret Borsası ise fiyatların ihracat rakamlarına göre düşüşe geçebileceğini ifade etti. Fındık üreticilerinin en büyük birliği olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ise temkinli açıklamalarda bulundu.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, rekolte konusunda haklı çıktıklarını ve rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatların rekora doğru yükseldiğini söyledi. GZO Başkanı Keskin yaptığı açıklamada "Rekolte azlığı ve üreticinin pazara az miktarda fındık indirmesi nedeniyle piyasada ürün fiyatını hızla yükselmeye başladı.Bugün itibarıyla 13 TL'yi bulan fındık fiyatları yükselerek devam edecektir. Özellikle eylül ayında pazara bol miktarda fındık iner fiyatlar düşerdi. Oysaki Eylül ayında yükselen fiyatların önümüzdeki aylarda 15 TL'yi bulacağını göstermektedir. Fiyatı belirleyen kesinlikle ihracatçılar değil, üreticiler olmuştur. Üreticilerin fındığını pazara azar azar indirmesi, rekoltenin düşük olması bizim hedeflerimizde yanılmadığımızı göstermektedir" dedi.

"İHRACAT RAKAMLARI FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR"

Geçen yılın rakamlarına göre ihracatta üçte bir oranında düşüş olduğuna dikkat çeken Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Demirci ise "Daha önce ifade etiğimiz gibi fındık fiyatlarını ihracattaki artış belirleyecektir. 2013 yılı ağustos ayında 2 bin 344 ton ihracat gerçekleşmiş. Ancak 2014 yılının ağustos ayında ise bu rakam 969 tonda kalmış yani neredeyse bin 400 ton ihracatta düşüş yaşanmış. Bu yıl bu düşüş yaşanmasaydı bugünkü 13 TL'yi bulan fındık fiyatı 15 TL'ye yükselmesi mümkün olabilirdi.Ancak yaşanan bu ihracattaki düşüş önümüzdeki günlerde fındık fiyatına yansıyacaktır.Yine de ifade ediyorum ki fındık fiyatları ihracata göre şekillenecektir" diye konuştu.

FİYATLARI ARZ TALEP BELİRLİYOR

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Lütfü Bayraktar ise fiyatların rekolte doğrultusunda şekillendiğini ifade ederek kendilerinin 13 TL'nin üzerinde fındık aldıklarını söyledi. FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar "Fındık fiyatları rekolteye göre şekillenmektedir. Rekoltenin düşük olması elbette ki fındık fiyatlarını yükseltmektedir. Bu fiyatlarda önümüzdeki günlerde arz ve talebe göre düşüş ve çıkışlar yaşanabilir. Biz ise daha önceden yaptığımız açıklamalarımızda olduğu gibi piyasanın 10 kuruş üzerinde fındık alıyoruz. Doğu Karadeniz'de rekolte düşük olduğu için hedeflerimizin altında alım gerçekleşiyor. Ancak Batı bölgesinde hedeflerimizi tutturuyoruz. Şuana kadar yaklaşık bin ton fındık alımına ulaştık" şeklinde konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Giresun Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title