Haberler

''Fındık Bahçeleri Bakımsız"

Güncelleme:

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerini özellikle budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda daha duyarlı olmaya davet ettiklerini söyledi.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerini özellikle budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda daha duyarlı olmaya davet ettiklerini söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılı fındık rekoltesini belirlemek üzere oluşturulan komisyon üyelerinin, üreticiler tarafından bahçe bakım işlemlerinin yeterince yapılmadığını tespit ettiğini belirtti.

Bölgede zirai dona bağlı verim düşüklüğü olduğunu ancak kendilerini üzen bir diğer hususun, bakımsız bahçeler olduğunu dile getiren Yılmaz, 750-800 rakımın üzerinde zirai dona bağlı rekolte düşüşü gözlemlendiğini, bu rakımın altındaki birçok bahçede ise bahçe bakım işlemlerinin yetersiz yapıldığının görüldüğünü ifade etti.

Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından 2016 yılı için fındık tahmini rekoltesinin 468 bin ton olarak açıklandığını anımsatarak, Ordu'nun 2016 yılı tahmini rekoltesinin ise 115 bin 203 ton olarak belirlendiğini kaydetti.

Ordu'da yaklaşık 94 bin ton daha az ürün beklendiğini belirten Yılmaz, "2016 yılında rekoltede yaşanan bu düşüş fındıkta yaşanan kısmi periyodisite (bir yıl ürün verip, diğer yıl ürün vermeme) ile birlikte özellikle yüksek kesimlerde yaşanan zirai don olayı ve bakım işlemlerinin yeterince yapılmamasından kaynaklanmaktadır." dedi.

Yılmaz, özellikle bakım işlemlerinin yeterince yapılmaması nedeniyle rekoltede yaşanan düşüşün üzerinde önemle durduklarını ifade ederek, "Üreticilerimizi özellikle budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Üzülerek söylemek gerekirse birçok bahçemizde yetersiz bakıma bağlı olarak verim düşüklüğü gözlemlenmektedir. Bu konuda üreticilerimizin ilgili ilçe ya da il müdürlüklerine başvurarak destek istemelerini bekliyoruz." diye konuştu.

Bölgedeki birçok üreticinin fındıkta yaşanan küllenme, uç kurusu ve dalkıran gibi hastalıkları ciddiye almayarak yeterince ilaç yapmadıklarını aktaran Yılmaz, "Maalesef yeterince ilaç yapılmayan bahçelerimizde zirai donun yanı sıra yetersiz bakım dolayısıyla verim düşüşü olmuştur." ifadesini kullandı.

"Dekar başına verim 54 kilograma düştü"

Yılmaz, önceki yıllarda ya da bakımı çok iyi yapılan bahçelerde dekar başına düşen fındık miktarının 90-100 kilogram olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu batı bölgelerimizde 150-200 kilograma kadar da çıkabiliyor ancak maalesef özellikle Orta Karadeniz bölgesinde dekar başına düşen fındık 54 kilograma düştü. Üreticilerimizin biraz daha bahçeleriyle ilgilenip dekar başı üretilen fındık miktarını artırması gerekmektir. Bahçelerin kesinlikle kaderine terk edilmemesi lazım. Fındık bahçeleri her yıl bakıma muhtaçtır. Üreticilerimizin bunu böyle bilmesi gerekmektedir. Eğer yeterince bakıp yapılır ve üreticilerimiz bizden destek alırsa istenilen verime ulaşmak hayal değil."

"Ordu'daki sel ve heyelan"

Kemal Yılmaz, Ordu'da 5-6 Temmuz'da etkili olan sel ve heyelan sonucu özellikle Fatsa ve Perşembe ilçelerinde fındık bahçelerinin zarar gördüğünü belirterek, "Üreticilerimizin bağlı bulundukları ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerini ziyaret ederek gerekli hasar tespit çalışmalarını yaptırmaları gerekmektedir. Bahçesi zarar gören her üreticimiz mutlaka dilekçe ile başvursun." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Yılmaz Faruk Çelik Ordu Yerel Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title