Haberler

Fındığın Raf Fiyatı Düşüyor - Ordu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Fındık satışı yapan işletme sahiplerinden röportajlar Detaylar Fındığın raf fiyatı düşüyor Türkiye'nin yeşil altını olarak bilinen fındıkta 2014 yılında yaşanan zirai don sonrası raf fiyatı 80 liraya kadar çıkan kavrulmuş 1 kilogram fındığın fiyatı, rekoltenin fazla olmasıyla 40 liraya kadar düştü Altınordu Ziraat Odası Başkanı Cörüt: "Fiyat daha uygun olursa vatandaşlarımız daha ucuz fındık tüketebilecek" HAYATİ AKÇAY - Türkiye'nin yeşil altını olarak bilinen fındıkta 2014 yılında yaşanan zirai don sonrası raf fiyatı 80 liraya kadar çıkan kavrulmuş 1 kilogram fındığın fiyatı rekoltenin fazla olmasıyla 40 liraya kadar düştü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Fındık satışı yapan işletme sahiplerinden röportajlar

Detaylar Fındığın raf fiyatı düşüyor

Türkiye'nin yeşil altını olarak bilinen fındıkta 2014 yılında yaşanan zirai don sonrası raf fiyatı 80 liraya kadar çıkan kavrulmuş 1 kilogram fındığın fiyatı, rekoltenin fazla olmasıyla 40 liraya kadar düştü

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Cörüt:

"Fiyat daha uygun olursa vatandaşlarımız daha ucuz fındık tüketebilecek"

HAYATİ AKÇAY - Türkiye'nin yeşil altını olarak bilinen fındıkta 2014 yılında yaşanan zirai don sonrası raf fiyatı 80 liraya kadar çıkan kavrulmuş 1 kilogram fındığın fiyatı rekoltenin fazla olmasıyla 40 liraya kadar düştü.

Ordu'da bir fındık firmasının perakende satış müdürü Müslüm Davutoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılı mart ayının sonunda Doğu Karadeniz'de etkili olan zirai donun ardından kavrulmuş fındık fiyatının rekor üstüne rekor kırdığını hatırlattı.

En son 1 kilogram fındığın raf fiyatının 80 liraya kadar çıktığını söyleyen Davutoğlu, "Bundan dolayı uzmanların da sağlık için günde bir avuç tüketilmesini önerdiği fındığın tüketimi de azalmıştı" dedi.

Serbest piyasada kabuklu fındığın kilogram fiyatının 20 liranın üzerine çıkmasıyla kavrulmuş fındığın raf fiyatının ciddi oranda artış gösterdiğini anlatan Davutoğlu, "Bu sezon ise fındığın rekoltesi hayli arttı. Bu rekolte artışından dolayı fındığın raf fiyatı da otomatik olarak düşmeye başladı. Geçen yılın aynı döneminde 80 liradan satışa sunduğumuz 1 kilogram kavrulmuş fındığın kilogramı şimdi 40 liradan satışa sunuluyor" diye konuştu.

Geçen yıl fiyatı el yakan fındığın tüketiminin düştüğünü de söyleyen Davutoğlu, "Ancak fiyatların yeniden eski seviyelerine gerilemesiyle tüketimi de artmaya başladı. Geçen yıl çok az miktarda, adeta gram gram fındık alan vatandaşlarımız bu yıl daha fazla fındık almaya başladı. Kimi vatandaşımız fındığı evinde tüketmek için alıyor, kimi vatandaşımızın ise yurt içi ve yurt dışındaki akrabalarına hediyelik olarak gönderiyor" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, kavrulmuş fındığın yanı sıra fındıktan elde edilen ürünlerin de raf fiyatının düştüğünü sözlerine ekledi.

Bir başka firmanın satış sorumlusu Engin Dilmen de kavrulmuş fındığın raf fiyatının geçen seneye oranla 40 lira kadar düştüğünü belirterek, "Bu beklenen bir durumdu. Şimdi vatandaşlarımız daha ucuza fındık tüketebilir" dedi.

Satış sorumlularından Ünsal Avcı da geçen yıl kilogramı 80 lira seviyelerinden satışa sunulan kavrulmuş 1 kilogram fındığını bugünlerde 40 liradan sattıklarını dile getirerek, "Fiyatların belirlenmesi tamamen serbest piyasa koşullarına bağlı. Geçen sezon serbest piyasada fındığın kilogramı 20 liradan satılıyordu, bu yıl 10 liranın altından satılıyor" diye konuştu.

İç tüketimin artması önemli

Öte yandan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de fındığın raf fiyatının gerilemesine sevindiklerine işaret ederek, "Biz fiyatların daha da gerilemesi taraftarıyız. Fiyatlar biraz daha düşerse fındıkta iç tüketim artar. Biz iç tüketimin artmasını çok önemsiyoruz. Ayrıca fındığın faydaları saymakla bitmiyor. Fiyat daha uygun olursa vatandaşlarımız daha ucuz fındık tüketebilecek" dedi.

Serbest piyasada 9-10 lira seviyelerinde olan fındığın raf fiyatının düşmesinin gayet normal olduğunu vurgulayan Cörüt, "Ancak raf fiyatını düşürmemek için çok direnen firmalar oldu. Gelen tepkiler üzerine fiyatlar makul seviyelere düşürülmek zorunda kalındı" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Uğur Cörüt Altınordu Türkiye Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

özgür:

çiftçi emeğinin karşılığını almadan fındığını satmasın. fındığı bedava yemeyi herkes ister tabi. fındık o rafa hangi emeklerle geliyor haberiniz var mı !

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title