Haberler

Fındığa 'Zirai Don Bakımı' Uyarısı

Güncelleme:

Kar yağışının ardından meydana gelen zirai dondan zarar gören fındık bahçeleri için üreticilere 'bakım ve beslenme' konusunda uyarı geldi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 29-30 Mart tarihlerinde kar yağışının ardından meydana gelen zirai dondan zarar gören fındık bahçeleri için üreticilere 'bakım ve beslenme' konusunda uyarılarda bulundu.

Fındıkta tahlil sonucuna göre tavsiye edilen azotlu gübrelemenin iki dönemde yapmak gerektiği belirtilen açıklamada, "Toprak tahlili sonucunda tavsiye edilen gübrenin yarısı tomurcukların kabarmaya başladığı bitkiye su yürümeye başladığı ve yaprakların fare kulağı şeklini aldığı dönemde verilmektedir. Diğer yarısı ise Mayıs sonu Haziran başında verilmelidir" denildi.

GÜBRELEMEYE DİKKAT

Açıklamada, bu konuda şu bilgilere yer verildi: "Niçin bu dönemlerde gübreleme yapılır? Bitki tomurcuklar patlamaya başladığı dönemde toprakta gübreyi bulamazsa neslinin devamı için meyve verme eğiliminde olacağından sürgün verme, sürgün büyütme eğiliminde olmayacaktır. Toprakta yeterli gübre bulunursa hem meyve hem de sürgün oluşturmada problem olmayacağından bitki sürgün oluşturacaktır.

Sürgün oluşumu arttıkça ürün artacaktır. Bu dönemde sürgün oluşumunu teşvik için toprakta yeterli miktarda gübrenin bulundurması gerekir. Mayıs sonlarında ise bitki gelecek yılın meyve ve sürgün tomurcuklarını oluşturmaya başlar. Aynı zamanda mevcut meyvelerini büyütmeye başlar. Bu nedenle de yeterli gübrenin toprakta bulunması gerekmektedir."

"ÜRÜN ALINMAYACAK DİYE İHMAL ETMEYİN"

Açıklamada, fındık üreticilerinin gübre konusundaki yanlışına dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Üreticilerimizin yapmış olduğu en büyük yanlış, ekonomik imkanlar ölçüsünde almış oldukları azotlu gübreyi 2 dönem halinde değil de bu iki dönemin arasında kalan Nisan ayında yapmaktadırlar. Don, kuraklık, rüzgar ve dolu gibi meteorolojik olaylardan zarar gören fındık bahçelerinde ise ürün alamayacağını gören çiftçilerimiz gübreleme başta olmak üzere ilaçlama ve budama gibi uygulamaları ihmal etmektedirler. Oysa don, kuraklık, rüzgar ve dolu gibi meteorolojik olaylardan zarar gören fındık bahçelerinde tam tersi bir uygulama yapılmalıdır.

Çünkü bitkimiz hasar görmüş, yaralanmış ve organlarını kaybetmiştir. Yani ağır bir ameliyat geçirmişlerdir. Ağır hastalanan ve ameliyat geçiren bir hastamıza nasıl daha iyi bir bakım ve besleme yapıyorsak, yine bir canlı olan fındık bitkimize de kendini toparlaması, yeni tomurcuklar ve sürgünler oluşturması için çok iyi bir bakım uygulamalıyız.

"ZARAR GÖREN BİTKİ NASIL TEDAVİ EDİLMELİ"

Bitkide uyur halde bekleyen gözler vardır. Bunları normal zamanda göremeyiz. Don, kuraklık, rüzgar ve dolu gibi meteorolojik olaylardan bitkimiz zarar gördüğü dönemlerde bu uyuyan gözler uyanır sürgün, dal ve gövde oluştururlar.

Bunların oluşması da ancak iyi bir gübrelemeyle olacaktır. Yine hasar durumuna göre eğer dallarımızın tamamı kurudu ise kökten kesip yerine yeni bir dal yetiştirmeliyiz. Dallar ve sürgünlerin bir kısmı kurumuş ise bu kısımlar sağlam dokudan testere ve makasla kesilip çıkarılmalı ve böylece yeni sürgün oluşumu teşvik edilmelidir. Dallarda dondan zarar gören uç kurumaları varsa bunlarda budama makası ile temizlenmelidir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ordu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title