Haberler

100 Kuruluştan İsraile Tokat Gibi Bildiri

Güncelleme:

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 kuruluş, Filistinlilerin taleplerine destek bildirisi yayımladı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren 100 kuruluş, Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelerde Filistin heyetinin taleplerine "destek bildirisi" yayımladı.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, World Peace Council, The Brussels Tribunal, Geneva International Centre for Justice, American Center for International Action, Arap Avukatlar Birliği gibi Arap dünyasının yanı sıra Avrupa, Afrika ve Amerika'da faaliyet gösteren 100 sivil toplum kuruluşunun imza attığı bildiride "Filistinlilerin Kahire'deki müzakerelerde dile getirdiği adalet talebinin desteklendiği" ifade edildi.

"Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlileri en doğal haklardan mahrum bırakan İsrail ablukasının devam etmesinin kabul edilemez" olduğuna işaret edilen bildiride, "Bugünden itibaren İsrail'in Gazzelileri tehdit etmesi, geçim kaynaklarını kısıtlaması, avlanmalarını yasaklaması kabul edilemez" denildi.

Bildiride, dünyanın farklı bölgelerinde İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların ve ablukanının geniş katılımlı gösterilerle protesto edilmesinin, Filistin halkının taleplerinin her yerde artan bir destek ve anlayış ile karşılandığının bir ifadesi olduğu kaydedildi.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"İsrail saldırılarının durması, ablukanın kaldırılması, Gazzelilerin, açılacak liman ve havaalanı ile özgürce dolaşımının sağlanması, denizde avlanma mesafesinin artırılması, geçen aydan bu yana gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması talebi, herkes tarafından anlaşılır taleplerdir."

Kahire'deki dolaylı müzakerelerde Filistin tarafının Gazze'de ateşkes sağlanması için ortaya koyduğu istekler arasında "liman ve havalanı inşası, ablukanın kalkması, İsrail ordusunun 7 Temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi, Gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi, Oslo öncesi tutukluların da aralarında bulunduğu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması ve İsrail'in bu anlaşmalara bağlı kalması" gibi şartlar bulunuyor. - Gazze

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Kahire Tokat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title