Haberler

Filistin'den Tika Başkanı Çam'a "Mükemmellik ve Liyakat Nişanı"

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, insani ihtiyaçların olduğu her yerde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nı (TİKA) görebildiklerini belirterek, "TİKA Başkanı Serdar Çam'ın, Filistin halkı için Türkiye devleti adına, halkı adına, ülkemizde neler yaptığını unutmayız." dedi.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, insani ihtiyaçların olduğu her yerde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nı (TİKA) görebildiklerini belirterek, "TİKA Başkanı Serdar Çam'ın, Filistin halkı için Türkiye devleti adına, halkı adına, ülkemizde neler yaptığını unutmayız." dedi.

Büyükelçi Mustafa, TİKA Başkanı Çam'a Filistin Devleti Mükemmellik ve Liyakat Nişanı'nı büyükelçilikte düzenlenen törenle takdim etti.

Mustafa, törende yaptığı konuşmada "İnsani ihtiyaçların olduğu her yerde TİKA'yı görebiliyoruz. Biz, Filistin'de Çam'ın, Filistin halkı için Türkiye devleti adına, halkı adına, ülkemizde neler yaptığını unutmayız. Bizim ülkemizde TİKA'nın gerek insani ihtiyaçlar gerekse kalkınma adına neler yaptığını asla unutmayız. Bu projeler İsrail işgali altındaki halkımızın yüklerini hafifletme yolunda bir adımdır." şeklinde konuştu.

Çam'ın Türkiye'de ve Türkiye'nin sınırları ötesinde dinamik ve bitmek bilmeyen bir enerjiye sahip olduğuna işaret eden Mustafa, "Çam, liderlik ettiği kurumu dünyanın en başarılı kurumlarından biri haline getirmeyi başardı. TİKA'yı bütün dünyada, tüm Afrika, Asya ve Arap ülkelerinde bilinen bir kurum haline getirdi." ifadelerini kullandı.

TİKA'nın çok sayıda ülkede ofisi olduğuna dikkati çeken Mustafa, Filistin, Gazze, Batı Şeria ve Kudüs-ü Şerif'te son 10 yılda 400 milyon dolar tutarında yatırım yapan TİKA'nın Filistin Devleti için yaptığı çalışmaları taltif etmek amacıyla "Filistin Devleti Mükemmeliyet ve Liyakat Nişanı" vermeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

Mustafa, törende Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın mesajını da okudu:

"Çam'ın Filistin-Türk Dostluk ilişkilerini güçlendirmek amacıyla göstermiş olduğu gayretleriyle özgürlük ve bağımsızlık yolundaki Filistin'e kendi denetimi altında, Türkiye'nin desteğini sağlama çabalarını takdir ediyoruz."

"Türkiye, zora düşen kardeşine sahip çıkmak için çalışma anlayışına sahip"

TİKA Başkanı Çam da Türk devletinin kendilerine sağladığı imkanları verilen talimatlar doğrultusunda en iyi şekilde yapmak üzere çaba harcadığını söyleyerek, "Bu nişanın, Filistin halkının Türk halkına şükranlarını sunmak istemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu nişanı Filistin halkının devletimize olan güveninin ve sevgisinin yansıması olarak görüyorum." dedi.

"Tarihten bugüne süregelen kardeşliğimiz, akrabalık bağlarımız ve gönül birlikteliğimizin bir gereği olarak yapmamız gereken çalışmaları yapmaktayız." diyen Çam, Türkiye'nin zora düşen kardeşine sahip çıkmak için çalışmak gibi bir anlayışının ve kültürünün bulunduğuna dikkati çekti.

Çam, Türkiye'nin gönül coğrafyasındaki pek çok ülkede gözyaşı, çatışmalar ve sıkıntılar olduğuna değinerek, "Her türlü yer altı ve yer üstü zenginlikleri, insan kaynakları ve tarihten gelen güçlü medeniyetin olduğu bu ülkelerde, beldelerde ciddi manada sıkıntılar, çatışmalar yaşanmakta." dedi.

Bugünkü dünya şartlarında insanların günlük hayatındaki mutlu, huzurlu yaşamlarını sürdürürken kimsenin "Bana bir şey olmaz" diye yaşayamayacağını dile getiren Çam, "Ülkede yaşanacak dış müdahale ve kargaşalarla insanların yaşadıkları ülkenin altı üstüne gelebilir, maalesef etrafımızda yaşadığımız somut örneklerle bunu görmekteyiz." diye konuştu.

Bu tür dış müdahale ve kargaşaların yaşanmaması için kalkınmanın sağlanması ve insanlarının kapasitelerinin artırılması gerektiğini kaydeden Çam, özellikle kadınlar ve çocukların kapasitelerinin artırılmaması durumunda dünyada radikalizm ve terör tehdidinin artacağını söyledi.

Çam, kurumun bu tür sorunların yaşanmaması için kardeş coğrafyalardaki devletlerin kapasitelerinin daha fazla güçlendirilmesi, muhafaza edilmesi ve yönetim kapasitesinin artırılması yönünde çalışmalar yaptığına işaret ederek, buna yönelik birçok kapasite artırımı, tecrübe paylaşım programları düzenlendiğini ve ilgili ülkelere uzman gönderilmesi veya ilgili ülkelerdeki uzmanların Türkiye'ye getirilmesine dair çalışmalar yaptığını anlattı.

TİKA Başkanı Çam, kurumun yerel halkın gelişim ve üretim kapasitelerinin artırılması için tarım, hayvancılık, meslek edindirme merkezlerinin kurulması gibi kalkınma hamlelerine yönelik çeşitli projeleri hayata geçirdiğini de aktardı.

Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekilirken, TİKA Başkanı Çam, Büyükelçi Mustafa'ya üzerinde Arapça "ikra (oku)" yazılı bir hat eseri hediye etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Çam Filistin Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title