Haberler

Filistin'de Milli Mutabakata Varılması

İsrail yönetiminin, Fetih ve Hamas arasında varılan milli mutabakat konusundaki tutumunu bugün belirlemesi bekleniyor.

ABDURRAUF ARNAVUT - ANALİZ HABER - İsrail yönetiminin, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde düzenlenecek mini Bakanlar ve Güvenlik Kurulu Toplantısı'nda Fetih ve Hamas arasında varılan milli mutabakat konusundaki tutumunu belirlemesi bekleniyor.

Netanyahu'nun, 5 hafta içinde  Mahmud Abbas başkanlığında oluşturulacak yeni Filistin Hükümeti'ne karşı alınacak kararları toplantıda değerlendireceği belirtilirken, öncelikle, Filistin yönetimi adına topladığı 100 milyon dolarlık gümrük ve vergi gelirlerini ödemeyeceği iddia ediliyor.

Yeni kurulacak hükümet ile ilişki kurulmayacağı ve boykot uygulanacağı öngörülürken, İsrail'in boykot çerçevesinde yeni yönetim aleyhinde provokasyonlarda bulunacağı da siyasi çevrelerde dile getirilen iddialar arasında yer alıyor. Ayrıca, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın yeni kurulacak hükümette, Hamas, Fetih ve diğer Filistinli gruplardan kimsenin yer almayacağını açıklamasına rağmen İsrail'in, ABD, Avrupa Birliği ve İsrail'in terör örgütü listesinde yer alan Hamas'ın yeni hükümetin bir parçası olmasını uluslararası platformlarda gündeme getirmesi bekleniyor.

İsrail, 2006 yılında seçimleri kazanan Hamas'ın, "İsrail'i tanımaması" başta olmak üzere, bazı şartlarını yerine getirmemesi gerekçesiyle Hamas aleyhinde uluslararası kampanya yürütmüştü.

Başbakan Netanyahu'nun ofisinden dün yapılan açıklamada, Mahmut Abbas'ın Hamas ile yaptığı anlaşma sert bir dille eleştirilmişti.

İsrail'de Bakanlar Kurulu Toplantısı her pazar rutin düzenlenirken, mini kabine toplantıları ise olağanüstü durumlarda düzenleniyor. Toplantı, başbakan liderliğinde, Savunma, Adalet, İç güvenlik, Maliye, Ekonomi, Enformasyon bakanları ve askeri yetkililerin katılımıyla gerçekleşiyor.

Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, dün Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih'le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı. - Kudüs

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Filistin İsrail Hamas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title