Haberler

Fildişi Sahili'nde Anayasa Değişikliğine Doğru

Fildişi Sahili'nde anayasa değişikliğine karşı çıkan siyasi liderlerin gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Fildişi Sahili'nde anayasa değişikliğine karşı çıkan siyasi liderlerin gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi, muhalefetin, mecliste onaylanan yeni anayasanın iptali talebiyle izinsiz gösteri düzenlediğini kaydetti.

Yetkili, muhalefetten 20'ye yakın siyasi partiyi tek çatı altında toplayan "Yeni Anayasa Tasarısının Reddedilmesi Cephesi" platformundan bazı liderlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 göstericinin, güvenlik güçlerince gözaltına alınıp Abidjan kentinde bir karakola götürüldüklerini söyledi.

Öte yandan görgü tanıkları da güvenlik güçlerinin göstericileri göz yaşartıcı gazla püskürtmeye çalıştığını söyledi.

Fildişi Sahili Meclis Başkanı Guillaume Soro geçen hafta, Devlet Başkanı Alassane Vattara tarafından meclise sunulan yeni anayasa tasarısının kabul edildiğini, yürürlüğe girmesi için de 30 Ekim'de referanduma gidileceğini açıklamıştı.

Muhalefet ise hükümetin kendi çıkarlarına göre şekillendirildiğini öne sürdüğü tasarıya karşı çıktığını duyurmuş ve halkı, referandumu boykot etmeye çağırmıştı.

Mevcut anayasadaki "devlet başkanı seçimine aday olmak isteyenlerin anne ve babasının Fildişi Sahili vatandaşı olması şartı" yeni anayasa taslağında yer almıyor.

Annesinin Burkina Faso uyruklu olduğu iddialarıyla karşı karşıya kalan Vattara, Ekim 2015'teki devlet başkanı seçiminde, anayasa değişikliğine gitme vaadinde bulunmuştu. Vattara, seçim kampanyası sırasında kendisine yöneltilen iddialarla ilgili, "Önemli olan geleceğimize odaklanmalı, insanların kökeni, dini veya ten renginden dolayı dışlanmamasını sağlamalıyız." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Fildişi Sahili Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title