Haberler

FIFA Kokart Takma Töreni...

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, "Hakemlerin Avrupa'da iyi ama Türkiye'deki maçlarda kötü olduğu yakınmalarını kabul etmemiz kesinlikle mümkün değil" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, "Hakemlerin Avrupa'da iyi ama Türkiye'deki maçlarda kötü olduğu yakınmalarını kabul etmemiz kesinlikle mümkün değil" dedi.

TFF Merkez Hakem Kurulu tarafından, Antalya'daki The Marmara Otel'de düzenlenen Kış Hakem Semineri'nde gerçekleştirilen FIFA kokart takma töreninde, 28 hakeme kokartları takıldı.

Törende bir konuşma yapan Göksel Gümüşdağ, geride kalan 20 haftaya bakıldığında hakemlerin sportif performanslarının artış göstermesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Türk futbolunun Temmuz ayından bu yana bir kriz yaşadığını ifade eden Gümüşdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakemlerimiz üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiler. Yurt dışında da yüzümüzü ağarttılar. Avrupa'da 43 maç yöneterek, rekor kıran hakemlerle gurur duyuyoruz. Cüneyt Çakır'ın 16 yıl sonra Avrupa Futbol Şampiyonası'nda düdük çalacak olması, Cüneyt Çakır'ın elit kategoriye bir adım daha yaklaşması ve Dilan Deniz Gökçek'in de 1. kategoriye yükselmesi bizi çok mutlu etti. Yapılan eğitimler sayesinde önümüzdeki dönemde diğer hakemlerimizden de yeni başarılar bekliyoruz."

Gümüşdağ, her başarının eleştirildiği futbol dünyasında hakemlerin de

"komik" bir şekilde eleştirilmesinin kendilerini şaşırtmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Hakemlerin Avrupa'da iyi ama Türkiye'deki maçlarda kötü olduğu yakınmalarını kesinlikle kabul etmemiz mümkün değil. Bir hakem için görev yaptığı sahanın yurt içi veya dışında olması fark etmez. Hakemler, aldıkları eğitim, sahip oldukları bilgi ve birikimlerle, en iyisini yapmaya çalışırlar. Hakemlerimizden bir öncekinden daha iyi performans bekliyoruz. Eğitimler aralıksız olarak sürüyor. Süper Lig'de de diğer liglerde de her hafta hakem konuşulması geride kaldı. Ben 5,5 yıl kulüp başkanlığı yapan birisi olarak, ilk defa bu sezon hakem konuşulmasının geride kaldığını söyleyebilirim. 20 hafta içinde en fazla 2 veya 3 haftada o da belli maçlarda hakemler konuşuldu, doğrudur. Tabii ki hakem hataları olacaktır. Bu hataların önünde geçmek MHK ve hakemlerimizin elinde. Bugünden itibaren 4 aylık kritik süreç başlıyor. Ligin heyecanı, gerilimi artacak özellikle play-off müsabakalarında zirveye çıkacak. Şampiyonluk ve küme düşme mücadelesinde ilk gündem maddesi siz olacaksınız."

Futbolun bir hatalar oyunu olduğunu kaydeden Gümüşdağ, "Kuşkusuz ki futbolun içinde olan herkesin hata yapma ihtimali mevcut. Sizlerden ricam bu gelenekselleşen eleştirilerden etkilenmemeniz. Kendinizi geliştirmek için çalışmanız. TFF yönetim kurulu olarak bizler her koşulda MHK başkanı Yusuf Namoğlu ve heyetinin, hakemlerimizin ve camiamızın yanındayız, sizlere inanıyoruz" diye konuştu.

Gümüşdağ, iki hafta sonra Antalya'da elit kategorideki 21 hakemle birlikte toplam 100 hakemi UEFA kış hakem kursunda ağırlayacaklarını sözlerine ekledi.

-MHK Başkanı Yusuf Namoğlu-

TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu da yaptığı konuşmada, sezonun yarıdan fazlasını tamamladıklarını belirterek, "Kısa bir değerlendirme yapmamız gerekirse, başta Türkiye'nin yaşadığı bir takım ortamlardan da etkilendik. İlk 2-3 haftaya bazı pozisyonlarda negatifle başladık, zaman geçtikçe iyi bir noktaya geldik. Şu durumda da bana göre iyi bir noktadayız ancak çok daha iyi olabilmemiz, minimum hatayla maçtan çıkabilmemiz için bugünlerde yapmış olduğumuz eğitimin katkısı olacak" dedi.

Bu konuda kendilerine eğitim imkanı sağlayan TFF'ye ve UEFA hakem komitesine teşekkür eden Namoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"3 Ocak'ta başlayan ve 2 Şubat'a kadar devam edecek süreçte Türkiye tarihindeki en yoğun tempoda maç yöneteceğiz. Süper Lig, Bank Asya 1. Lig ve Türkiye Kupası olmak üzere 32 günde 97 maçlık yoğun bir tempomuz var. Beşiktaş Teknik Direktörü Carvalhal bir açıklamasında 'Yoğun tempoda 3 günde bir maç oynuyoruz, oyuncuların durumunu anlayışla karşılıyorum' demişti. Türk toplumu maalesef bizi anlayışla karşılamıyor. Dünyada teknolojinin gelişimi ve televizyon yayınlarıyla maçlar herkesin evine girmekte. Türk toplumu da bundan faydalanmakta. İngiltere'de Manchester City-Manchester United, İspanya'da Espanyol-Barcelona maçlarında yapılan hataları herkes gördü. Hakem, insan olduğu için hata yapacaktır. Dünyadaki hataları görmemezlikten gelenler, Türkiye'deki en ufak hakem hatasını gündeme taşımaktan kaçınmamaktadır. Bu yıllardır vardı. Bizler kulağımızı onlara tıkayacağız."

Namoğlu, hataları en aza indirmek için eğitimlerin devam edeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Hatalarımızı sıfıra yakın hale getirmemiz lazım. Bu sezon da Avrupa'da 43 maçta orta hakemlik yaptık. Bunun Türk hakemlerinin son yıllarda Avrupa'daki en fazla görev alan yılı olduğunu söyleyebilirim. Türkiye tarihinde 16 yıl sonra bir arkadaşımız Avrupa Futbol Şampiyonası'nda görev yapacak. Cüneyt Çakır'ı huzurlarınızda kutluyorum. İnanıyorum ki, Haziran ayında yapılacak finallerde Cüneyt Çakır ekibiyle birlikte takım oyunu oynayacaktır. Yine aynı şekilde elit gruba giren Fırat Aydınus'u da kutluyorum. Bu iki hakemimiz gelecek yıl Şampiyonlar Ligi'nde yönetecekleri güzel maçlarla bizi gururlandıracaktır."

Dilan Deniz Gökçek'in de 1. kategoriye yükseldiğini hatırlatan Namoğlu, diğer FIFA listesindeki hakemlerin de başarılı maçlar çıkarttığını belirterek,

"Türk hakemliği adım adım ileriye doğru ilerliyor. Bu konuda geçmiş yıllarda emeği geçen arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. TFF yönetimi, bizler ve sizler, hep birlikte doğru işleri yaparsak, Türk futbolunu doğru yerlere getiririz. Göstereceğimiz iyi yönetimler, futbol kurallarını iyi uygulamamız Türk futbolunu ileriye götürmede faydalı olacaktır" diye konuştu.

-FIFA kokartı takanlar-

Konuşmaların ardından 28 hakeme FIFA kokartları takıldı.

Spor Toto Süper Lig hakemleri Fırat Aydınus, Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Tolga Özkalfa, Bülent Yıldırım ve Yunus Yıldırım, FIFA listesinde olmaya devam ederken, yardımcı hakemler Baki Tuncay Akkın, Orkun Aktaş, Bahattin Duran, Mustafa Emre Eyisoy, Serkan Gencerler, Serkan Ok, Tarık Ongun, Cem Satman, Erdinç Sezertam ve Aleks Taşçıoğlu da FIFA kokartı taktı.

Bayan hakemlerden ise Tuğba Tosun Ayer, Dilan Deniz Gökçek ve Kadriye Gökçek, yardımcı hakemlerden Seçim Demirel, Belgin Kumru, Sevcan Sungur ve Sibel Yamaç FIFA kokartı taktı.

Futsal hakemlerinden Kamil Çetin ve Ozan Soykan ile plaj futbolu hakemleri Serdar Akçer ve Arda Ergene'ne de 2012 yılı FIFA listesinde yer almaya devam ediyor.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Göksel Gümüşdağ Yusuf Namoğlu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title