Haberler

Fetö/pdy'nin "Darbeye Teşebbüs" Davası

Takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları, kurgulanmış soruşturmalar kapsamında bazı polisler ve bir hakimi dinledikleri iddiasıyla, firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) yo¨netici ve u¨yesi olmak" ile "darbeye teşebbüs" suçundan yargılanmalarına başlandı.

Takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları, kurgulanmış soruşturmalar kapsamında bazı polisler ve bir hakimi dinledikleri iddiasıyla, firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) yo¨netici ve u¨yesi olmak" ile "darbeye teşebbüs" suçundan yargılanmalarına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, aralarında eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suc¸larla Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨r Yardımcısı Ahmet Kalender'in de bulunduğu 12'si tutuklu 36 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, bazı müştekileri ise avukatları temsil etti.

Duruşmada bazı sanık avukatları, "heyetin sanıklar aleyhine tutumunu" gerekçe göstererek, reddi hakim talebinde bulundu.

Mahkeme, talebi, "yargılama sürecini uzatacağı" gerekçesiyle reddetti.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Nazmi Ardıç, kendisine yöneltilen suçlamaların "hukuki garabet" olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

"İddianamede 'darbe' ve 'casusluk' suçları, amaç suç olarak tanımlanmış, fakat herhangi bir delil belirtilmemiştir. Yaptığımız bütün işler, hakim ve savcılık talimatıyla yerine getirdiğimiz işlerdir ve lehimize hususlar aleyhimizde kullanılmıştır. Hakim ve savcılık talimatlarını yerine getirmemiz suç olarak tanımlanmıştır. Ben, üstüm olan adli makamların emirlerini ve yargı talimatlarını yerine getirmek durumundayım. Bu davanın müştekileri, bir internet fenomeni ile internette haber veren bir sitenin yöneticileri ve editörleridir. Hükümet bunun neresinde ki, hükümete darbeyle suçlanıyorum. Yaptığım işlerde hiçbir suç kastı yoktur."

Davada yargılanan polislerin müdürü olduğunu belirten Ardıç, arkadaşlarının tutukluluk halleri kaldırılmadığı sürece tahliye talebinde bulunmayacağını söyledi.

3 sanık tahliye edildi

Tutuklu sanık Ahmet Kalender, tüm tutuklu sanıklar tahliye edilmeden kendisinin de serbest bırakılmamasını istedi. Diğer tutuklu sanıklar ise tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar İsmail Erçelik, Sait Gök ve Mehmet Akif Sakarya'nın "suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçirdikleri süreyi" göz önüne alarak, tahliyelerine karar verdi.

Reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için dosyanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararı infazının beklenilmesine hükmeden heyet, duruşmayı 17 Haziran'a erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, eski ağır ceza hakimi Nurettin Turan ile Esat Burak Uzundere "mağdur", aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de bulunduğu 13 kişi "müşteki" olarak yer alıyor.

İddianamede, FETÖ/PDY yo¨neticisi ve u¨yesi sanıkların, I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nu¨n hiyerars¸ik yapısı ic¸erisinde altlık, u¨stlu¨k ilis¸kilerini kullanarak yasa dıs¸ı o¨rgu¨tlenme olus¸turup, suc¸ is¸lemek amacıyla bir araya geldikleri vurgulanıyor.

Sanıkların, devletin emniyet hizmetleri ve faaliyetleri kapsamında, go¨revlerinin sagˆladıgˆı nu¨fuz ve gu¨cu¨, yasaların verdigˆi yetkileri, go¨revin gerc¸eklerine aykırı kullanarak amac¸larına ulas¸mak ic¸in seri halde arac¸ suc¸ları is¸ledikleri kaydedilen iddianamede, sanıkların gerçekleştirdiği 5 eylem şöyle sıralanıyor:

"2013 yılı Kasım ve Aralık ayında dönemin I·stihbarat Daire Bas¸kanı olan Engin Dinç'in telefonlarının dinlenmesine tes¸ebbu¨s edilmesi, 2013 yılı Temmuz ayı ve devamında atanan I·stanbul istihbarat u¨st yo¨netim kadrosunun telefonlarının, do¨nem itibarıyla I·stihbarat S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nde go¨revli bir polis memurunun adının karıs¸tıgˆı so¨zde zimmet iddiasından yola c¸ıkarak, bir sorus¸turmayla 'suc¸ örgu¨tu¨ kurmak ve buna bagˆlı örgu¨tu¨n faaliyetleri' çerçevesinde dinlenilmesi, 2013 yılı Aralık ayında Fetullah Gu¨len cemaatine yönelik eles¸tirel yayın yapıp, yazı yazan ve go¨ru¨s¸ bildiren bir kısım gazetecilerin telefonlarının, 'bilis¸im yoluyla hakaret' iddiasıyla dinlenilmesi, eski Kartal Agˆır Ceza Mahkemesi Bas¸kanı Nurettin Turan'ın, 13 Ocak 2011'de maksatlı ve yanıltıcı bir s¸ekilde rapor tanzim edilerek dinlenilmesi, 17 Aralık 2013 operasyonundan sonra devam eden su¨rec¸te İstanbul Organize Suc¸larla Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ is¸lemlerinde kullanılan, gec¸mis¸ sorus¸turmalarla ilgili seslere ait go¨ru¨s¸me ic¸eriklerinin, verilerin ve bilgilerin bulundugˆu server veri tabanının geri do¨ndu¨ru¨lemeyecek s¸ekilde silinmesi, format atılması ve kamera kayıt cihazının dıs¸arıdan mu¨dahale ile durdurulması."

Bu eylemleri c¸ok sayıda kis¸iye kars¸ı gerçekleştiren sanıkların suçunun "darbeye teşebbüs" olduğu aktarılan iddianamede, sanıkların eylemlerinde, su¨rekliligˆin esas oldugˆu belirtiliyor.

Sanıkların, adli sorus¸turmaların selametini ve sagˆlıklı s¸ekilde yu¨ru¨tu¨lmesini sekteye ugˆratarak, aksaklıklara ve gecikmelere sebebiyet vererek, yeni do¨nemde ataması yapılan şube mu¨du¨rlu¨gˆu¨ personelini is¸ yapamaz ve bas¸arısız go¨sterme amacına yo¨nelik hareket ettikleri anlatılan iddianamede, "Tu¨m eylemler bir arada du¨s¸u¨nu¨ldu¨gˆu¨nde, is¸lemlerin FETO¨/PDY'nin amac¸ları dogˆrultusunda, 17-25 Aralık sorus¸turmalarında bas¸arısız olunması durumunda kars¸ı operasyona maruz kalmamak için o¨rgu¨tsel bilgi ve belgelerin ortadan kaldırılmasına temin amacına yo¨nelik oldugˆu tespit edilmiştir." ifadelerini yer veriliyor.

"Çok sayıda ses kaseti servis edildi"

İddianamede, 7 S¸ubat 2012'de MI·T Mu¨stes¸arı Hakan Fidan'ın özel yetkili savcılıkc¸a ifadeye c¸agˆrılması ile ortaya c¸ıkan gerilimin, dershane tartıs¸maları ve dershanelerin kapatılmasına karar verilmesi su¨recinde artan bir ivme ile devam ederek, 17 Aralık operasyonlarıyla zirve yaptığına dikkati çekilerek, "17 Aralık operasyonu, o¨nu¨ alınan 25 Aralık operasyonu ve digˆer planlanan operasyonlarla o¨rgu¨tu¨n hu¨ku¨meti hedef aldıgˆı artık bilinen bir gerc¸ek." tespitinde bulunuluyor.

O¨rgu¨tün bu darbe tes¸ebbu¨sleri ile bir anlamda siyaset mu¨hendisligˆine soyunarak siyaseti dizayn etme c¸abası ic¸erisine girdiği anlatılan iddianamede, şu değerlendirme yer alıyor:

"Bu operasyonlar, her ne kadar adli sorus¸turma adı altında, suc¸ ve suc¸luyla mu¨cadele so¨ylemiyle hukuki bir go¨ru¨nu¨m kazandırılmaya c¸alıs¸ılmıs¸sa da tamamen siyasi mahiyette tasarlanmıs¸ operasyonlardır. 17 Aralık operasyonu sonrasında c¸ok sayıda ses kaydının o¨rgu¨t tarafından sosyal medyaya servis edilerek kamuoyunu yo¨nlendirme amac¸lı algı kampanyalarının bas¸latıldıgˆı go¨ru¨lmektedir. Bu su¨rec¸te devletin en u¨st kademelerinde bulunan devlet bu¨yu¨klerinin kriptolu telefonlarının dahi o¨rgu¨t tarafından dinlenildigˆi bilinen bir gerc¸ektir.

17 Aralık operasyonu, I·stanbul organize ile mali suçlarla mücadele şube müdürlükleri go¨revlilerinin es¸ zamanlı gerc¸ekles¸tirdikleri operasyonlardır. Sorus¸turmasını Organize Suc¸larla Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nu¨n yaptıgˆı (Fatih Belediyesi/Anıtlar ve TOKİ sorus¸turmaları) sorus¸turma dosyaları ile Mali Suc¸larla Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nce yapılan sorus¸turma dosyaları arasında herhangi bir fiili veya hukuki irtibat bulunmaması, buna ragˆmen aralarında bir bagˆ bulunmayan 3 farklı sorus¸turma dosyasının aynı gu¨n es¸ zamanlı operasyona do¨nu¨s¸tu¨ru¨lmesi dikkati c¸ekici olmakla birlikte o¨rgu¨tu¨n gerc¸ek amac¸ ve niyetini ortaya koyar niteliktedir."

Ceza istemleri

Firari sanık Fetullah Gülen ile eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve eski İstanbul Organize Suc¸larla Mu¨cadele S¸ube Mu¨du¨r Yardımcısı Ahmet Kalender'in de aralarında bulunduğu 44 polisin "cebir ve s¸iddet kullanarak Tu¨rkiye Cumhuriyeti hu¨kümetini ortadan kaldırmaya veya go¨revlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye tes¸ebbu¨s etmek" suçundan agˆırlas¸tırılmıs¸ mu¨ebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, hakkında yakalama emri çıkarılan firari sanık Fetullah Gülen'in ayrıca "devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla ac¸ıklamak" suçundan mu¨ebbet hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, Gülen ile Ardıç, Çakallı ve Kalender, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", diğer şüpheliler "silahlı terör örgütü üyeliği"yle suçlanıyor.

Gülen hakkında ayrıca "silahlı örgüt kurmak yönetmek, devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degˆis¸tirme" suçlarından toplam 57 yıl 3 aydan 104 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Sanıklardan Nazmi Ardıç ve Ahmet Kalender'in, "suç uydurma, iftira, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama, göreve ilişkin sırrın açıklanması, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, devletin gu¨venligˆi veya ic¸ veya dıs¸ siyasal yararları bakımından, niteligˆi itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme, resmi belgede sahtecilik, gizliliğin ihlali, bilişim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degˆis¸tirme" suçlarından toplam 50 yıl 6 aydan 146 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, sanık Mahir Çakallı'nın da benzer suçlardan 65 yıldan 165 yıla kadar hapse mahkum olması talep ediliyor.

İddianamede, diğer 41 sanığın ise benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılması öngörülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Kalender Engin Dinç Sakarya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title