Haberler

Fetö'nün "Vıp Dinleme" Davası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamı 402 kişiyi usülsüz dinledikleri iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün arasında bulunduğu 138 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Mahkeme, davanın, sanıklardan bir kısmının da arasında bulunduğu 50 kişinin benzer iddialarla Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davayla birleştirilmesini talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük'ün hazırladığı iddianamede, sanıklara "silahlı terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olma", "kişiler arası aleni olmayan konuşmaları dinleme", "iftira", "evrakta sahtecilik" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamaları yöneltildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan usülsüz dinlemelerin esas alındığı iddianamede, bazı tanıkların ve gizli tanık "Bulut"un ifadelerine yer verildi.

İddianamede, 190 kişi mağdur, 212 kişi müşteki olarak gösterildi.

Bazı şüphelilerin firari olduğu ve hakkında yakalama kararı bulunduğu kaydedilen iddianamede, şüphelilerin hukuka aykırı dinlemeleri, FETÖ'nün amaçları doğrultusunda gerçekleştirdikleri savunuldu.

İddianame, nisan ayında Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş, eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle mahkeme iddianameyi iade etmişti.

Savcılık, iadenin ardından iddianameyi tekrar düzenleyerek, mahkemeye göndermişti.

Birleştirme talebi

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etmesi sonrasında, davanın Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve sanıklardan bir kısmının da arasında bulunduğu 50 kişinin benzer iddialarla yargılandığı davayla birleştirilmesini talep etti.

Birleştirme talebinde, iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu belirtildi.

Ramazan Akyürek ve Lokman Kırcılı'nın arasında bulunduğu kimi kişilerin iki davada da sanık oldukları bildirilen talepte, bazı kişilerin de iki dosyada da müşteki olarak gösterildiğine dikkat çekildi.

Talep yazısında "İki dosyada yargılama konusu eylemlerin ve sanıklara atılı suçların bir kısmının aynı olduğu" ifade edilerek, "dolayısıyla yargılamanın birlikte yapılmasının usül ekonomisine uygun olacağı" belirtildi.

"Özellikle mükerrer yargılamayı önlemek bakımından birlikte yargılamanın gerekli olduğu" ifade kaydedilen yazıda, dosyanın, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesi için onay verilmesi istendi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamları dahil 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğünün eski İstihbarat Daire başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak'ın da arasında yer aldığı 50 sanığı yargılıyor.

Sanıklar eski Başbakan Necmettin Erbakan, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da arasında bulunduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekle suçlanıyor.

Sanıklara, "Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira" suçlamaları yöneltiliyor.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin, birleştirme kararına onay vermesi halinde dosya bu mahkemedeki davayla birleşecek. Onay vermemesi halinde Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi davayı görebileceği gibi "birleştirme uyuşmazlığı" nedeniyle Yargıtay'a da başvurabilecek. Bu durumda davaların birleştirilip birleştirilmeyeceğine Yargıtay karar verecek.

Sanıklar

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamedeki sanıkları şunlar:

"Aydın Altunkaya, Ömer Peker, Mustafa Çeli·k, İzzet Yılmaz, Yakup Aksoy, Oğuz Ki·remi·tci·, Erdal Argın, Emrah Doğan, Seli·m Yasdıbaş, Ali· Fuat Yılmazer, Ceyhan Berberoğlu, Yusuf Ünal, Zeki· Güven, Emre Baykal, Ahmet Kabaağaç, Nuretti·n Karaca, Murat Akkuş, Bahti·yar Peşter, Abdulvahi·t Tunçay, Ali· Ağıllı, Serkan Şahan, Evren Fırtına, Fati·h Doğan, Meti·n Oyuktaş, Ramazan Akyürek, Mehmet Aki·f Yılmaz, Ertan Arslan, Hami· Güney, Özgür Türker, Davut Ersoy, Hamdi· Egbatan, Nafi·z Yüksel, Sali·m Doğan Zengi·n, Nurullah Altınel, Yunus Yazar, Mustafa Alpteki·n, Atti·la Şengül, Özgür Öztürk, Coşgun Çakar, Ayhan Falakalı, Recep Güven, Ahmet Çoşaralp, Sadedti·n Akgüç, Mahmut Taşcı, Ahmet Ümi·t Seçgi·n, Vedat Yavuz, Şükrü Bahşı, Mustafa Çeti·n, Hurşi·t Uçak, Hakan Ki·rpi·, Muhamed Yılmaz, Özgür Özden, İsmai·l Duman, Okan Acaroğlu, Eyüp Yılmaz, Kaan Özyi·ği·t, Yusuf Dağdelen, İzzet Akdağ, Ti·murtaş Kayacı, Üstün Yukarıkır, İbrahi·m Tuka, Aydın Öğredi·k, Yunus Hazar, Sami· Uslu, Oğuz Kaan Yıldız, Osman Gülbel, İsmai·l Erol, Yurt Atayün, Hasan Uyar, Kenan Uçan, Ebubeki·r Özkan, Ufuk Kaba, Lati·f Harun Pi·şki·n, Ahmet Şentürk, Ali· Rıza Şahi·n, Murat Doğan, Ari·f Gürsoy, Hi·kmet Neci·oğlu, Nurullah Karataş, Barış Deri·k, Muharrem Durmaz, Sali·h Keski·nkılıç, Abdullah Ataş, Hasan Hüseyi·n Işık, Tamer Özbek, Ali· Özdoğan, Ali· Poyraz, Ömer Faruk Kartın, Nadi·r Bayezi·t, Hali·l Adalı, Adem Çoban, Şahi·n Çeli·k, Nesli·han Şi·mşek, Bahaddi·n Alaca, Mehmet Keleş, Selat Öztürk, Murat Ahmetoğlu, Erol Doğan, Mustafa Başer, Lokman Kırcılı, Tamer Bülent Demi·rel, Ali· Arslantaş, Yücel Aydın, Si·nan Özdemi·r, Levent Erkan, Akın Uludaş, Mustafa Gürkan, Mustafa Akşi·t, Cemal Yörübulut, Oğuzhan Yavuz, Uğur Eski·, Selami· Haskul, Dursun Böke, Gürsel Aktepe, Ali· Güler, Bayram Ali· Deveci·oğlu, Mehmet Karateki·n, Muhammet Fati·h Aktaş, Serkan Yurtçu, Yılmaz Şi·mşek, Recep I·nci·, Serap Özyi·ği·t, Yılmaz Angın, Harun Teke, Sadık Akpınarlı, Hüseyi·n Özbi·lgi·n, Ramazan Karakayalı, Serhat Kadi·m, Süleyman Aşcı, Ali· Osman Kayan, Tülay Çebi· Üçgül, Bedri· Ünal, Muhammed Mustafa Aksoy, Ahmet Kalaycı, Adi·l Bulat, Tolgahan Baydar, Adem Çağlar ve Yasi·n Akgün."

Başbakan Yardımcısı Türkeş de mağdurlar arasında

İddianamedeki mağdur ve müştekiler arasında, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal ve Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, eski milletvekili Koray Aydın, eski bakanlar Abdullatif Şener ve Namık Kemal Zeybek, eski Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Faruk Ünsal, emekli Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, eski Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un eşi Sevgi Kurtulmuş, gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş, Ahmet Hakan Coşkun, Akif Beki, Fatih Çekirge, Sedat Ergin, Cüneyt Ülsever, Hüseyin Gülerce, Nuri Elibol, Uğur Dündar, Cüneyt Özdemir, merhum gazeteci Mehmet Ali Birand, şarkıcı Çelik Erişçi, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, iş insanları Cavit Çağlar, Ali Koç, Rahmi Koç, Vuslat Sabancı, Nihat Özdemir, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile bazı bürokrat, emniyet mensubu, siyasetçi ve iş adamı bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Ali Fuat Yılmazer Ramazan Akyürek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title