Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimine Tepkiler

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Milletimizin tamamı, hiçbir ayrım gözetmeden bu sapkın saldırıya karşı dirençlerini ortaya koydular.

Tbmm Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Milletimizin tamamı, hiçbir ayrım gözetmeden bu sapkın saldırıya karşı dirençlerini ortaya koydular. Onların desteği olmasaydı bu kanlı terörizm ve sapkınlık bertaraf da edilemezdi." dedi.

Tbmm Dışişleri Komisyonu, iki tasarının görüşülmesi ile "FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin müzakere" gündemiyle, Özhan başkanlığında toplandı.

Özhan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, FETÖ'nün darbe girişimini lanetledi.

Dünyada da pek çok kanlı darbe girişimi olduğunu anlatan Özhan, ancak böylesine vahşi bir saldırının modern dönemlerde dünyanın hiçbir yerinde görülmediğini vurguladı.

"En son böyle sapkın bir saldırı, bin yıl önce Hasan Sabbah'ın haşhaşileri tarafından belki de yapılmıştı." diyen Özhan, kendi milletinin üzerine ateş eden, TBMM'yi, kurumlarını bombalayan, polisini, halkını şehit eden bir saldırı ile karşı karşıya kalındığını belirtti.

Özhan, şöyle devam etti:

"Acımız çok büyük ama bunu atlatacağımıza dair inancımız da tam. Bu inanca yaslanarak milletimizin tamamı, hiçbir ayrım gözetmeden bu sapkın saldırıya karşı dirençlerini ortaya koydular. Onların desteği olmasaydı bu kanlı terörizm ve sapkınlık bertaraf da edilemezdi. Elbette hala sıkıntılar devam etmekte. Ümidimiz odur ki birlik ve beraberliğimizi koruyarak bu saldırıların geriye kalan bütün unsurları da bertaraf edilecektir. Olabilecek cümlelerin yeteceği bütün genişlikte lanetliyorum."

Olayın yurt dışı boyutunun Dışişleri Komisyonu olarak kendilerini yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Özhan, en üst düzeyde aktif olacaklarını ve darbe girişiminde bulunan terör örgütüne dünyayı dar etmeye çalışacaklarını söyledi.

Özhan, "Bu tür kanlı girişimler dışarıdan destek bulmadan adım atamazlar. Ama bu terör örgütünü ayıran bir özellik, daha ilk günden dışarıdan destekle ne yapıyorsa yapıyor oluşudur. İnşallah milletimizin desteği, Meclisimizin sebat etmesiyle bu destek ve bağlantı kesilecektir. Ülkemizle yoğun diplomatik ilişkileri olan ülkelerin tamamının dolaylı veya dolaysız bilinçli veya bilinçsiz bu terör örgütüyle olan ilişkilerini gözden geçirmelerini kendilerinden bekliyoruz. Bu konuda da biz gereken bütün desteği bilgi, belge anlamında kendilerine sunacağız." diye konuştu.

Özhan'ın konuşmasının ardından söz alan komisyon üyeleri, FETÖ'nün darbe girişimini kınayarak başladıkları konuşmalarında yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundular ve görüşlerini aktardılar. Komisyon üyeleri darbe girişiminin yaşanmasının ardından ortaya çıkan birlik ve beraberlik ortamına işaret ederek, bunun devamı dileğinde bulundular.

-"Özgürlükçü demokrasi için her türlü çabayı göstermeye hazırız"

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye'nin parlamenter demokrasi birikiminin yarattığı demokrasi kültürünün darbe girişimini başarısız kıldığını belirtti.

Her türlü darbe girişimine karşı halkın direnme hakkının kutsal olduğuna dikkati çeken Akın, "Siyasi partilere önümüzdeki dönemde çok önemli sorumluluklar düşmektedir. Benzeri olaylarla bir daha karşılaşmamamız için siyasi partilerin özeleştiri yapması bir zorunluluktur. Önümüzdeki görev; darbecilerin hesap vermesi, toplumsal normalleşmenin sağlanması ve demokrasinin güçlenmesidir." dedi.

Hesaplaşma sürecinin hukuk sınırları içinde yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Akın, soruşturmaları Anayasa ve hukuk sınırları dışına taşıyarak bir cadı avına dönüştürmenin Anayasayı ihlal eden darbecilerle aynı konuma düşmek anlamına geleceği uyarısında bulundu.

Akın, "CHP olarak bütün siyasi partilere çağrımızdır; güçlü bir parlamenter sistem ve özgürlükçü demokrasi için her türlü çabayı göstermeye hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni bir terörist unsur tehdidi"

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ da " Türkiye'nin, Mehdi iddiasında olan bir çete liderinin darbe girişimini yaşadığını", ancak ülkenin milleti, devleti ve güvenlik güçlerinin işbirliği ile bu girişimi engellediğini ifade etti.

Bundan sonra yaşanacak sürece dikkati çeken Özdağ, Türkiye'nin PKK ve IŞİD'ın dışında yeni bir terörist unsurun tehditleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Özdağ, "Bu yeni terörist unsurun özelliği terörle mücadele konusunda eğitilmiş olmaları. Yani bunlar teröristlerden daha iyi bir terörist niteliğini taşıyor. Önümüzdeki günlerde sakat inançlarıyla silahsız halkın üzerine ateş açan bu unsurların Türk milletine ve devletine karşı intikam eylemleri başlayabilir. Türkiye'nin içinde bulunduğu zaaf ve travmadan istifade etmek isteyen dış dinamikler de bu zaaf sürecini ayrıca istismar etmek isteyebilirler. Bu süreçten ancak devlet katında stratejik bir akıl çerçevesinde ülkenin yönetilmesi ile çıkmamız mümkündür. Öncelikle yapılması gereken toplumsal bölünmüşlük ve gerilimi düşürecek adımların atılmasıdır." diye konuştu.

-"Ordumuzun ülke savunmasında başarılı olmasını istiyoruz, siyasette değil"

AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun ise Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanan yapılara dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri içinde sadece Fethullahçı cunta yok. Geçmişteki dört darbenin tamamı Fethullahçı olmayanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla sadece bunlara odaklanıp oluşabilecek başka cuntaları da gözardı etmeden, bütün demokrasi dışı hareketlerin gelişmesini engelleyecek yeni bir yapılanma gerekiyor. Elbette biz ordumuzu seviyoruz. Ordumuzun başarılı olmasını istiyoruz ama ülke savunmasında, siyasette değil."

MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, darbe girişimin utanç verici bir hareket olduğunu vurgulayarak, "Bu Meclis'i bombalamak korkunç bir ihanettir, cinayettir. Affedilecek yanı yoktur." dedi.

Yaşanan olaydan dersler çıkarılması gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, "Bunu hem kurum bazında, hem sosyal realiteler bazında yapmamız lazım. Kurum bazında, bu darbenin neden son ana kadar bilinmemesinin nedenini bilmemiz lazım. Burada kusurlar, yetersizlikler vardır. Bunu bilmek ve tedbirini almak lazım." ifadesini kullandı.

Darbe girişiminin ardından görevden alınmalara işaret eden İhsanoğlu, şunları söyledi:

"Her şey hukuk ve anayasal düzen içinde olmalıdır. Bunu yapmadığımız zaman biz düşman cephelerini artıracağız. Türkiye bugün bu darbe ile beraber yeni bir tehlikeli döneme girmiştir. Türkiye'de kutuplaşmayı önleyecek, toplumu germeyecek bir yaklaşım lazım. Bunun bir gereği olarak da halkın sokaklardan meydanlardan çekilmesini sağlamak lazımdır. Halkın sürekli sokaklarda olması tecrübe ile sabittir başka yerlere gider."

AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan ise yurt dışındaki bazı basın yayın kuruluşlarının Türkiye'de milletin darbe girişimine karşı gösterdiği direnişi ve yaşananları önemsizleştirmeye yönelik yayınlar yaptığını aktararak, özellikle komisyon olarak buna karşı girişimlerde bulunmalarının gerektiğini belirtti.

-"Ortak irade, darbe tarihine çok önemli bir darbe vurmuştur"

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, muhalefet partilerinin ortak irade ile darbeye karşı çıkmalarının önemli ve kıymetli bir nokta olduğunu vurgulayarak, "Bu durum Türkiye'nin darbe tarihine çok önemli bir darbe vurmuştur." dedi.

Darbe girişimini protesto etmek için meydanlarda yapılan "demokrasi nöbeti"ne de değinen Salıcı, bu protestoların uzamasının ülkenin normalleşmesi açısından sıkıntı yaratabileceğine dikkati çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de darbe girişimi sırasında TRT ekranlarından okutturulan sözde bildirinin iyi tahlil edilmesi gerektiğini söyledi.

Erdem, "Toplumun mevcut kutuplaşmış pozisyonunu istismar etmeye yönelikti. Ben hiçbir Fetocu'nun orada yazdığı gibi laikliği, Atatürkçülüğü önemsediğini zannetmiyorum. Toplumdaki kutuplaşmayı kullanarak birilerinin kendilerini destekleyeceğini sandılar. Bu kutuplaşmadan medet uman anlayışın beklentilerini ortadan kaldıran bir anlayışın sağlanması gerekir." diye konuştu.

Laikliğin önemine işaret eden Erdem, yarın başka bir tarikatın böyle bir eyleme girişmeyeceğini kimsenin bilemeyeceğini, bu nedenle laiklik anlayışına daha güçlü sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Erdem, dış basında çıkan ve darbe girişimini olumlayan haberlere de tepki gösterdi.

-"Bu noktadan çok iyi bir yere gidebiliriz"

AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, darbenin tüm Türk milletine yapıldığını, bütün siyasi partilerin de buna karşı birlik ve beraberlik içinde durduğunu ifade ederek, "Bu noktadan çok iyi bir yere gidebiliriz." dedi.

Kan, tüm yaşananlara rağmen ekonominin sağlam bir şekilde ayakta olduğunun altını çizerek, bunun da gözardı edilemeyecek önemli bir husus olduğunu belirtti.

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ise darbe girişiminin önlenmesi sırasında ortaya çıkan toplumsal enerjinin çok önemli olduğuna ve bundan sonra da ülkenin geleceğine katkı sunabileceğine işaret etti.

Kurt, Türkiye'de darbe zemini oluşturan bütün yapılanmaların ortaya çıkarılması ve dikkatle ele alınması gerektiğini söyledi.

AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, darbecilerin hesap etmediği noktanın milletin imanı, inancı ve gücü olduğunu dile getirerek, "Bu girişim hiçbir şekilde affedilmeyecektir. Milletimiz, devletimiz buna en şiddetli cezaları verecektir." diye konuştu.

Komisyonda, Türkiye ile KKTC Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Karadağ'ın Kuzey Atlantik Anlaşmasına Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı da kabul edildi.

Kaynak: AA / Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu Taha Özhan AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title