Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimine Tepkiler

Yazarlar, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının darbe girişimine tepki gösterdi.

Yazarlar, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının darbe girişimine tepki gösterdi.

Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merhum tarihçi Cevdet Paşa'nın "Eğer Sultan Abdülaziz darbecilere direnebilseydi oyunu bozabilirdi" sözünü hatırlatarak, "İşte 140 yıl sonra oyun bozuldu. Bunca darbe ve darbe girişimi bünyemizin üzerinden silindir gibi geçtikten sonra dövüle tokatlana demokrasinin ve meşru yönetimin nasıl savunulacağını öğrendik." dedi.

Armağan, 15 Temmuz gecesinin, 27 Nisan bildirisine karşı gösterilen direniş gibi tarihin kırılma noktalarından biri olarak tarihe geçeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Darbe girişim başladığı gece Kısıklı Meydanı'na akın edenlerin arasına karıştım. Gün sabaha ağarken biri arkadaşlarına 'Abdülhamid'i deviriyorlar, uyanık olalım' diye bağırıyordu. Sultan 2. Abdülhamid'e yapılan haksızlıkları çok sık gündeme getiren biri olarak bu tarihi derinliğin zihinlerde bir zemberek gibi kurulduğunu gördükten sonra artık daha müsterihim."

Mustafa Armağan, meydandaki insanların "ellerindeki nimetin kıymetini" anladıkları yorumunu yaparak, "Milli irade, demokrasi ve Recep Tayyip Erdoğan liderliğini elde tutmanın kıymetini ve onların bir daha kolay kolay elde edilemeyeceğini anladılar. Bu bilinç işte ülkenin geleceği adına büyük bir umuttur." ifadelerini kullandı.

"Korkunç bir kabustan uyandık"

Yazar Beşir Ayvazoğlu ise darbelerin, başarılı olsun veya olmasın, büyük acılara, travmalara yol açan hadiseler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"27 Mayıs darbesinin acı sonuçlarını hala yaşıyoruz. Daha sonraki darbelere bizzat şahit olmuş, acılarını derinden yaşamış bir nesildenim. Postmodern darbe dedikleri 28 Şubat uygulamalarının açtığı yaralar da henüz kapanmış değil. Ama bütün bu yaşananların aynı zamanda büyük bir tecrübe olduğunu düşünüyor, birçokları gibi ben de darbeler devrinin artık kesinlikle kapandığına inanıyordum."

Darbe girişiminin yaşandığı gece olayın vahametini anlayınca bu inancını kaybetmek üzere olduğunu paylaşan Ayvazoğlu, "Ancak halkımızın sokaklara dökülüp destansı bir cesaretle tankların üzerine çıkarak, devletin kurumlarına canlı kalkan olarak darbenin akamete uğramasında büyük bir rol oynadığını görünce kendi kendime 'Darbeler devri asıl şimdi bitti' dedim." şeklinde konuştu.

Ayvazoğlu, yaşananları takip ederken kelimenin tam manasıyla dehşete kapıldığını ifade ederek, Türkiye'nin milli ordusunun üniformasını giymiş, milletin ödediği vergilerle alınmış silahları emaneten taşıyan birtakım askerlerin, tankları sivillerin üzerine sürdüğünü, helikopterlerden halkı taradığını, uçaklarla milletin Meclis'ini bombaladığını, Cumhurbaşkanı'nın canına kastettiğini görünce büyük üzüntü yaşadığını kaydetti.

Doğrudan doğruya milli iradeyi, demokrasiyi hedef alan "gözü dönmüşlüğü ve alçaklığı" idrakinin almadığına vurgu yapan Ayvazoğlu, şu açıklamada bulundu:

"Bir asker, silahını korumakla yükümlü olduğu halka nasıl doğrultabilir? Halk, kendi iradesine, dolayısıyla demokrasiye ve geleceğine sahip çıktı. Devletin asıl yöneticilerinin bu darbeyi akamete uğratmak için gösterdiği cesaret ve kararlılığın da her türlü takdirin üzerinde olduğunu söylemek isterim. Korkunç bir kabustan uyandık. Bütün milletimize geçmiş olsun diyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sultan Abdülaziz Mustafa Armağan Beşir Ayvazoğlu Politika Haberler

title