Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimi

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar tutuklanan hakim ve savcı sayısı 59 oldu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar tutuklanan hakim ve savcı sayısı 59 oldu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu'nca, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı çıkarılan Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli 110 hakim ve savcıdan 102'si gözaltına alındı.

İşlemleri tamamlanan ve tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 93 şüpheliden 57'si "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklandı.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, 33'ü adli kontrol hükümleri kapsamında olmak üzere 36 hakim savcının da serbest bırakılmasına karar verdi. Öte yandan, adli kontrolle serbest bırakılan 33 hakim ve savcı hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Soruşturma kapsamında il dışında gözaltına alınan 5 hakim savcıdan da 2'si tutuklanırken, 1'i adli kontrolle serbest bırakıldı. 2 şüphelinin de gözaltındaki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan hakim savcı sayısı 59 olurken, 34'ü adli kontrol kapsamında olmak üzere 37 şüpheli de serbest bırakıldı.

Tutuklanan şüpheliler suçlamaları kabul etmedi

Öte yandan, tutuklanmasına karar verilen şüphelilerin hakimlik sorgusunda suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.

Eski HSYK Genel Sekreter Yardımcısı ve Anadolu Hakimi Neslihan Ekinci, Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgusunda, kurul üyelerinin seçimiyle 2010 yılında 3. Dairenin HSYK genel sekreter yardımcısı olduğunu söyledi.

HSYK'da 2014 yılına kadar görev yaptığını belirten Ekinci, "Bana savcılıkta İbrahim Okur'un yakın arkadaşı olup olmadığımı sordular. Ben İbrahim Okur'la 2003 yılında Nesrin Yılmazcan aracılığıyla tanıştım. Daha sonra mesai arkadaşlığım oldu. Ben ailemin yanında okudum. Hiçbir yurtta kalmadım. İbrahim Okur benim komşumdu. Beni çok seviyor olsaydı 1. Daire'de genel sekreter yardımcısı olarak çalıştırırdı. Benim herhangi bir şekilde FETÖ ile bağlantım yoktur" şeklinde ifade verdi.

Eski Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Anadolu Hakimi Nazım Kara da, 15 Temmuz'da yapılan darbe teşebbüsüyle ilgisinin bulunmadığını belirterek, "Ben olay gecesi izinli olduğum için Ankara'da evdeydim. Taşınma hazırlıkları yapıyordum. Olayı televizyondan öğrendim. Haberim olmadı. Sonrasında da bana herhangi bir kimseden görev teklifi ya da bilgi ulaştırılması söz konusu değildir. Bu suçlamaları kesinlikle reddediyorum" şeklinde ifade verdi.

FETÖ/PDY üyesi olmakla ilgili suçlamayı da kesinlikle kabul etmediğini kaydeden Kara, herhangi bir örgütle veya bağlantılı kişilerle bağının ya da irtibatının olmadığını, 25 yıllık hakimlik hayatı boyunca kimseden talimat almadığını savundu.

Eski Ceza Tevkifevleri Genel Müdürü ve Anadolu Cumhuriyet Savcısı Mustafa Onuk da, "Ülkemizde meydana gelen bu alçak menfur terör saldırısını yürekten kınıyorum. Devletimize milletimize faydası olmayan, kazananı olmayan böyle bir eylem kabul edilemez. Ben hiç adli tatil kullanmamıştım. Bu sene 5 gün iznimle birleştirip kullanacaktım. Karşıkaya'daydım. Trafikteyken bu darbe teşebbüsünü öğrendim" dedi.

Hiçbir cemaat ya da FETÖ yanlısına fayda sağlayacak bir kararının olmadığını iddia eden Onuk, "Eğer böyle bir bağlantım var ise 2003 yılından beri bütün evraklarda imzam vardır. Bu evraklar bellidir. Bunlar ispatlansın. Benim herhangi bir irtibatımın bulunması mümkün değildir. Bizim devlet büyüklerinin verdiği talimat dışında herhangi bir irtibatımız olmadı. Böyle bir suçla suçlanmak inanın çok ağır geliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Anadolu Adalet Sarayı Türkiye Cumhuriyeti İbrahim Okur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title