Haberler

Fetö Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, 15 Temmuz gecesini yaşayan asker-sivil kişileri dinleyeceklerini belirterek, haftaya eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, 15 Temmuz gecesini yaşayan asker-sivil kişileri dinleyeceklerini belirterek, haftaya eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, eski Ankara Valisi ve eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in dinlenmesinin planlandığını bildirdi.

15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında basına kapalı ve yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petek, 15 Temmuz gecesini yaşayan asker-sivil kişileri dinleyeceklerini belirtti.

Petek haftaya, eski Jandarma Genel Komutanı Mendi, İstanbul Valisi Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan, eski Ankara Valisi ve eski Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar, eski Emniyet Genel Müdürü Lekesiz, 15 Temmuz gecesindeki Özel Harekat Daire Başkanı, eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın dinlenmesinin planlandığını açıkladı.

Petek, Başbakanlık'ın 3 Kasım Perşembe günü komisyona brifing vereceğini ifade etti.

"160 kişinin dinlenilmesi talep edildi"

Milletvekillerinin komisyonda dinlenilmesini istediği yaklaşık 160 kişinin olduğunu anlatan Petek, "160 kişinin hepsini dinlersek, bir senede bitiremeyiz. Bir kişinin dinlenmesi 3 saati buluyor." dedi.

"15 Temmuz gecesi isimleri geçen ve şu anda cezaevinde bulunanlardan da bazı kişileri dinlememiz söz konusu. Ama bunlar için ön hazırlık yapmadan isim zikretmiyorum." diyen Petek, cezaevlerine giderek, bu kişileri dinleyeceklerini kaydetti.

Komisyon Başkanı Petek, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarının dinlenmesi talebi vardı, bu taleplere ilişkin karar verildi mi?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Bu yönde talepler var. Bunlarla ilgili stratejimiz konusunda bütün komisyon üyeleri ile mutabık kalarak yol almaya çalışıyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, önceki cumhurbaşkanlarımızla ve başbakanlarımızla ilgili talepler var. Geçmişte kendilerine sorular yöneltilip cevapları alınmış uygulamalar var. Geçmişte kurulan bir Araştırma Komisyonu, merhum Cumhurbaşkanı Demirel'i makamında ziyaret edip bilgi alarak ve fikir alışverişinde bulunarak çalışma yaptı. Bunları değerlendiriyoruz. Bizim icbar, zorlama şeklinde çalışmamız yok. Soruşturma komisyonunun ancak o tip yetkisi var. Sayın Cumhurbaşkanımızı, Sayın Başbakanımızı ne komisyona davet ne de gidip, ziyaret etme konusunda alınmış bir kararımız yoktur.

Sayın Yaşar Büyükanıt'ı çağırdık, hastaneye yattığı için gelemedi. Komisyona çağırdığımız Sayın Necdet Özel bize bir mektup göndererek, 'tarafıma soru yöneltilmesi halinde yazılı cevap verebilirim' cevabı verdi. Ama arkadaşlarımızın, 'komisyona gelmesini tercih ederiz' şeklinde görüşleri oldu. Çağırdığımız eski milletvekili Birgül Ayman Güler, mektup göndererek gelemeyeceğini ifade etti."

Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarının dinlenilmesi

Petek, "Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarının dinlenilmesi konusunda bugünkü toplantıda mutabakat oldu mu?" sorusuna yanıt verirken, bu kişilerin, dinlenilmesi istenen isimler içinde yer aldığını anımsattı.

"Bylock" kullanan kişilerin listesinin komisyona gelmesi yönünde talepler olduğu belirtilerek, bu yönde bir karar alınıp alınmadığının sorulması üzerine Reşat Petek, "Komisyon olarak bu konuda bir karar almadık. Çünkü, Anayasa'nın 138. maddesini de dikkate alarak hareket etmemiz gerekiyor. Bu komisyonun avantajı olaydan hemen sonra kurulması, dezavantajı ise aynı süreçte adli soruşturmaların devam ediyor olması." diye konuştu.

"Aziz Yıldırım bugün gündeme getirildi mi?" sorusuna, "Hayır" yanıtını veren Petek, Yıldırım'ın, dinlenilmesi istenen isimler arasında olduğunu bildirdi.

Komisyon Başkanı Petek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eniştesi Ziya İlgen'in dinlenip dinlenilmeyeceği yönündeki soruya yanıt verirken, "Sayın Ziya İlgen, 'tankları görüp haber verme dışında' bir bilgisinin olmadığını ifade etti. Bu yönde bir bilgi bize geldi. Gelmek istemediğini ifade etti, kendisini dinlemeyeceğiz." açıklamasında bulundu.

"Komisyonun Beştepe'ye giderek, Cumhurbaşkanı ile görüşeceği" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise Petek, "Böyle bir karar vermedik." dedi.

Reşat Petek, komisyon olarak yazılı sorular yöneltecekleri isimler olacağını belirtti.

"İstanbul'da tutukluları dinleyeceksek, gitmemiz gerekir"

"Ankara dışına gitmeniz gündeme gelebilir mi?" sorusuna Petek, "Gelir tabii. Eğer İstanbul'da tutukluları dinleyeceksek gitmemiz gerekir." yanıtını verdi. Reşat Petek, Ankara dışına gitmenin, kasım ayının ikinci ya da üçüncü haftası programa girebileceğini aktardı.

Komisyon Başkanı Petek, bugün komisyonda dinleneceği açıklanan Ankara Savcısı Serdar Coşkun'u soruşturmaları bizzat yürütmesi, eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nu da rahatsızlığı nedeniyle bugün dinlemediklerini vurguladı.

Kaynak: AA / Politika

Reşat Petek Vasip Şahin İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title