Haberler

Fetih Şenlikleri F.S.M Sempozyumu İle Başladı

Güncelleme:

Bu yıl 12'incisi düzenlenen Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri, 'Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi Sempozyumu'nun açılış oturumu ve 'Fatih-Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam' sergisi ile başladı.

Soğanlı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Fatih Sultan Mehmed ve Dönemi Sempozyumu'nun açılışı büyük ilgi gördü. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, , Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Mehmet Kalpaklı, Osmanlı hanedanı ailesinden Orhan Osmanoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Başkan Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak, 690 yıl önce gerçekleştirilen Bursa'nın fethedilişini 12 yıldır düzenledikleri 'Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri' ile günümüze ve gelecek nesillere aktarmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

"MEHMED'İ FATİH YAPAN BURSA'DIR"

Her yıl Bursa'nın fetih coşkusunu, Nisan ayı süresince düzenlenen çeşitli etkinliklerle yaşadıklarını dile getiren Başkan Dündar, "Gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikler arasında Bursa ile ilişkili olan Osmanlı padişahlarının hayatı ve dönemlerinin anlatıldığı sempozyumlar büyük önem arz ediyor. Bursa'da yaşamış olan 6 Osmanlı padişahını sempozyumlarda inceleyerek kitap haline getirdik. Daha önce düzenlenen sempozyumlarda aktarılan bildiriler doğrultusunda kitap oluşturuyorduk. Artık bildirileri sempozyumdan önce toplayarak kitaplarımızı basıyor ve sempozyum sırasında hazır hale getiriyoruz. Bursa'da yaşamış olan 6 padişahımızı bitirdik. Bu sene Bursa'da doğan ve yetişen Fatih Sultan Mehmed'i ele alıyoruz. Bu yılki sempozyumda Fatih Sultan Mehmed'in hayatını konu olarak belirlediğimizde Fatih Sultan Mehmed'in Bursa ile alakasının olmadığını söylediler. Sultan Mehmed, Bursa'da doğup yetişmiştir. Mehmed'i, Fatih yapan Bursa'dır" dedi.

"ATALARIMIZDAN 1 ADIM İLERİYE GİDERSEK BAŞARILI SAYILIRIZ"

Şenlikler kapsamında TRT tarafından hazırlanan 'Fatih-Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam' belgesel sunumu ve sergisini Bursalılarla buluşturduklarını ifade eden Başkan Dündar, TRT tarafından hazırlanan bu sergiyi vatandaşlarımız 1 ay süresince Soğanlı Kültür Merkezi'nde gezebilecek. Bizim asıl amacımız, Osmanlı'yı kuran şehir Bursa'da o felsefeyi, kültürü ve ruhu yeniden yaşamak. Atalarımız 'İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın' demiş ve bu felsefeyle 3 kıtaya ulaşmış. Bizler, atalarımızın gittiği yerlerden bir adım daha ileriye gidebilirsek başarılıyız diyebiliriz" diye konuştu.

"FATİH FEVKALADE BİR ŞAHSİYETTİR"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da, "Fatih Sultan Mehmed'i fevkalade bir şahsiyet olarak nitelendirebiliriz. Bugün bile bu önemli lideri süreklikonuşuruz. Fatih, yüzyıllarca dünyanın en önemli şehri konumunda olan İstanbul'u fethetmiştir. Bu gün bile İstanbul jeopolitik açıdan dünyanın en önemli noktasıdır. Bir Hadis-i Şerif'te 'İstanbul'u fetheden kumandan ne güzel kumandan. İstanbul'u fetheden asker ne güzel asker'dir der. İşte Fatih, Hadis'te bahsedilen o güzel kumandandır. Hayatı boyunca 25 sefer yapmıştır. Yani yaklaşık 10 yılını at sırtında geçirmiştir. At sırtında ölerek şehit olmuştur. Osmanlı'da Fatih'in izleri hiçbir zaman silinmemiştir. Ondan sonra tahta geçen hükümdarlar da Fatih'i örnek almıştır" diye konuştu.

"BU TÜR KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENÇLERİMİZE YOL GÖSTERİYOR"

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen de, "Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı Devleti'ne imparatorluğun kapılarını açan liderlerin başında gelir. İmardan, kültürel faaliyetlere kadar Fatih'in yaptıklarına baktığımızda ne kadar büyük bir devlet adamı olduğunu görmekteyiz. Fatih, aynı zamanda iyi bir şairdir. Padişahlar arasında ilk mahlas kullanan Fatih'dir. Üstelik şiirleri de gerçekten güzeldir. Osmangazi Belediyesi'nin Osmanlı padişahlarının hayatını ve dönemlerini ele alarak günümüze aktarmasını çok önemli buluyorum. Burada bu bilgileri edinen genç arkadaşlarımız, bu başarılara tanıklık ettikleri zaman atalarını örnek alıp kendilerine dersler çıkaracaktır. Başkanımız Mustafa Dündar'ı böyle önemli etkinlikleri gerçekleştirdiği için tebrik ederim" dedi

Konuşmaların ardından TRT tarafından 'Fatih-Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam' belgeseli özel sunumu yapıldı. Yaklaşık 50 dakikalık belgesel sunumunda Fatih Sultan Mehmed'in çocukluğu, şehzadelik dönemi, tahta çıkması ve İstanbul'u nasıl fethettiği görsel olarak anlatıldı. Fatih'in hükümdarlığı döneminde Avrupa devletlerinin tutumun da yer aldığı belgeselde yerli ve yabancı tarihçilerin görüşleri ile izleyenlere aktarıldı.

FATİH-AVRUPA'NIN KADERİNİ DEĞİŞTİREN ADAM SERGİSİ AÇILDI

Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri kapsamında bu yılki etkinliklerden bir tanesi olan 'Fatih-Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam' Sergisi de Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın katıldığı tören ile vatandaşların izlenimine sunuldu. Fatih'in gençlik, olgunluk ve yaşlılık döneminde giydiği kıyafetler ile döneminde yaşanan önemli olayların anlatıldığı belgelerin bulunduğu sergi 1 ay süresince Soğanlı Kültür Merkezi'nde sergilenecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osman Gazi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
title