Haberler

Fetih Ruhu, Fatih ve Gençlik Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni

Başbakan Erdoğan: (2) "Kendi evlatları dağda değil, ABD'de, İngiltere'de ama o ağlayan annelerin, babaların evlatları maalesef dağa kaçırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çocukları dağa kaçırılan annelerin BDP temsilcilerine yönelik tepkisine değinerek, "Kendi evlatları dağda değil, ABD'de, İngiltere'de ama o ağlayan annelerin, babaların evlatları maalesef dağa kaçırıldı. Niye? Çünkü bunlarda milli ve manevi değerler yok. Bundan uzaklaşmışlar" dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümü dolayısıyla Birlik Vakfı ve Milli Türk Talebe Birliğince düzenlenen "Fetih Ruhu, Fatih ve Gençlik" konulu kompozisyon yarışmasının Sinan Erdem Spor Salonu'ndaki ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Bizim kadim medeniyetimiz bir fetih medeniyetidir. Fetih büyük medeniyetleri inşa etmiştir. İşte bunun için Ahmed Yesevi'den Yusuf Has Hacib'e, Ahmed-i Hani'den Mevlana'ya, Yunus Emre'den Karacaoğlan'a, Fuzuli'den Nedim'e, Yahya Kemal'den Necip Fazıl'a, Mehmet Akif'ten Sezai Karakoç'a, Kemal Tahir'den Oğuz Atay'a, Nazım Hikmet'e kadar medeniyetimizin fikir mimarlarını, medeniyetimizin öyküsünü anlatan kalemleri lütfen okuyun" diyerek, gençlere tavsiyede bulundu.

Erdoğan, gençlerin, tıpkı ecdatları gibi fikir dünyası ve muhayyilesinin çok güçlü olması gerektiğini vurgularken, şöyle dedi:

"Farklı olandan asla korkmayın. Asla çekinmeyin. Unutmayın, inancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Düşüncesine güvenen düşünce hürriyetinden korkmaz. Siz güçlüsünüz. Ben size inanıyorum. Medeniyetimizin temel ilkelerine, milli ve manevi değerlerimize sımsıkı sahip çıktığınız sürece farklı olan sizi rahatsız etmeyecektir. Tam tersine sizi daha da zenginleştirecektir. Kardeşlerim! Osmanlı'nın tanımış olduğu özgürlüğe hasretiz, o özgürlük yok. Ne kadar birikimli, ne kadar donanımlı gençler olursanız, şiddet, çatışma, münakaşa, kendisine yaşam imkanı bulamayacaktır. Unutmayın, fikrin bittiği yerde şiddet başlar. Düşüncenin yetersiz kaldığı, fikirlerin konuşulamadığı yerde silahlar, taşlar, sopalar konuşur. İşte bu Geziciler var ya Geziciler; işte onlar fikri olmayanlardır. Onlar düşüncesi olmayanlardır. Onlar dikili bir ağacı olmayanlardır. İşte siz öyle bir gençlik olmayacaksınız. Siz kalemle konuşacaksınız. Siz, bilgisayarlarınızla konuşacaksınız. Tarihinizden, kültürünüzden aldığınız o güçle konuşacaksınız. Onunla yazacaksınız. Onun için size çok inanıyorum. Size çok güveniyorum."

Ailesinden, okullarından iyi bir eğitim almayan gençliğin kandırılmaya çok müsait olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kendi öz medeniyetinden, kendi milli ve manevi değerlerinden uzaklaştırılmış gençler, uyuşturucuya, bağımlılığa, eli kanlı silahlı terör örgütlerine... Diyarbakır'da gördünüz değil mi? 23 Nisan'da yavrular dağa kaçırıldı. Ne diyordu anneler, malum BDP'nin temsilcilerine? 'Sizin evlatlarınız ABD'de, İngiltere'de okuyor, bizim yavrularımızı dağa kaçırıyorsunuz' diyorlardı. Çok anlamlı. Çok anlamlı bu... Kendi evlatları dağda değil, ABD'de, İngiltere'de ama o ağlayan annelerin, babaların evlatları maalesef dağa kaçırıldı. Niye? Çünkü bunlarda milli ve manevi değerler yok. Bundan uzaklaşmışlar. Uzaklaştırılmışlar. Kardeşlerim! Uyuşturucu, eli kanlı, molotofkokteyli, bunlarla birlikte her türlü ahlaksızlık var. İşte cemaat görüntüsü altında ne yazık ki kan emici istismar yapılanmalarına maalesef açık oldular. Terör örgütleri, istismarcı örgütler, silahlı uyuşturucu baronları madden ve manen zayıf gençler üzerinden kirli emellerini gerçekleştirmek isterler. İşte siz, tarihimize, medeniyetimize, millet ve vatan şuuruna sahip çıkarak bu istismarcı çevrelerin tuzağından uzak kalmalısınız."

"Türkiye'de 1453'e sahip çıkan gençlik var"

İstanbul Gezi Parkı odaklı olaylara değinen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir yıl önce bunun provasını İstanbul'da yaptılar. Büyük Türkiye'yi durdurmak için gençleri kullandılar. Türkiye ekonomisine zarar vermek için gençleri kullandılar. Türkiye'nin yurt dışındaki imajını sarsmak için sokaklarda gençleri kullandılar. Çözüm sürecini sabote etmek, birliğimizi, huzurumuzu, kardeşliğimizi tehdit etmek için gençleri kullandılar. Kardeşlerim! Kadıköy'ün duvarlarında ne yazıyordu biliyor musunuz? 'Zulüm 1453'te başladı'. Bunu yazan, köksüz ve hain bir zihniyetin karanlık hedefleri için kullanılan gençlerdi. O gençlere, Ankara'da Türkiye Cumhuriyeti bayrağını dahi yaktırdılar. Silahlı örgütler, köksüz yapılanmalar, maşalar ve taşeronlar, Türkiye'nin aydınlık istikbalini karartmak için maalesef, gençleri sokağa döktüler. Tahrik ettiler. Gençlerin üzerinden Türkiye'ye tuzak kurmak istediler. Mısır'daki gençleri de tahrik ettiler. Ülkeyi ne hale getirdiklerini görüyorsunuz. Esmamızı böyle şehit ettiler. İşte Ukrayna'da gençleri istismar ederek onları da sokağa döktüler. Ülkeyi ne hale getirdiler görüyorsunuz. Türkiyemizde bunu başaramadılar ve başaramayacaklar çünkü Türkiye'de 1453'e sahip çıkan bir gençlik var. Türkiye'de 1071'e sahip çıkan bir gençlik var. Türkiye'de fetih ruhuna, Fatih Sultan Mehmet'e sahip çıkan bir gençlik var. Türkiye'de, bayrağına aşık, vatanına aşık, istiklaline ve istikbaline aşık bir gençlik var. İşte o gençliğin sabrı, tahammülü, dirayeti, 1 yıl önceki o tuzağı bozdu, dağıttı, darmadağın etti."

"Artist görünümündeki müsveddeler, isyan çağrıları yapıyorlar"

Olayların yeniden canlandırılmak istendiğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugünlerde aynı tuzağı yeniden canlandırmak istiyorlar. Türkiye'ye yeni ölümler, yeni acılar yaşatma heveslileri bir kez daha sahneye çıkmak istiyorlar. Artist görünümünde, sanatçı görünümünde birtakım müsveddeler, yeni yıkımlar, yeni acılar, yeni ölümler yaşansın diye isyan çağrıları yapıyorlar ama bu gençlik, bu çağrılara asla kulak asmayacak. Bu gençlik, bayrağının tekrar yakılmasına asla izin vermeyecek. Bu gençlik, büyük Türkiye'ye yönelik bu alçakça saldırılara inanıyorum ki boyun eğmeyecek ama bu ülkenin gençliği, onlar gibi sokağa çıkmayacak. Eline taş, sapan, molotofkokteyli, silah almayacak. Siz kitaplarınızla bu ülkeye sahip çıkacaksınız. Siz, sizlere dağıttığımız bilgisayarlarla, bilgisayar tabletlerle okuyarak, öğrenerek, anlayarak, kendinizi iyi yetiştirerek istiklalimize sahip çıkacaksınız. Siz tahriklere gelmeyeceksiniz. Çatışma senaryolarına boyun eğmeyecek, inşallah, tüm o tuzakları bir kez daha boşa çıkaracaksınız. Onlar, ayırmaya, bölmeye çalışsa da siz, birleştirmenin mücadelesini vereceksiniz. Onlar şiddet dese de siz, fikirlerinizle cevap vereceksiniz. Onlar, kendileri dışındaki herkese, her şeyi aşağılayarak baksa da siz, 'yaratılanı yaratandan ötürü severiz' diyerek bu yola devam edeceksiniz."

- İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Fatih Sultan Mehmet İstanbul Politika Güncel Haberler

title