Haberler

Fetih Ruhu, Fatih ve Gençlik Kompozisyon Yarışması Ödül Töreni

Başbakan Erdoğan: (1) "Fetih kavramının içini boşaltmak, olumsuz göstermek için asırlar boyunca sinsice mücadele verdiler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, fetih kavramının içini boşaltmak, olumsuz göstermek için asırlar boyunca sinsice mücadele verildiğini belirterek, "Fetih işgal değildir, gasbetmek değildir, zorla ele geçirmek değildir. Fetih, köhnemiş kilitleri açmak, pas tutmuş kapıları aralamak, kalplere, gönüllere giriş yapabilmektir. Fetih, zalime 'dur' diyebilmek, zulme itiraz edebilmektir" dedi.

Erdoğan, İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümü nedeniyle Birlik Vakfı ve Milli Türk Talebe Birliği'nce düzenlenen Fetih Ruhu, Fatih ve Gençlik Kompozisyon Yarışması'nın Sinan Erdem Spor Salonu'ndaki ödül törenine katıldı.

Yazdıkları eserlerle dereceye girenleri tebrik eden Erdoğan, İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünü idrak ederken Fatih Sultan Mehmet'i, onun askerini hürmetle andığını söyledi.

Erdoğan, katılımcıların  "Sizinle gurur duyuyoruz" sözleri üzerine "Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Sizlerle geleceğe daha güvenle bakıyoruz. Siz bizim iftihar vesilemiz, gurur kaynağımız, medarı iftiharımızsınız" diye seslendi.

Dün akşam Küçükçekmece'de Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde fethin 561. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla idrak ettiklerini anlatan Erdoğan, gençlerin fethin manasını çok iyi öğrenmesi, ruhunu çok iyi anlaması, Fatih Sultan Mehmet'in ufkunu ve vizyonunu, emanet bıraktığı fetih şuurunu çok iyi kavraması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Millet olarak tarihimizle aramıza set çekmek istediler. Ecdadımızla aramızda irtibatı koparmak istediler. Bizi kendi öz değerlerimize, öz kültürümüze, özellikle de kendi kavramlarımıza yabancılaştırmak istediler. Fetih kavramının içini boşaltmak, olumsuz göstermek için asırlar boyunca sinsice mücadele verdiler. Burada siz sevgili gençlere bir kez daha hatırlatmak isterim. Fetih işgal değildir, gasbetmek değildir, zorla ele geçirmek değildir. Fetih, köhnemiş kilitleri açmak, pas tutmuş kapıları aralamak, kalplere, gönüllere giriş yapabilmektir. Fetih, zalime 'dur' diyebilmek, zulme itiraz edebilmektir. Fetih, mazlumların elinden tutmak, gariplerin, yolda kalmışların, yoksulların yüreğine su serpebilmektir. Fetih, zulmün egemen olduğu o diyarlara, adaleti, hoşgörüyü taşımaktır. Karanlık çağlara mühür vurup, aydınlık bir istikbali inşa edebilmektir."

Her yeni başlangıcın bir fetih olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Eskimiş olanı, köhnemiş olanı, işlevi kalmayanı geride bırakıp, ileriye doğru yelken açmak bir fetihtir. Ülkesi, milleti ve insanlık için yeni aydınlık kapıları aralamak bir fetihtir. Durmadan, duraklamadan, rehavete kapılmadan, kalplerin paslanmasına izin vermeden sürekli ilerlemek bir fetihtir. Fetih asla ve asla başkalarının topraklarına göz dikmek, işgal etmek, başka ülkelerin iç işlerine müdahale etmek değildir. Onun içindir ki Fatih'in, Osmanlı'nın adaletini duyanlar, onu hissedenler, 'başımızda kardinal külahı görmektense Osmanlı sarığı görmeyi arzu ederiz' diyerek Fatih'i çiçeklerle karşılamışlardır. Fetih değişimdir, dönüşümdür. İşte siz bu ülkenin gençleri olarak fetih ve fetih ruhunu çok iyi anlamak, sadece anlamakla yetinmeyip asrın idrakine de bunu anlatmak zorundasınız" diye konuştu.

"Tarihinizden utanmayacaksınız, tarihinize sırtınızı dönmeyeceksiniz"

Yahya Kemal Beyatlı'nın "Şu kopan fırtına Türk ordusudur Yarabbi/Senin uğrunda ölen ordu budur Yarabbi/Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın/Gaalib et, çünkü bu son ordusudur İslam'ın" dizelerini okuyan Erdoğan, şairin o sıkıntılı dönemde bu dörtlükle adeta milletin son umutlarına yeniden bir yeşerme için tohum attığını söyledi.

Gençlere, "Tarihinizden utanmayacaksınız, tarihinizden çekinmeyeceksiniz, siz tarihinize sırtınızı dönmeyeceksiniz" diye seslenen Erdoğan, kökü olmayanın istikbali olamayacağını, geçmişini bilmeyenin geleceğini asla şekillendiremeyeceğini belirtti.

Ecdadın arkasında her zaman adalet, hoşgörü ile insana, toprağa, vatana ve bayrağa sevgi bıraktıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz ne diyoruz; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz ve böyle yürüyoruz. Arkalarında bir medeniyetin toprak üzerindeki tezahürleri olarak muhteşem kubbeler, kervansaraylar, sebiller, her biri birer mimarlık dehası camiler bıraktılar. Bizim ecdadımız arkasında dünya bilimine, sanatına, devlet yönetimine, siyasetine yön verecek eşsiz bir birikim bıraktı. Sizler bu mirası hem tanımak, hem anlamak, hem de o mirasa yeni eserler eklemek zorunda olan bir gençliksiniz. Onun için ne diyorum. Ecdadımız Fatih gemileri karadan yürüttü, biz de Marmaray'ı denizin altından yürütüyoruz. Sizlerden rica ediyorum gençler, tarihinizi mutlaka ve mutlaka öğrenin. Tarihinizi sağlam kaynaklardan, objektif kaynaklardan mutlaka ve mutlaka öğrenin."

"Ecdadın yaptığı eserleri ziyaret edin"

Türkiye'deki dünyanın hayranlık duyduğu eserlerin mutlaka ziyaret edilmesini isteyen Erdoğan, "Muhayyilenizin sınırları ülkemizin sınırlarına hapis olup kalmasın. Çünkü ecdadın muhayyilesi sınırlı değildir" dedi.

Doğuda Myanmar'dan Batı'da Amerika'ya kadar yeryüzünün hemen her bölgesinde ecdattan kalma izler, yeryüzüne dağılan köprüler, çeşmeler, bunlardan da önemlisi şehitlikler olduğunu, bu eserleri dünyanın neresinde olursa olsun bularak tarihe yeniden kazandırdıklarını ifade eden Erdoğan, gençlerin Balkanlar'a, Üsküp'e, Makedonya'ya, Bosna Hersek'e gitmelerini, oralardaki Osmanlı'dan kalma eserleri görmelerini istedi.

Erdoğan, "Oralardaki kardeşlerimizle kucaklaşın. Eğer yolunuz düşerse Myanmar'a gidip bizim oradaki şehitliğimizi ziyaret edebilirseniz, yeni bir projeyle ayağa kaldırdığımız  o şehitlikte Fatiha okuyabilirseniz, inanıyorum ki tarihinizi çok daha iyi anlayabileceksiniz" diye konuştu.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Yahya Kemal Beyatlı Sinan Erdem İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title