Haberler

Fetih Haftasında Osmanlı Defilesi

Güncelleme:

"Şehr-i Medeniyet İstanbul Osmanlı Kültür Defilesinde baş model olarak podyumda yerini alan Özge Ulusoy giydiği Osmanlı tasarımları ile göz doldurdu.


Başbakanlık Tanıtma Fonu Temsilciliğinin katkılarıyla Medyadoktoru Yapım firması tarafından Hilton Garden Inn Istanbul Golden Horn da tasarımları Gülnur Güneş tarafından gerçekleşen Şehr-i Medeniyet İstanbul Osmanlı Kültür Defilesinde İstanbul Valisi Vasip Şahin adına Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, Türkmedya yönetim kurulu üyesi Özgür Yici katıldı.

Gecede en çok dikkat çeken isim ise Yunanistan'da ilk Türk milletvekili olan ve öldürülen Sadık Ahmet'in eşi Işık Sadık Ahmet oldu. Gecenin sunuculuğunu ise Dizi ve Sinema Oyuncusu Elif Tayhan ile Kerem Baydar.

. Tasarımları Gülnur Güneş tarafından gerçekleşen Şehr-i Medeniyet İstanbul Osmanlı Kültür defilesinde destekçilere katkılarından dolayı teşekkür konuşması yapan yapımcı Savaş Uğurlu, ''Osmanlı dönemini günümüze uyarlanan bir proje haline getirdik. Kimsenin o döneme ait kıyafetlerle dolaşamayacağı düşüncesine vararak günümüz Türk motifleri ile bütünleştirip herkesin gündelik hayatta da giyebileceği bir projeye imza attık. İstanbulun fethi haftasında böyle bir proje ile karşınızda olmak bizlere onur ve şeref verdi. Bizleri diğer defilelerden ayıran en büyük özellik yaptığımız işin kültürel bir iş olması ve ülkemizin uluslararası platformlarda tanıtımına katkı sağlaması.'' dedi

Uğurlu: '' Özge Ulusoy Ortadoğu'nun yeni yüzü olmalı'' ara başlığı ile "Bazı insanlar vardır yaptıkları işe saygı duydukları için tercih edilirler. Özge Ulusoy da bunlardan birisi. Bizim yaptığımız ve yapacağımız defile, Televizyon projelerinde kendisi ile çalışma fırsatı bulduk ve bulacağız. Medyadoktoru yapım olarak bir televizyon kanalına yapmayı düşündüğümüz bir projemiz olacak yakında görüşmeleri başlayacak. Bununla alakalı özge hanıma sunucu olması için teklif götüreceğiz. 20 yıllık deneyimim ve Ortadoğu'da birçok ünlü ismi duyuran kişi olarak kültür ve turizm bakanlığına tavsiyem, Özge Ulusoy hanımı Ortadoğu ülkelerinin Türkiye yüzü yapmaları. Türk modasını Türk motiflerini ve Türk kültürünü anlatan isimlerin başında geldiği için kültür mozaiğini taşıyacak ismin bence Özge Ulusoy olması gerektiğini düşünüyorum"

GÜLNUR GÜNEŞ: ''4 MEVSİM OSMANLI TASARIMLARI''

Başbakanlık Tanıtma Fonu Temsilciliği dışında kumaşları ile projeye katkı sağlayan Kaptan İnternational Textile dışında, Eyüp Belediyesi, Malatya Pazarı, Zeyn Dekarasyon, İnter Press katkıları ile gerçekleşecek projede, hazırlanan 20 parça özel kıyafeti tasarlayan Gülnur Güneş ise, "Bazı motifler vardır, daha ilk görüldüğü anda geçmişin izlerini yaşatır, bir bağ kurarsınız aranızda. Şehr-i Medeniyet İstanbul (Osmanlı) Kültür Defilesinde 4 mevsim Osmanlıyı yaşattık. Milletlerin yaşadığı dönemi, kültürünü anlatan bir sır gibidir. Bu sırla beraber Türk motiflerinin estetik yapısını ve zenginliğini taşıyabilecek '' Şemse '' koleksiyonu günümüz kadınının modern duruşuyla, geçmişin tasarım geleneğini stilize ederek buluşturmak amacıyla tasarlanmıştır. Kimi zaman su yüzeyindeki renklerin ahenkli dansıyla, kimi zaman geometrideki evrenin sonsuzluğu ifadesiyle, koleksiyonun detaylarına rastladığımız bir şölen haline dönüşmüştür. Koleksiyonu'muzda gelinliğimize ilham veren Arapça kökenli olan şemsenin(güneş) parlaklığını ve ışıltısını alan tasarımlarımız olacak. Küçük detaylar, bazen form, bazen aksesuar bazen de desen ve motiflerde Osmanlı'yı günümüz gözüyle tasarlayacağız. Osmanlı tasarımı denildiği zaman hemen kaftana benzeyen şeyler yapılması taraftarı değilim. Biraz daha modernize edilip, günümüze uyarlanmalı ki, bugünün gençliği de o süreci algılayabilsin ve onlarda merak uyandırsın. Bu yüzden bazen biçimde çok modern bir kıyafet göreceğiz ama orada kullandığımız kumaş Osmanlı olacak. Bazen kıyafetin formu Osmanlı'yı hatırlatırken, kullandığımız kumaş çok modern olacak. Biraz daha iki dünyayı birleştirmenin derdindeyiz. Ellerimizde daha farklı görseller var. Bunlar hem doğru hem de günümüze çok çıkmamış gravürler ve minyatürler. Akademisyenler biliyor ama işin kültürel olarak çok bilinmeyen görseller. Bunları kullanarak yeni yorumlar yapmaya çalışıyoruz. Osmanlı'nın günlük kullandığı kıyafetler, günümüz gözüyle, bu döneme yakın kostüm tarzında kıyafetler olacak. Bu kıyafetleri 20 parçaya eşit dağıtacağız. Günümüze uyarlanmasındaki en önemli sebep ise uzun vadede düşünüldüğü için, günlük kıyafetler de olsun ki insanlar en azından alınabilir, giyilebilir bir Osmanlı da olabileceğini anlayabilsin. Ulaşılmaz, fanus içinde bir Osmanlı olmasın" değerlendirmesinde bulundu. 'dedi

Kaynak: Bültenler / Güncel

Vasip Şahin Özge Ulusoy Yunanistan Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title