Haberler

Fethiye Kirayı Ödeyemeyen Cam Üfleme Ustası Sokakta Çalışmaya Başladı

Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli 5 cam üfleme ustasından biri olan 57 yaşındaki Coşkun Keskin, Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde 1000 liralık kirasını ödeyemediği için atölyesinden çıkmak zorunda kaldı.

Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli 5 cam üfleme ustasından biri olan 57 yaşındaki Coşkun Keskin, Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde 1000 liralık kirasını ödeyemediği için atölyesinden çıkmak zorunda kaldı.

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde el işi yapan ustalara kira bedeli olmadan 8 yıl önce verilen atölyeler, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) yapılan şikayet üzerine belediye tarafından ihaleye çıkarıldı. Atölyelerden birinde sanatını icra eden, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli cam üfleme ustası evli ve 4 çocuk babası Coşkun Keskin, geçen Temmuz ayında yapılan ihaleye katılarak 1000 liraya atölyesini tekrar kiraladı. 2 ay boyunca atölyede çalışmaya devam eden Keskin, aylık 1000 liralık kirayı ödeyemeyince sözleşme iptal oldu ve Eylül ayında atölyesinden çıkmak zorunda kaldı. Eşyalarını Dispanser Caddesi 504 sokak girişine taşıyan Keskin, sanatını sokakta icra etmeye başladı.

Sokak girişine koyduğu masada camlara şekil vermeye devam eden Keskin, ürettiği ürünleri müşterilerinin beğenisine sunuyor. 1400 santigrat sıcaklıkta genleştirdiği camlara üfleyerek boyut kazandıran Keskin, el işçiliği ve hayal gücüyle tüp halindeki cam parçalarına şekil veriyor. Birçok hayvan figürünün yanı sıra futbol takımı logoları, kolye ve vazolar yapan Keskin, hem sanatını yaşatıyor hem de geçimini sağlıyor.

"SANATIMI SOKAKTA İCRA EDİYORUM"

Cam üfleme sanatına 1971 yılında İstanbul'da başladığını anlatan Coşkun Keskin, 43 yıldır bu sanatla uğraştığını aktardı. 8 yıl Fethiye Belediyesi'nin desteğiyle Kültür Merkezi'ndeki atölyede çalıştığını kaydeden Keskin, şöyle dedi:

"Bu sanatçılar burada çok durdu' diye bizi şikayet etmişler. İhale yapıldı, kazandık. Ancak ücretler yüksek olduğu için terk etmek zorunda kaldık. Orası evladım gibiydi. Her arayan beni orada bulurdu. Oradan ayrıldığım için üzgünüm. Sanatımı icra etmek için 504 Sokak girişine geldim. Dükkan tutamadığım için burada 300 liraya bir depo tuttum. Eşyalarımı depoya koydum. Sanatımı da burada, sokakta icra ediyorum."

Cam üflemenin zor ve meşakkatli bir sanat olduğunu vurgulayan Keskin, Türkiye'de 5 cam üfleme ustası kaldığına dikkati çekti. Fethiye'yi çok sevdiğini ve burada çalışmaya devam edeceğini anlatan Keskin, ömrü yettiği sürece sanatını yaşatmak için çalışacağını belirtti.

"BU SANAT DESTEKLENMELİ"

Coşkun Keskin'in atölyesinden taşındığını öğrenen müşterilerinden Murat Toprak, bu duruma üzüldüğünü söyledi. Keskin'in Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi ile özdeşleştiğini anlatan Toprak, şöyle dedi:

"Bu sanat kesinlikle desteklenmeli. Çiğköfte yapmaya, saç kesmeye benzemeyen, daha özel bir sanat. Bu işi öğrenecek gençler de bulunmuyor. Bu sanatın değerini, ortadan kaybolduğunda anlayacağız."

Keskin'in sokaktaki atölyesini ziyaret eden Melike Aytuğlu da yaşananları duyunca üzüntü yaşadığını belirtti. Cam üfleme sanatçısının el üstünde tutulması gerektiğini aktaran Aytuğlu, Keskin'i yeni yerinde de sürekli ziyaret edeceğini kaydetti.

"BAŞKA SANATÇILAR DA ATÖLYELERİ KULLANMAK İSTEDİ"

Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Muammer Şahin ise Coşkun Keskin'in 8 yıldan bu yana atölyesini ücretsiz kullandığını, başka sanatçılar da atölyeleri kullanmak isteyince ihaleye çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi. Aylık 150 lira kirayla ihaleye çıkan atölyelerin artırma sonucu kira bedelinin 1000 lira olarak belirlendiğini anlatan Şahin, ihaleyi kazanan Keskin'in kirayı ödeyemediği için atölyesini boşaltmak zorunda kaldığını vurguladı. Fethiye Belediyesi'nin bu değerli sanata yıllarca sahip çıktığına dikkati çeken Şahin, konuyla ilgili yapabilecekleri başka bir şey kalmadığını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fethiye Belediyesi Türkiye Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title