Haberler

Festivalde 3.5 Ton Ciğer Dağıtıldı

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 5'ncisi düzenlenen 'Bando ve Ciğer Festivali'nin son gününde trafiğe kapalı caddeye kurulan stantlardan halka ücretsiz 3.5 ton tava ciğeri dağıtıldı.

Edirne Belediyesi tarafından bu yıl 5'ncisi düzenlenen 'Bando ve Ciğer Festivali'nin son gününde trafiğe kapalı caddeye kurulan stantlardan halka ücretsiz 3.5 ton tava ciğeri dağıtıldı. Ekmek arasında verilen ciğeri almak için polis bariyerlerinin arasında sıraya girenler izdihama neden olurken, Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, festivalin rekorlar kitabına girmesi için başvuracaklarını söyledi.

Edirne'de düzenlenen Bando ve Ciğer Festivali'ne Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'dan gelen bando takımları, iki gün boyunca kentin çeşitli noktalarında mini konserler verdi. Festivalin finalinde trafiğe kapatılan Saraçlar Caddesi'ne Edirneli ciğerci esnafı tarafından iki stant açıldı. Masa önlerine insan boyundaki polis bariyerleri konuldu. Geçen yılın aksine bu kez daha önceden pişirilerek küçük ekmeklerin arasına konulan tava ciğeri ayran ve su ile birlikte dağıtıldı. Festival açılışında Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, aşçı şapkası ve beyaz önlük takarak tezgahında tavada ciğer pişirdi. Bu yıl ilk kez festival kapsamında acı biber yeme yarışması düzenlendi. Kurulan platforma çıkan 6 gönüllü Karaağaç Mahallesi'nde yetişen ve ciğerle birlikte servis edilen kurutulmuş acı biber yedi. Yarışmayı 40 adet acı biber yiye Tanju Kozan kazandı.

POLİS BARİYERİ İZDİHAMA ENGEL OLAMADI

Ciğer dağıtımının yapıldığı alanlara insan boyundaki polis bariyerleri konuldu. Sırayla ciğer dağıtılan masalara gitmek isteyen arasında yine izdiham yaşandı. Festivale kentte işyeri bulunan 70 ciğerci esnafı katılarak destek verdi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, tava ciğerinin yapıldığı dünyada tek şehrin Edirne olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Önümüzdeki yıl bu festivali Guinness rekorlar kitabına girmesi için başvuru yapacağız. Çünkü ciğerin bu şekilde yapıldığı dünyada tek şehir Edirne. O yüzden bizde Guinness'e tescilini yaptırarak dünya rekorlar kitabına girmesini sağlayacağız. Ben nereden olursa olsun, ciğer değişik bir tarza tatmak isteyen, bilindik geleneksel o Arnavut ciğeri tarzının dışında tava ciğerini tatmak isteyen bütün dünyayı Edirne'ye ciğer ve çok acı Karaağaç biberini yemeye davet ediyorum. Bu yıl festivalde yaklaşık 3.5 ton ciğer dağıtıyoruz."

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Edirne için geç kalınmış bir festival olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Bu sene 5'ncisi yapıyor keşke 50'ncisi yapılması gerekiyordu. Bu konuda geç kalınmış. Gerçekten tava ciğeri, Karaağaç Mahallesi'nde yetişen acı biberiyle birleştiğinde hazım içinde son derece kolay, damak tadı içinde son derece iyi. Yurtiçi ve dışından gelenlere diyorum ki, gelin tava ciğerimizi tadın, tarihi eserlerimizi görün. Yüzünüz gülerek gidin."

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkan ve ciğer ustası Bahri Dinar da bu yılki festivalin çk daha başarı ve renkli olduğunu belirterek, tüm dünyanın tava ciğerini tatmasını istediğini söyledi.

2006'DA TESCİLLENDİ

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, 2006 yılında Edirne'ye özgü tava ciğerine Türk Standartları Enstitüsü'nden 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alabilmek için başvurdu bulundu. 4 yıl süren işlemlerin ardından tava ciğeri Edirne'ye tescillendi.

TAVA CİĞERİNİN HAZIRLANMASI

Edirne'nin meşhur lezzetinin en önemli özelliği, hazırlanışında bölgede yetiştirilen ürünlerin kullanılması. Kararmaması için önce zarından ayrılan dana ciğeri, yaprak şeklinde doğranıyor ve kandan arınması için yıkanıyor. Kanlanmanın önlenmesi için tuzlanan ciğer, dinlendirildikten sonra özel olarak hazırlanan tavalarda yüksek ısıda pişiriliyor. Ciğerin kızartılmasında buğday unu ve ayçiçek yağı kullanılıyor. Birkaç dakikada pişirilen ciğer, Edirne'ye özgü olan kuru biber ile servis ediliyor. - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edirne Belediyesi Dursun Ali Şahin Recep Gürkan Karaağaç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title