Haberler

Fener Rum Patriği Bartholomeos, İzmir'de

Güncelleme:

Bartholomeos'a İzmir Ekonomi Üniversitesi "Onursal Doktor" ünvanı verdi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'a İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü tarafından "Onursal Doktor" unvanı düzenlenen törenle verildi.

Üniversitede düzenlenen törende İEÜ Mütevelli Heyeti ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Barholomeos'a doktora unvanını takdim etti, kendisi için özel tasarlanan onursal doktora atkısını giydirdi.

Törede konuşan Patrik Bartholomeos, İEÜ'den doktora unvanı almanın kendisi için şeref ve ayrıcalık olduğunu belirtti.

Barış ve dayanışmayı teşvik etmek için çalıştığını kaydeden Bartholomeos, "Din, hem kişisel hem de toplumsal düzeylerde, insan yaşamının merkezi bir boyutu olarak görülmektedir. Kamusal bir görev üslenmiştir ve önde gelen tüm çağdaş söylemlerde yer alır. Dini göz önüne almadan insanlığın geçmişini anlamak, bugününü incelemek ya da geleceğini hayal etmek imkansızdır" dedi.

Bartholomeos, dinin önemli işlevlerinden birinin barış sağlamak olduğuna vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İstanbul'daki Patrikhanemizin genel merkezinin girişini süsleyen sembolik bir mozaik bulunmaktadır. Hristiyan ve Müslümanların yüzyıllardan beri bir arada yaşadıkları şehir ve devletin zengin ve karmaşık hikayesinden belirleyici bir anı sessizce tasvir eder bu mozaik. Osmanlı döneminin ilk Rum Patriği olan Gennadios Scholarios'u elini uzatmış bir şekilde, Fatih Sultan Mehmet'ten, Ortodoks Kilisesinin devamını ve korunmasını garantileyen yasal belge olan 'fermanı' alırken betimler. Oldukça uzun sürecek olan bir birlikteliğin ve dinler arası bağlılığın başlangıcının bir sembolüdür bu imge."

İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş da Patrik Bartholomeos'un dinler arası diyaloğun inşası, insan hakları, dünya barışı için büyük çaba gösteren dünya lideri olduğunu kaydetti.

İzmir'in de bir hoşgörü şehri olduğuna dikkati çeken Demirtaş, İzmir'de tarih boyunca farklı dinlerden insanlar birlikte yaşadığını anımsattı.

Bartholomeos Hisar Camisi'ni ziyaret etti

Bartholomeos, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan İzmir'in en büyük camisi olan ve 400 yılı aşkın bir tarihe sahip Hisar Camisi'ni ziyaret etti.

Bartholomeos'u cami girişinde karşılayan Konak Müftüsü Zeki Aksoy ve Hisar Camisi İmam Hatip'i İbrahim Ege, Fener Rum Patriği Bartholomeos'a camiyi gezdirerek, cami ve çevresindeki çarşı hakkında bilgi verdi.

Barholomeos, gazetecilerin Hisar Camisi'ni bir dönem Aziz Havariler Eski Bizans Kilisesi olduğu rivayet edildiği için mi ziyaret ettiği yönündeki soruya, "Ben tarihçi değilim bu bir rivayet. Kilise olsun olmasın önemli değil. Sonuçta bir ibadet yeri. Biz nasıl sinagoga gidiyorsak, bütün dinlere olan saygımızı göstermek için şimdi camiye geldik" şeklinde yanıt verdi.

Konak Müftüsü Zeki Aksoy, ziyaretin sonunda Bartholomeos'a el yapımı üzerinde Osmanlı motifleri bulunan bir tabak hediye etti.

Cemevine ziyaret

Bartholomeos, 6 günlük İzmir programının 5'inci günü temasları çerçevesinde Narlıdere ilçesinde bulunan Tarihi Cemevi'ni de ziyaret etti.

Burada semahla karşılanan Bartholomeos, töreni dikkatle izledi. Fener Rum Patriği daha sonra Narlıdere Belediyesi tarafından onarımı yapılan Tarihi Cemevi'ni gezerek, Alevi kültürü ve cemevi hakkında bilgi aldı.

Bartholomeos, gezisinin ardından cemevinin bahçesine zeytin fidanı dikti ve güvercin uçurdu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Patrik Bartholomeos Bartholomeos Konak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title