Haberler

Felluce'deki Sivillere Karşı İhlaller

Irak parlamentosundaki Arap Koalisyonu (Arabiye), Şii Haşdi Şabi milislerini, Enbar vilayetine bağlı Felluce'de sivillere yönelik mezhepçi eylemler yapmak ve on yaşın altındaki çocukların da olduğu 17 kişiyi idam etmekle suçladı.

Sünni koalisyonlardan Salih Mutlak'ın liderliğindeki Arap Koalisyonu'ndan yayımlanan yazılı açıklamada, Haşdi Şabi milislerinin, Felluce'yi kurtarma operasyonları sırasında sivillere yönelik öldürme ve işkence eylemlerinin yanı sıra mezhepçi suçlar işlediği bildirildi.

Açıklamada, "Felluce'ye 10 kilometre uzaklıkta Es-Saklaviyye beldesine bağlı Ebu Sedire köyündeki Şurahbil Bin Hasene İlköğretim Okulu yakınında aralarında on yaşın altında çocukların da olduğu 17 kişi, 29 Mayıs'ta milislerce idam edildi." ifadelerine yer verildi.

Haşdi Şabi milislerinin, İttihadiye Polis güçlerinin içine sızarak mezhepçi eylemler yapmakla suçlandığı açıklamada, 73 sivilin Haşdi Şabi tarafından kaçırıldığına da dikkat çekilerek, "Felluce'nin yakınındaki Es-Saklaviye ve El-Ezrakiye'nin çeşitli noktalarında da sivillere yönelik infazların olduğu kaydedildi.

Öte yandan Enbar İl Meclisi Güvenlik Komitesi üyesi Raci Berakat da Haşdi Şabi milislerinin işkenceleri sonucu çeşitli bölgelerde 5 sivilin öldüğünü, yaklaşık 100 sivilin yaralandığını belirterek, sivilleri hedef alan ihlaller nedeniyle Felluce'yi kurtarma operasyonlarının durdurulmasını istedi.

Yerel kaynaklar, Haşdi Şabi güçlerinin, Garma'da 2 camiyi bombaladığı, onlarca evi yağmaladığı, terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları iddiasıyla 70 sivili kaçırdığı ve bunlardan 17'sini kurşunlayarak öldürdüğünü öne sürmüştü.

Irak'ta DAEŞ'in Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Salih Mutlak Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title