Haberler

Fatsa'da Su Ürünleri Denetimleri

Ordu’nun Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlilerince su ürünleri perakende satış yerleri denetlendi.

Ordu'nun Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlilerince su ürünleri perakende satış yerleri denetlendi.

Su Ürünleri Mühendisi Muhammet Karapiçak, Gıda Kontrolörleri Yıldırım Küçük ve Yusuf Ünver tarafından yapılan denetimlerde iş yeri sahiplerine konuyla ilgili kanun ve tebliğler hakkında da bilgi verdiler. Yasal mevzuata uymayanlar hakkında idari yaptırımların söz konusu olduğunu belirten İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, "Küçük balıkları avlamayalım, almayalım, satmayalım, vatandaş olarak da bu bilinçle hareket edelim. Balık neslini, toplumsal duyarlılıkla, topyekun çabalarla ancak koruyabiliriz. Avlanma ve tüketilme arasındaki sürenin uzaması, balığın bayatlamasına neden olur. Burada perakende satış yapanlara büyük iş düşmektedir. Gereken hassasiyeti göstermeleri, mevzuata aykırı balık satışları yapmamaları gereklidir. Balıktan yararlanmanın en iyi yöntemi, kuşkusuz, hemen tüketilmesidir. Ancak, çoğu kez böyle bir fırsat olmaz. Balığın tazeliğini korumak gerekir. Bu amaçla, uygulanan en iyi yöntem, balığın buz içine konulması, ya da dondurulmasıdır. Tüketici halkımız, soğutuculu araçlarla satışı yapılmayan balıkları satın almasın, tüketmesin. Çabuk tazeliğini kaybederek bozulabilen su ürünleri mutlaka soğutuculu tezgahlarda satılmalıdır. Bununla birlikte balıkların iyi pişirilmesi gereklidir. Az pişirilerek tüketilen, tazeliğini kaybetmiş balık türleri insanlarda akut anemi, iştahsızlık, halsizlik, karın ağrısı gibi rahatsızlık belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Zehirlenmelerin de önüne geçilmesi için taze balık tüketelim. Bayat balığı vatandaşlarımız basit yöntemlerle kolayca anlayabilir. Taze balıkların solungaçları kırmızı, pembe ve ıslak, gözleri lekesiz ve parlak, pulları ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnektir. Parmak uçlarıyla basıldığında iz bırakmaz, çukurlaşmaz, ele alındığında yumuşayıp bükülmez. Ayrıca, bayat balık, zehirleyici mikropların üremesi, ya da bunların bıraktıkları toksinler nedeniyle, ağır bir çürümüş et kokusu verir. İlçe Müdürlüğümüzce denetimler avlanma sezonu boyunca, gerek yol kontrolleri, gerek perakende satış yerlerinin denetimi şeklinde devam edecektir" dedi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fatsa Ordu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title