Haberler

Fatsa'da Siyanüre Karşı Eylem Yapıldı

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın çıkarılmasına tepki gösteren köylüler ve çevreciler eylem yaptı.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın çıkarılmasına tepki gösteren köylüler ve çevreciler eylem yaptı.

Fatsa Yunus Emre Köprüsü'nde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, pankartlarla 'Zehirlenmek istemiyoruz' diyerek altın çıkarılmasını protesto ettiler. Miting, Sakarya Mahallesi Yunus Emre Köprüsü'nde toplanan kalabalığın mitingin yapılacağı Fatsa Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürümesiyle başladı. Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde özel bir şirket, altın çıkarmak için 100 dönüm ormanlık alandaki ağaçları keserken, şirketin açacakları kuyularda siyanürle altın ayrıştırmasına başlayacağını duyan, daha önce de eylem yapan vatandaşlar, Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu önderliğinde eylemlerini sürdürdüler.

'Fatsa-Ünye halkı siyanüre direniyor', 'Siyanür katliamdır', 'Altıncı filo defol', 'Tarlamda mısır, bahçemde fındık yiyebilmek için siyanüre hayır' pankartlarının açıldığı eyleme Ordu'nun yanı sıra Sinop, Samsun, Giresun, Rize ve Trabzon'dan da çevreciler katıldı.

Polisin geniş güvenlik önlemi altında Cumhuriyet Meydanı'na gelen eylemciler, altın madeni çıkarmak isteyen şirketin bu girişiminden vazgeçmesini isteyerek sonuna kadar direneceklerini belirttiler. Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu adına bir açıklama yapan Resul Şahin, "Herkesin desteği var. Amacımız haklı direnişimizi savunmaktır" dedi.

Tertip komitesi adına basın açıklaması yapan Özge Yağcı ise, "Köylerimizde bir hayalet dolaşıyor. Ağaçlarımızı, topraklarımızı, suyumuzu yiyerek büyüyen canavar bu. Hepimizin bildiği gibi topraklarımız işgal altında. Bugün şirketin elleri değiştirilen yasa ile güçlenmiştir. Karadeniz Bölgesi'nde doğa talanlarının artmasının en büyük nedenlerinden biri de budur. Siyanürle altın arama üretimi Avrupa'da yasaklanmıştır. Toprağımızı, ekmeğimizi elimizden alıyorlar. En temel geçim kaynaklarımız yok oluyor. Fındığımız siyanürden dolayı büyük zarar görüyor. Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu olarak bizler bu sürecin hukuki olarak takipçisi ve fiili anlamda da yaşam alanlarımızı talan edenlere karşı mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

Mahalle halkından İsmet Atar ise, "Madenci şirket ne hak tanıyor ne de hukuk tanıyor. Daha siyanürlü arama başlamadan biz halka büyük zararı var. Bahçelerimizi yollarımızı talan ettiler. Yaşam alanlarımız bitti" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından eylemciler olaysız bir şekilde dağıldılar. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatsa Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title