Haberler

Fas'ta Hükümet Kurma Görevinin Benkiran'dan Alınmasına Tepkiler

Fas Kralı 6. Muhammed'in yeni hükümeti kurma görevini Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri Abdulilah Benkiran'dan alıp aynı partiden başka bir milletvekiline verme kararı ülkede farklı tepkilere neden oldu.

Fas Kralı 6. Muhammed'in yeni hükümeti kurma görevini Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) lideri Abdulilah Benkiran'dan alıp aynı partiden başka bir milletvekiline verme kararı ülkede farklı tepkilere neden oldu.

Fas kamuoyunda bazı kesimler, beş ay boyunca yürüttüğü çalışmalardan sonuç alamayan Benkiran'ı hükümet krizinin başlıca sorumlusu görürken, kralın son kararının ardından partisinden tam destek alan PJD liderinin yanında yer alanlar da var.

Faslı gazeteci ve siyaset uzmanı Hasan el-Alevi, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Kral 6. Muhammed'in görevi başkasına verme kararıyla hükümet kurma çalışmalarında başlangıç noktasına döndüğümüzü düşünüyorum." dedi. Beş aylık süreçte hükümet kurulamayışının faturasını Benkiran'a kesenlerin kralın kararından memnuniyet duyduğunu belirten Alevi, şunları söyledi:

"Bir kesim, kralın anayasaya ve kanunlara uygun olarak bu kararı almasını yerinde buluyor. Bu kesim, Benkiran'ın görevden alınmasının ana sebebi olarak beş aylık hükümet kurma çalışmaları sürecinde kral ile istişare etmemesini ve kralı bilgilendirmemesini görüyor. Ayrıca Benkiran'ın, partisinin başarısını kendisine mal ederek partiden bağımsız adımlar attığını düşünüyorlar."

Koalisyon görüşmelerinden 5 ayda sonuç çıkmadı

Buna karşılık PJD ve kamuoyunun önemli bir kesiminin Benkiran'ın yeni hükümet için attığı adımları desteklediğini aktaran Alevi, bu görüşü savunanların gelinen noktanın sorumlusu olarak diğer partileri gördüğünü dile getirdi.

Faslı siyaset uzmanı, özellikle Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) Genel Sekreteri Aziz Ağnuş'un uzlaşıdan uzak tavrına işaret ederken, "Kralın kararından sonra PJD tarafından yapılan açıklamada Benkiran'ın süreç içerisinde hiçbir hatasının olmadığı ve parti ile istişare ederek adım attığı belirtildi. Benkiran'ın bu süreçte hatalı olmadığını savunanlar, diğer partiler tarafından yapılan dayatmaların hükümet kurma çalışmalarını zora soktuğu görüşünü dile getiriyor." ifadelerini kullandı.

RNI lideri Ağnuş'un Halk Gücü Sosyalist Birliği, Anayasal Birlik Partisi ve Halk Hareketi ile oluşturduğu "dörtlü blok" halinde hükümette yer almayı dayatması, koalisyon görüşmelerinde Benkiran'ın elini güçleştirmişti.

Hükümet kurma sürecinde karşılaştığı zorluklar nedeniyle Benkiran'ın siyasi olarak yıprandığını belirten bazı uzmanlar da aynı partiden başka bir ismin görevlendirilmesinin isabetli bir karar olduğunu savunuyor.

Fas'ta seçim süreci ve hükümet kurma çalışmaları

Fas'ta 7 Ekim 2016'da yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Sekreteri Benkiran, 10 Ekim'de Kral 6. Muhammed tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak Benkiran, 5 ayı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalara karşın koalisyonu oluşturamadı.

Kraliyet Basın Ofisinden çarşamba günü yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in, hükümeti kurma görevini Benkiran'dan alarak aynı partiden başka bir milletvekiline vereceği kaydedilmişti.

Fas anayasına göre hükümeti seçimlerden birinci çıkan parti kuruyor. Kral, mecliste en çok sandalyeye sahip partiden istediği bir milletvekilini hükümeti kurmakla görevlendirebiliyor. Ayrıca hükümeti kurmak için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmuyor.

Anayasaya göre 395 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde yeni hükümetin güvenoyu alabilmesi için 198 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Fas'ta geçen yıl yapılan genel seçim sonuçlarına göre partilerin meclisteki dağılımı şöyle:

Adalet ve Kalkınma Partisi 125, Asalet ve Çağdaşlık Partisi 102, İstiklal Partisi 46, Milli Bağımsızlar Birliği 37, Halk Hareketi 27, Halk Gücü Sosyalist Birliği 20, Anayasal Birlik Partisi 19, İlerleme ve Sosyalizm Partisi 12, Sosyal Demokrat Partisi 3, Federal Demokratik Sol Parti 2, Demokratik Birlik Partisi 1 ve Sol Yeşiller Partisi 1 milletvekili.

Kaynak: AA / Güncel

Fas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title