Haberler

Fareler Yüzlerce Meyve Fidanına Zarar Verdi

Güncelleme:

Bayramiç'te, 4 köyde bazı arazilere dikilen meyve fidanlarının, fareler tarafından köklerinin yenilmesi sonucu kuruduğu belirlendi.

Bayramiç ilçesinde, 4 köyde bazı arazilere dikilen meyve fidanlarının, fareler tarafından köklerinin yenilmesi sonucu kuruduğu belirlendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kazdağları'nın Bayramiç sınırları içinde yer alan Yeşilköy, Karaköy, Çırpılar, Tongurlu köylerinde, olumsuz hava koşulları nedeniyle yiyecek bulamayan fareler, meyve bahçelerinde köklerini yedikleri fidanların kurumasına neden oldu.

Fareler, özellikle Karamenderes Çayı boyunca uzanan bahçe ve tarlalara yeni dikilmiş fidanlarda önemli hasara yol açtı. Üreticiler, zarar gören fidanların yerine yenilerini dikmek için çalışma başlattı.

Bölgede meyvecilikle uğraşan İsmail Öztürk, yaklaşık 3 yıl önce kurduğu elma bahçesinde 300 fidana farelerin zarar verdiğini söyledi.

Ne yaptıysa fidanlarını farelerden kurtaramadığını dile getiren Öztürk, "Yeni yılın ilk günü başlayan kar yağışı ve ardından yaşanan don nedeniyle fareler yiyecek bulamadı. Bu nedenle fidanların köklerindeki kabukları yemeye başladı. Yaklaşık 5 bin lira zararım var. Yeniden dikim yapacağım" diye konuştu.

Çırpılar köyünde yaşayan çiftçi Sabri Akyel de 3 senedir bu kadar şiddetli kış koşulları oluşmaması ve havaların ılıman gitmesi nedeniyle fare sayısının iyice arttığını savundu.

Ramazan Önay ise zirai atıklar, bilinçsiz avlanma ve ilaçlamanın farelerin düşmanlarını yok ettiğini öne sürerek, "Farelerin en büyük düşmanı olan yılan, tilki, doğan ve şahinlerin azalması nedeniyle fare popülasyonu arttı" ifadesini kullandı. - Çanakkale

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Öztürk Yeşilköy Bayramiç Karaköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title