Haberler

Faraday Şirketi Otomobil Devi Tesla'ya Türk Kazığı Attı

Güncelleme:

Elektrikli otomobil üreticileri 'Tesla'dan sonra 'Faraday' isimli şirket kurup dünyaca ünlü bilim adamlarından yararlanmaya çalışıyor. Aralarında Tesla'nın istediği Özcan İnci de var.

Elektrikli otomobil üreticileri 'Tesla'dan sonra 'Faraday' isimli şirket kurarak dünyaca ünlü bilim adamlarının şöhretlerinden yararlanmaya çalışıyor. ABD'de tamamen Tesla'ya rakip olarak kurulan ve Çinli milyarder Jia Yueting'in gizlice desteklediği Faraday Future, 1 milyar dolara Nevada'da fabrika kurarken şimdiden 750 mühendis ve uzman transfer etti. Bu isimler arasında Tesla'nın transfer etmek istediği Özcan İnci de bulunuyor.

Nikola Tesla. Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı. Aslında dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla 'kökünden' değiştirebilecek birçok 'kullanılan ve kullanılmayan' deneye ve buluşa imza atmış bir kişi. Özellikle 'elektriğin kablosuz taşınabilmesi' gibi bir buluşu ve bunu kanıtlaması onun ne kadar benzersiz bir mucit olduğunu açıklıyor. Thomas Edison ile arasında geçen amansız mücadele de bir çok filme , belgesele ve kitaba da konu olmuş bir isim. Günümüzde Nikola Tesla'nın ismi elektrikli otomobil konusunda son yıllarda önemli işlere imza atan 'Tesla Motors' ile sıkça duyuluyor. Tabi 'Tesla'nın bilimadamının ismiyle elektrikli otomobil konusunda ses getiren gelişmelerine rakiplerinin çok sessiz kalması beklenemezdi. İşte sessiz kalmayanlardan biri de 'Faraday Future' isimli bir şirket. Zaten 'Faraday' isminden de doğrudan 'Tesla'ya rakip olduğu anlaşılan şirket 2 yıl önce ABD'nin California eyaletinde kuruldu. Şirket ismini Tesla gibi dünyanın en önemli bilim adamlarından biri olan Michael Faraday'dan aldı. İngiliz Michael Faraday, 19. yüzyılın en büyük bilim adamlarından biri olarak kabul ediliyor. Deneysel olarak, bir maddeden geçen belli miktarda elektrik akımının, o maddenin bileşenlerinde belli miktarda bir çözülüme yol açtığını gösteren Faraday'ın bu sonucu ilk elektrik sayaçlarının üretimine olanak vermiş. Faraday'ın bir başka önemli katkısı da 'amper' denilen akım biriminin kesin tanımını vermiş olması. Ayrıca elektrolizde geçen 'elektrot', 'anot', 'katot', 'elektrolit', 'iyon' vb. terimlerini de ona borçluyuz. Böylece 'Tesla'dan sonra ünlü bilimadamlarının isimlerinin yeni nesil elektrikli otomobillerle anılmaya başlaması akım haline geldi. Baktığımızda bir tek Edison ismiyle bir elektrikli otomobil üreticisi henüz çıkmadı. Herhalde Edison ismini kullanabilmek Tesla ve Faraday'a göre mümkün olmadı gibi gözüküyor.

ŞİMDİDEN 750 KİŞİ

Gelelim Faraday Future şirketine ve bizi ilgilendiren bölümüne. Tesla'ya rakip olarak 2014'te California eyaletinde kurulan 'Faraday Future', elektrikli otomobiller dünyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Sahibi gizli tutulan ancak daha sonra teknoloji devi LeTV'nin sahibi Çinli milyarder Jia Yueting'in olduğu ortaya çıkan şirket, Tesla'ya rakip iİlk otomobilini 2017 sonunda piyasaya sürmeyi hedefliyor. Ocak ayında Las Vegas'taki CES fuarında sergilediği 'FFZERO1' isimli konsept modeliyle tüm dünyada büyük ilgi uyandırmıştı. 1 milyar dolarlık yatırımla Nevada Çölü'nde fabrika kurmaya başlayan şirket şimdiden Tesla, BMW, Apple ve Google'den 750 mühendis ve uzman transfer etti. Bu mühendislerden biri de Özcan İnci. 15 yıldır Mercedes'in Amerika fabrikasında direktör olan İnci, Tesla'dan gelen teklifi geri çevirip Faraday Future'da çalışmaya karar vermiş. Şu an yeni nesil modellerin başında yer alan Özcan İnci'nin fabrika faaliyete geçtikten sonra üretim direktörü olması bekleniyor.

FFZERO 1 İLE DÜNYA TANIDI

Faraday Future'nin ocak ayında Las Vegas'ta düzenlenen CES fuarında sergilediği 1000 beygirlik 'FFZERO1' isimli elektrikli araç konseptinin bir şov otomobili olduğunun altını çizen Özcan İnci, "Bu otomobil şirketin dünyaya bir tanıtımı oldu. Elektrikli otomobilde 'biz de varız' mesajı verildi. Şirketin piyasaya sunacağı ilk otomobil SUV sınıfında olacak. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Zaten şirket ciddiyetini şimdiden 750 uzmanı transfer ederek gösterdi. Bende bu gücü gördüğüm için Faraday Future'yi tercih ettim. SUV modelin dışında sırada piyasaya sunulacak 2-3 model daha olacak" dedi.

ÖNCE TESLA TEKLİF ETMİŞ

1998 yılından bu yana Alman Mercedes'in ABD'deki Alabama'daki fabrikasında görev yapan mühendis Özcan İnci, özellikle otomobil üretiminde kaporta konusunda uzman bir kişi olarak dikkat çekiyor. New Jersey Institute of Technology'de mekanik mühendisliği konusunda master derecesi bulunan Özcan İnci, Mercedes Amerika'da 18 yıldır mühendislik, üretim ve eğitim konularında aktif olarak çalışıyor. Özellikle otomobil gövdesi ve kaportası konusunda önemli geliştirmelere imza atan İnci'ye geçtiğimiz yıl önce Tesla'dan iş teklifi gelmiş. Ancak Tesla'nın daha çok medya desteğiyle adından söz ettirdiğini düşünen Özcan İnci, Faraday Future'nin teklifini kabul etmiş. Şu anda üretim aşamasında olan fabrikada etkin rol üstlenmesi beklenen Özcan İnci, "Şu anda yeni geliştirilen araçlar üzerinde çalışıyorum. Daha çok ürün müdürü pozisyonundayım" diye konuşuyor. İnci'nin Nevada'da yapımı devam eden fabrikanın bitmesinden sonra üretim direktörü olması bekleniyor. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Nikola Tesla Edison Nevada Otomobil Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki!
500

Yorumlar (7)

tayfur senmisin?:

türk kazığı neden oluyor??? türkle ne alakası var haberin??? pkk cı mısınız? ermeni mi?

14
0
yanıtYanıtla
CEMILO:

BU ARABA ARAPLARIN ISINI BITIRECEK YAKINDA SIMDILIK 500 KM MESAFE BELKI GELECEK 1000 KM YOL GIDER!!!!

9
2
yanıtYanıtla
CEMILO:

YAU ATINDA CIVCIVLERDE YESIN YAKINDA TESLAYI TÜRK MALI DIYE VATANDASA YUTURMAYIN:

8
1
yanıtYanıtla
sigortasız adam:

gazığın alakasını biz yiyoz la

8
0
yanıtYanıtla
NONAME:

TÜRK KAZIĞI NE ALAKA ŞİMDİ ANLAMADIM ÇİN KAZIĞI DESEN DAHA DOĞRU OLUR.

6
0
yanıtYanıtla
CEMILO:

TESLA 500 KILOMETIRE YOL GIDIYO BIR SARZLA COK GÜZEL ARABA PIYASADA SUAN AB ÜLKELERINDE BENZIN ESKI TEKNOLOJI TESLA YA KIMSE RAKIM YOK DÜNYADA YALAN!!!!!

4
2
yanıtYanıtla
Erkan:

Başlığa bak dikkat çekmek için yalan atıyorlar. Tesla firması telif halklarını herkese açmasaydı bu firma kurulamazdı bile. Tesla elektrikli araç üreten firmaları çoğaltıp, elektrikli araç kullanımını çoğaltmak için uğraşıyor. Adamlar sevinmişlerdir firmanın kurulmasına. Bu arada isminin de Tesla olması çok manidar değil mi. Nikola Tesla icatlarını paylaşıyordu. Bunlarda ona benzer işler yapıyorlar.

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title