Haberler

Fao Ayçiçeği Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. Kaya Açıklaması

Dünya Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Ayçiçeği Araştırma Koordinatörü ve Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Kaya, palmiye yağı ile rekabet etmenin tek çözümünün, yüksek oleik tip ayçiçeği üretimine geçmek olduğunu belirtti.

Dünya Ayçiçek Derneğinin bir önceki başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda dünyada da Türkiye'de de kullanımı artan ve son günlerde çeşitli spekülasyonlarla gündeme gelen palmiye yağı kullanımının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Son beş yılda dünyada üretimini ikiye katlayan palmiye yağı ile aynı kategoride olan ayçiçeği yağının rekabet etmesinin imkansız olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kaya, "Ülkemiz yıllardır yağlı tohumlara destek verilmesine rağmen üretimde bir artış kaydedemedi, yağlı tohum ve bitkisel yağ ithalatımız son yıllarda rekor üstüne rekor kırdı. Daha geniş alanlarda ekim yapan ve ucuza mal eden Rusya ve Ukrayna ile rekabet edilemedi. Ülkemizdeki yüksek buğday ve mısır fiyatları nedeniyle, üretici ayçiçeği ve diğer yağlı tohumlara çok yönelmedi" diye konuştu.

"Oleikli ayçiçek yüksek ısıda bozulmaz"

Birçok özelliği ile sağlıklı olan oleik ayçiçeği yağının daha fazla tüketilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, "Tüketicilere daha sağlıklı ve kaliteli bir yağ sunan, çok yüksek ısılarda bile bozulmayan, raf ömrü uzun ve defalarca kızartmada kullanılan yüksek oleik tipi ayçiçeği üretimine mutlaka bir an önce geçmemiz gerekir." dedi.

-"Destek artırılmalı"

Yüksek oleik tip ayçiçeği üretimine geçmek için tohumluk, çeşit, pazar, fabrikasyon işlemleri gibi tüm altyapının hazır olduğunu, sadece gerekli olan uygulamanın kilogram başına 40 kuruş olan desteğin yüksek oleik tiplere 50 kuruş olarak uygulanmasının gerekli olduğunu belirtti.

Oleik yağı kullanımı artışının ülke ekonomisine büyük katkısı olacağını vurgulayan Kaya, "Yeni oleik tip yağın ülkemizde üretimde yer almasıyla, 3 milyar doları aşan yağ ithalatı azalacak olup ayrıca yüksek ısılarda kanserojen etkiler yapan palmiye yağına olan talebi azaltacak ve ülkemiz insanı da daha kaliteli ve sağlıklı yağlar tüketecek." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Trakya Üniversitesi Yalçın Kaya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title