Haberler

Fakir Bir Ailenin Aykırı Çocuğu: Kamer Genç

Güncelleme:

Tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden eski CHP Milletvekili Kamer Genç, 12 Eylül'de paşalarla tartışarak girdiği siyaset sahnesinden hayatının son dönemine kadar inmedi.

Bir süredir kanser tedavisi gören Türk siyasetinin renkli simalarından CHP'nin eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybetti. 1987 ylında 18. 19. dönem SHP, 20. ve 21. dönem DYP, 23. ve 24. dönem CHP Tunceli TBMM milletvekilliği yapan Genç, milletvekilliğinin yanı sırsa TBMM Başkanvekilliği de yaptı.

2002 seçimlerinde DYP'nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemeyen Genç, bağımsız olarak katıldığı 2007 seçimlerinde de milletvekili seçilmişti. 1 Haziran 2010 tarihi ile birlikte eski partisi CHP'ye geri dönen genç, 2011'de yapılan seçimlerde CHP Tunceli Milletvekili olarak meclise girmişti. 1967 yılında öğretmen Sevim Genç'le evlenen Genç'in Seçkin ve Seçil isimli iki çocuğu var.

HAMALLIK YAPARAK OKUDU

1940'da Tunceli'nin Nazimiye ilçesine bağlı Ramazanköy'de fakir bir Alevî ailenin çocuğu olarak doğan Genç'in babası Ali Genç, gençliğinde yazları İstanbul Silahtarağa'da amelelik yapmaktaydı. Başarılı bir genç olan 1960'da Ankara'da Maliye Okulu'na yatılı olarak girdi. Okulun olmadığı dönemlerde babasıyla birlikte çalışan Genç, 1966'da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) okudu. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı'nda staj yapan Genç, ilk işine Bingöl'de vergi kontrol memuru olarak başladı.

İDAMA KARŞI ÇIKMIŞTI

Başarılı öğrencilik döneminin ardından 1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazanan tek isim olan Genç, Danıştay Tetkik Hakimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Aykırı bir karakter yapısına sahip olan Genç'in, Mehmet Ali Ağca'nın idam dosyası önüne gelince, "Prensip olarak idama karşıyım" diyerek ret oyu verdiği ve kendini uyaran paşalara "Ret" diye üç kez ard arda bağırarak cevap verdiği biliniyor.


Genç'in gergin geçen günün ardından akşam eve döndüğünde, eşi Sevim Hanım'ın bir, radyoda "Ağca oylamasında 149 kabule karşılık bir ret oyu çıktı" anonsunu duyunca "Hangi kafasız ret oyu verdi acaba?" diye sorduğu, Genç'inde biraz kızararak "Yahu hanım, ben verdim. Niye kızıyorsun. İnancımın gereğini yaptım" der.




SİYASETE TUNCELİ'DEN ATILDI

Genç'in Darbe Dönemi'ndeki ikinci aykırı çıkışı ise 12 Eylül Anayasası'nın tümüne "hayır" oyu vermesi oldu. Nurettin Ersin Paşa üç kez Konsey'e, Genç'in Danışma Meclisi'nden çıkarılması önerisini götürsede, Genç görevine devam etti. 1983'te Türkiye'de çok partili sisteme geri dönülmesiyle birlikte siyasete giren Kamer Genç, Tunceli'den bağımsız milletvekili adayı oldu.

Seçilemeyen Genç, 1987 seçimleri öncesinde liste dışı kalınca, yeniden bağımsız aday olarak meclise girdi. 1993'ten 1995'e kadar, 1996'dan 1999'a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yaptı. Ardından 2002 seçimlerinde DYP'nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemedi. 2007 şeçimlerine bağımsız olarak katılıp milletvekili seçildi. 1 Haziran 2010 tarihi ile birlikte eski partisi CHP'ye geri döndü.




Kaynak: Haberler.com / Güncel

Sevim Genç Danıştay Tunceli Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (56)

bitlistanbulMobil-ANDROID:

kardeşler o rahmet kelimesine layık bir şahıs değildi

24
64
yanıtYanıtla
Yorum Mobil-IOS:

Beş kuruşluk faydası olmadı bu millete, !!!

36
47
yanıtYanıtla
Gercek Müslüman Türk:

Sayin Genc´e Allahtan Rahmet yakinlarina ve sevenlerine Bassagligi diliyorum .

49
29
yanıtYanıtla
dürüst ak partili:

ERDOĞAN KADAR ZALİM DEĞİLDİ. .

56
22
yanıtYanıtla
turanMobil-IOS:

zebanilere arkadaş yardımcı lazımdı osa gitti şükür

34
44
yanıtYanıtla
Kazım KoyarMobil-IOS:

Canın cehenneme kâfir pislik

11
66
yanıtYanıtla
cooo baydın:

ula senin müslüman kılıklı adamlarından bin kat şerefliydi ey 1725 beştepe aksaray aile ve yandaşlarını kalkındırma derneği üyesi

yanıt28
yanıt42
memati:

Cicek sulayicisi.allah rahmet eylesin

57
18
yanıtYanıtla
KÖLN LÜ:

cicekleri suluyacak senin yerine simdi kim suluyacak vesselam bos adamdi

23
43
yanıtYanıtla
Erzincan.06....Mobil-IOS:

Mustafa koçla el ele verip orada da gezi olaylarını devam ettirir ler.HESAP ZOOORRR.

32
30
yanıtYanıtla
Tüm 56 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title