Haberler

Faizde Çok Büyük İndirim İstemiyorum, Ülkeye Zarar Verir"

TÜRKONFED Genel Başkanı Onatça: "Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapılacak olan PPK toplantısında faiz indirimi beklemiyorum, olursa da çok küçük olur.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Genel Başkanı Süleyman Onatça, Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi beklemediğini, olursa da çok küçük olacağını belirterek, "Çok büyük bir indirimin olmasını da istemiyorum, çünkü bu ülkeye zarar verir" dedi.

Onatça, Anadolu Ajansı'nın (AA) İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne gerçekleştirdiği ziyarette, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası'nın politikalarını çok başarılı bulduğunu kaydederek, "Bugüne kadar eleştirilecek hiç bir yanları yok. Şimdiye kadar bir kaç tane seçim geçirdik ama bütün bunlara rağmen seçimlerde bütçe disiplinlerini bozmadılar" dedi.

Faiz indirimine adım adım gidilmezse piyasaları çok kötü günlerin bekleyeceğini aktaran Onatça, ihracat yapanlar dövizin yükselmesinden şikayet etmese de aklı selim kişilerin bu durum sürdürülebilir olmadığı için sorgulamaya başladığını kaydetti.

Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi beklemediğini, olursa da çok küçük olacağını belirten Onatça, "Çok büyük bir indirimin olmasını da istemiyorum, çünkü bu ülkeye zarar verir" ifadelerini kullandı.

Taksit sınırlaması ile kart tefeciliğinin önüne geçilmesinin istendiğini vurgulayan Onatça, ithal cep telefonların Türkiye'nin cari açığını çok fazla yükselttiğini dile getirdi.

Onatça, otomotiv satışlarının seyrinin seçimlere bağlı olduğunu söyledi. Türkiye'de araçların yüzde 38'inin İstanbul'da satıldığını aktaran Onatça, AB'de her 100 kişiden 45'inin otomotiv sahibi olduğunu, ancak bu oranın Türkiye'de 7 olduğunu kaydetti. Onatça, her yıl Türkiye'de 1 milyon araç satılması gerektiğini dile getirdi.

" Türkiye'deki kadın istihdam oranı yüzde 29,5"

Süleyman Onatça, TÜRKONFED'in faaliyetlerinden bahsederek, daha önce yaptıkları meslek lisesi, orta gelir tuzağı, KOBİ'lerin finansmana erişimi, bölge kalkınma ajansları ve kadın istihdamı konularındaki çalışmalardan bahsetti.

Türkiye'deki kadın istihdam oranının yüzde 29,5 olduğunu bilgisini veren Onatça, bu oranının Avrupa'da yüzde 53, dünyada ise ortalama yüzde 51 olduğunu söyledi.

Daha önce çalıştıkları kadın raporunu güncelleyerek yenisini hazırladıklarını aktaran Onatça, raporda bir takım çözüm önerileri getirdiklerini, bunlardan ne önemlisinin de her kesiminin göstermesi gereken samimiyet olduğunu kaydetti.

Kreşin ve evde yaşlı bakım hizmeti yapan kadınlara sosyal güvence verilmesinin de önemine işaret eden Onatça, çalışan kadınların yüzde 60,90'unun üniversite mezunu olduğunu, yüzde 29,30'nun meslek lisesi, yüzde 10,30'nun da ilkokul mezunu olduğunu dile getirdi.

Onatça, kadın istihdam oranı yüzde 29,5'ten yüzde 50'ye çıkarsa Türkiye ekonomisinin çok daha iyi bir yere geleceğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title