Haberler

Faiz Kararının Ardından Dolardan İlk Tepki

Güncelleme:

ABD Merkez Bankası (FED), tarihi bir karar alarak faizleri artırdı. Beklentiler dahilinde gelen faiz artırımı sonrasında dolar uluslararası piyasalarda TL karşısında 2,92 seviyesinin altına geriledi. Ancak sonraki işlemlerde yeniden 2,94 seviyesine kadar çıktı.

2008 krizi sonrasında faizi yüzde 0-0,25 aralığına kadar çeken FED, 8 yıllık aradan sonra ilk kez faiz artırdı. Faizler 25 baz puan artırılırmasıyla birlikte faiz oranı %0.25 - %0.50'ye yükseltildi. Faiz kararı oy birliğiyle alınırken 2016 ortalama faiz beklentisi de Eylül ayındaki gibi %1.4'te sabit kaldı. FED'den gelen açıklamada "Mevcut koşullar sadece kademeli faiz artışına müsaade ediyor" dendi.

DOLARIN İLK TEPKİSİ

Öte yandan dolar da kararın ardından TL karşısında geriledi. Doların karar sonrası ilk tepkisi 2.92 seviyesinin altına gerilemek oldu. Ancak sonraki işlemlerde yeniden 2,94 seviyesine kadar çıktı.

DOLAR SAKİNDİ

Türkiye piyasasında bu sabah güne 2.9650 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca sakin ve hafif aşağı yönlü bir seyir izledi. Dolar günü TL karşısında 2,9558 seviyesinden kapattı.

ALTINDA KAYDA DEĞER HAREKETLİLİK YOK

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve Uzmanpara yazarı Aysun Göksu, kararın ardından altının durumunu şu sözlerle değerlendirdi:

"FED kararından en çok etkilenmesi beklenen ons altını değerlendirecek olursak, piyasa beklentilerine paralel bir kararın açıklanmış olması altın fiyatlarında kayda değer bir hareketliliğe sebep olmadı diyebiliriz. Beklentinin önceden fiyatlanması bu hareketliliği sınırlı kıldı. Dolayısıyla 1060-1055 aralığı altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece altında rahatlama görebiliriz ve yukarı yönlü hareketler izlenebilir. Ancak alımların hız kazanabilmesi için 1085 direncinin aşılması gerekmekte."

TÜRKİYE KARARDAN EN ÇOK ETKİLENECEK ÜLKE OLARAK GÖRÜLÜYOR

BBC ekonomi editörü Andrew Walker, FED'in kararı açıklamasından önce yaptığı analizde, Türkiye'nin faiz artırımı kararından en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek şunları söylemişti:

"Gelişmekte olan ekonomiler 15-20 sene öncesine kıyasla bu tür durumlarla çok daha iyi baş edecek donanımda. Ama, Türkiye ve onun gibi bir - iki ülkeyi biraz daha hassas kılan koşullar var. Bunların başında büyük dış ticaret açıkları var. Yani ihraç ettiklerinden fazlasını ithal ediyorlar ve bu açığın ya devlet borçlanması ya da dış finansman ile karşılanması gerekiyor. Türkiyeyi hassas hale getiren bir başka faktör ise, bu ülkenin döviz ve özellikle dolar cinsinden borçlarının büyüklüğü. Liradaki her düşüş, bu borcun ödenmesini daha da zorlaştırıyor."

DOLAR YÜKSELECEK Mİ?

Hürriyet'de yer alan habere göre, FED'in faiz artırımı kararını değerlendiren uzmanlar şunları söyledi:

Uğur Gürses: Beklenen bir şeydi, bir dönem kapandı. Bundan sonraki faizin patikası merak ediliyordu. Görünen o ki Fed, 2016'da dört ayrı aşamada, 25 pazlık puanlık artış yapacak. Muhtemelen 2016 sonunda faizler 1,5 seviyesine çıkabilir. ABD yine ekonomik verileri takip edecek. Türkiye nasıl bir tepki verir onu şimdiden kestirmek güç ama dolarda bir yükseliş olacak.

Erdal Sağlam: Piyasaların beklediği karar geldi. Kısa vadede çok büyük etkisini bekliyorum ama orta ve uzun vadede tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de etkisi görülecek. Merkez Bankası'nın faiz koridorunun alt sınırını ve politika faizini yarım baz puan artırmasını bekliyorum.

"NEGATİF BİR BEKLENTİ İÇİNE GİRMEYE GEREK YOK"

Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, da "Yarın piyasaların bu durumu olumlu karşılaması lazım. Uzun zamandır beklenen karar beklentisi doğrultusunda oluştu. Negatif bir beklenti içine girmeye gerek yok. Pozitif tarafı ise artık bu durum gerçeğe döndü. Fed'in sıfır faiz politikasından vazgeçmesi, anormal bir safa olarak görülmeyecek olması bence olumlu. Uzun zamandır piyasayı hazırlıyordu Fed. Yaklaşık 2013 Mayıs'ında "tapering (tahvil alımlarını azaltma) sözüyle, ani bir açıklamanın piyasalarda nasıl bir etki yarattığını gördüler. Fed uzun zamandır da iletişim politikasını seçti. Uzun zamandır da açıklamalarıyla piyasayı hazırladı. Fed bu kararla sıfır faiz politikasını sonlandırdı. Uzun zamandır beklenen bir gelişme artık fiyatların içine girdi. Fed, atacağı adımlarla piyasaları hazırlayarak, ona göre adımlar atacak, Fed tarafından 0,25'lik faiz artırımını olumlu karşılıyorum. Uzun zamandır beklenen bir şey" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Merkez Bankası Türkiye Eylül Fed Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (24)

TÜRK:

KAZANAN İSLAM OLACAK İNŞALLAH

35
5
yanıtYanıtla
AAA:

Tayyip giderse İslam kazanır...

yanıt5
yanıt0
22:

bence düşecek alım artıcak bende demesi

4
5
yanıtYanıtla
Bilinçli Türk:

Haberin başlığında para resmini gördümde aklıma 17-25 geldi nedense. . .

8
0
yanıtYanıtla
nukleer Mobil-ANDROID:

çokta TiN beter olun beş lira olsun dolar

6
0
yanıtYanıtla
selim silgi:

ahahahahahah amen

yanıt0
yanıt0
MEHMETCIK:

Arkadaşlar burda Ermeni Pravakatorler Var Türk Kürt Ayrımı yapıyor Hepimiz Kardeşiz Oyuna Gelmiyelim Türkte benim Kardeşim Kürtte biz Müslümaniz Islama inaniyoz bırakın Devletimiz Askerimiz Polisimiz Doguda Terörle Mücadele ediyor içimizde Kürdüm diye Söyleyen Ermenileri Temizliyor Kürtte Vatana ihanet etmez Türkte Lütfen Bu Kırmızı Bayrakta Türkünde Kanivar Kurdunde Çerkezinde Atalarımız önceden bu Vatan için Rus Askeriyle Ermeni Askeriyle Savasmis Birlik olalım bu Vatan Giderse başka Kurdede Toprak yok Türkede Toprak Yok

0
5
yanıtYanıtla
firuza:

nerde kardeşin get sallama

yanıt0
yanıt0
veliMobil-ANDROID:

faiz haram olur

4
0
yanıtYanıtla
sesesyMobil-ANDROID:

musluman ulkeler bu haram olan faizlerden artık cekilin.

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title