Haberler

Faili Meçhul Cinayetlere İlişkin Dava

Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davada, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve gazeteciler Uğur Dündar ile Hikmet Çiçek'in, davaya konu olaylarla ilgili bilgileri olabileceği gerekçesiyle tanık olarak dinlenmeleri kararlaştırıldı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, şikayetçi ve sanık avukatlarının katıldığı duruşmada önce, celse arasında dosyaya giren belgeler tutanağa geçirildi.

Buna göre, sanık Mahmut Yıldırım'ın henüz yakalanamadığı, talimatla tanıklığına başvurulması kararlaştırılan iş adamı Halis Toprak'ın İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesine gitmediği belirtildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan mahkemeye gönderilen yanıtta, "Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş tarafından tek nüsha düzenlenerek, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a sunulan Susurluk Olayları Raporu'nun aslı ve tam bir fotokopisi ile rapora ilişkin hiçbir ek başkanlığımız kayıtlarında yer almamakta olup, başkanlığımız arşivinde raporun 'devlet sırrı' niteliğindeki bilgilerin çıkarılmış (eksiz) fotokopisi bulunmaktadır" denildiği aktarıldı.

Mahkemenin bilgi ve belge talep ettiği Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin ise "dava konusu olaylar ve bu olayların failleri ile ilgili kurumda bilgi ve belge bulunmadığı" yönünde yanıt verdiği belirtilirken, MİT Müsteşarlığının cevabında da, "Müsteşarlık kayıtlarında yapılan incelemede, mezkur iddianameye konu hususlara ilişkin olarak dönem içerisinde teşkilatımızdan muhtelif talepler yapıldığı ve bu taleplerin mevcut bilgi ve belgeler çerçevesinde karşılandığı anlaşılmış olup, teşkilat kayıtlarında ilave bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır" denildiği kaydedildi.

Kemal Yazıcıoğlu'nun beyanı

Duruşmada daha sonra dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu'nun "tanık" sıfatıyla beyanı alındı. Yazıcıoğlu, İstanbul'dan görüntülü sistemle verdiği beyanda, iddianamedeki cinayetlerden Ömer Lütfi Topal dışındakilere yönelik bilgisi olmadığını söyledi. Aradan uzun zaman geçtiğinden detayları hatırlamadığını bildiren Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Topal cinayetiyle ilgili 4-5 kişi yakalanmıştı. Olay İstanbul'da cereyan ettiğinden konuyla ilgilendim. Teknik takipler sonucu, yakalanan şahısların olayla ilgili oldukları anlaşıldı. Daha sonra İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın talimatıyla Ankara'ya gönderildiler. Bütün bilgim bu kadar. Yakalananlar Ayhan Çarkın, Ali Fevzi Bir, Sami Hoştan ve Oğuz Yorulmaz'dı. Bunları İstanbul'da bizden alan da sanıyorum o zamanın Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'di. Operasyon ve bu kişilerin gönderilmesi işi bana bağlı Emniyet Müdür Muavini Bilgi Ünal tarafından yürütüldü."

Yazıcıoğlu, şüphelilerin neden Ankara'ya götürüldüklerinin sorulması üzerine, "Sayın bakanın talimatı olduğu söylendi. Bunu da bana zamanın Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Halil Tuğ, bizzat İstanbul'a gelerek söyledi. Ertesi sabah yakalananları bizden teslim aldılar. Bu kişilerin Ankara'ya götürüldükten sonra serbest bırakıldıklarını duydum. Bu beni son derece rahatsız etmişti. Zamanın İstanbul Valisi ile Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel'e giderek, bu rahatsızlığımızı aktarmıştık. Şahıslarla birlikte adli soruşturma evrakları da Ankara'ya gitti" diye konuştu.

Şikayetçi avukatlarından Levent Kanat'ın, "Şahıslar gözaltına alındığına göre bundan savcılığın da bilgisi var. Bu soruşturma nasıl kapatıldı?" sorusuna Yazıcıoğlu, "Dosya asayiş şubesindedir, bende değildir. Ben emniyet müdürüyüm, bütün olayların dosyasını tutacak değilim" yanıtını verdi.

Dönemin İçişleri Bakanının, gözaltına alınanların Ankara'ya götürülmesi konusunda kendisini aradığının hatırlatılması ve olayın "sıradan olmadığının" söylenmesi üzerine Yazıcıoğlu, "Efendim o dosyayı ben takip etmiyorum. İlgili birimler takip ediyor. Onlara sorulsun. Benimle alakası yok. Ben arada sadece yöneticiyim" diye konuştu.

Eski beyanı hatırlatıldı

Yazıcıoğlu'na, daha önce savcıya verdiği ifadedeki, "Sayın Bakan'ı (İstanbul'da) karşıladık. Bakanla bir odaya geçtik. Odada vali bey de vardı. Bakan bey, vali beye 'Siz ayrılabilirsiniz. Ben müdür beyle bir şey konuşacağım. Zaten buradan da parti toplantısına geçeceğim' dedi. Vali bey ayrıldı. Bakan bey olayı sordu. Kendisine anlattım. 'Herhangi bir şey var mı' diye sorduğunda, herhangi bir somut bilgi bulgu elde edemediğimizi söyledim. Mehmet Ağar bana, 'O zaman ne yapacaksınız bu adamları' dedi. 'Serbest bırakacağız' dedim. Bunun üzerine bakan bey, 'Bir de Genel Müdürlük incelesin. Onlara teslim edin' dedi" beyanı hatırlatıldı.

Yazıcıoğlu, bunun üzerine, "Bunları söylediğime göre, doğrudur herhalde. Beyefendi, aradan 20 seneden fazla zaman geçmiş. 75 yaşındayım. Her şeyi detaylı hatırlamam mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Üst düzey bir dosyaya ilişkin, sizin bilginiz dışında işlem yürütülüyor mu?" sorusuna Yazıcıoğlu, "Soruşturmayı ben yürütmüyorum. Savcıya bilgi verecek olan ben değilim, ilgili birimdir" karşılığını verdi.

"Madem usulüne uygundu, bu kişilerin teslim edilmesi neden içinize sinmedi?" sorusunu, "Bir karine meselesi. O karine dolayısıyla içime sinmedi" diye yanıtlayan Yazıcıoğlu, "Bu karinenin ne olduğunu sorabilir miyim?" sorusuna da, "Karinenin anlamı delil başlangıcıdır" yanıtını verdi.

Cumhuriyet Savcısı Yasemin Banu Aksoy, eski Başbakan Tansu Çiller, eşi Özer Uçuran Çiller, eski Başbakan Mesut Yılmaz, eski İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, eski İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, emniyet görevlileri Halil Tuğ ve Bilgi Ünal, gazeteci İsmet Berkan, Veli Küçük ve Vekin Aktan'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.

Ara kararlar

Mahkeme heyeti daha sonra ara kararları açıkladı.

Buna göre, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, gazeteciler Uğur Dündar ve Hikmet Çiçek'in, davaya konu olaylarla ilgili bilgileri olabileceği gerekçesiyle tanık olarak dinlenmeleri kararlaştırıldı.

Mahkeme, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verdi.

Ara karara göre Yıldırım'ın, "Mehmet Kırmızı" ve "Ahmet Demir" kimliklerini de kullandığı belirtildiğinden, Ziraat Bankası Ankara Heykel Şubesi'nden 1993-1996 yıllarında bu isimlere ait hesap hareketleri olup olmadığı sorulacak, varsa dökümü istenecek.

Ankara Emniyet Müdürlüğüne, 1993-1996 yıllarında sanıklara yeşil pasaport verilip verilmediği bir kez daha sorulacak ve müşteki Semih Tufan Günaltay'ın adresinin araştırılması için ilgili birimlere yazı yazılacak.

Tanık olarak dinlenen Yazıcıoğlu'nun beyanında ismi geçen Halil Tuğ ve Bilgi Ünal'ın adresleri belirlenerek, "tanık" olarak beyanları alınacak.

Kutlu Savaş'ın hazırlayarak, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a sunduğu raporun eksiksiz hali "Ergenekon" davasını gören mahkemeden talep edilecek.

İşadamı Halis Toprak'ın ifadesinin alınması için İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine yeniden talimat yazılacak ve ifade vermemesi halinde zorla getirileceği de talimat müzekkeresinde belirtilecek.

Mahkeme, şikayetçilerin beyanlarında ismi geçen ve Savcı Aksoy'un dinlenmelerini talep ettiği diğer isimlerin dinlenip dinlenmeyeceklerini ise daha sonra karara bağlayacak.

Şikayetçi avukatlarının sanıkların tutuklanması, sanık avukatlarının ise duruşmalardan vareste tutulmaları yönündeki taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi.

Sanıklar, 1990'lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili, 765 sayılı TCK'nın "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek" suçundan yargılanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Yıldırım Tuncay Özkan Mehmet Ağar İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title