Haberler

Facianın İzleri Psikiyatrik Destekle Silinecek

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından hem şehit madencilerin yakınlarının hem olayda sağ olarak kurtulanların hem de başka maden ocağı çalışanlarının yararlanması için bölgeye psikiyatri polikliniği kuruldu İzmir Sağlık Müdürü Türkyılmaz: "Kınık ve Bergama'da iki tane özel.

RAMAZAN ERCAN - Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından hem şehit madencilerin yakınlarının hem olayda sağ olarak kurtulanların hem de başka maden ocağı çalışanlarının yararlanması için bölgeye psikiyatri polikliniği kuruldu.

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Mayıs'taki facianın ardından 21 Mayıs'ta Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla psikososyal destek koordinasyon ekibinin Manisa, Kütahya, Balıkesir ve İzmir'de kurulduğunu anlattı.

İzmir'de bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı ve bir şoförden oluşan 10 ayrı ekip kurduklarını, bunların başında da koordinatör olarak 5 psikiyatrist ve 2 çocuk psikiyatristinin görev yaptığını dile getiren Türkyılmaz, maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 56 tanesinin Bergama ve Kınık ilçelerindeki yakınlarının ziyaret edildiğini kaydetti.

Bu ekiplerin, Bergama'dan 11, Kınık'tan ise 45 olmak üzere 56 cenazesi olan aileden 280 kişiyle görüştüğünü, bu kişilerle ziyaretlerin ilk görüşmenin 1. ayında ve 6. ayında yeniden yapılacağını ifade eden Türkyılmaz, bundan sonraki süreçte kordinasyonun Aile ve Sosyal Politikilar Bakanlığı ve il müdürlüğüne geçtiğini belirtti.

"Öne çıkan şey tereddüt, çocuklara babalarının ya da aileden birinin öldüğünü söyleyememe durumunu gördük"

Ekiplerin aileleri ziyaretlerinde üzerinde durulması gereken önemli tesbitler yaptığına işaret eden Türkyılmaz, şunları söyledi:

"Ailelerde, en öne çıkan şey tereddüt, çocuklara aile babasının veya aileden birinin öldüğünü söyleyememe durumunu gördük. Bu ciddi bir sıkıntıydı. Bu konuda psikologlarımız, çocuk psikiyatristlerimiz ailelere destek oldu. Yine onların tek geçim kaynağı o evin erkeğinin madende çalışmasıydı. Derin acıları, üzüntüleri vardı. Yarınından endişe etme durumu vardı. Bu durum sayın başbakanımızın, bakanlarımızın ve hükümetimizin açıklamalarıyla maddi yönden nispeten rahatladılar. O tereddüt kalktı. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri, biz onların her daim yanlarındayız. Yarınlarıyla ilgili, sağlıklarıyla ilgili bir endişelerinin olmaması için çalışıyoruz. Çoğu madencinin ailesi ilçe merkezine uzak köylerde. Sağlığa ulaşmalarıyla ilgili elimizden gelen yardımı onlara sunmaya çalışıyoruz. Gerek İzmir merkezindeki hastanelere ulaşmada, gerek nakil takiplerinde gerekse doktor ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu takipler, ziyaretler 3-5-6 ayda bitmeyecektir. Bu süre 6 ay 1 ya da 2 yıl sürebilir."

-Psikiyatri poliklinikleri en az 6 ay hizmet verecek

Soma ilçesine çok yakın olan Bergama ve Kınık'ta 96 çocuğun yetim kaldığını, bu çocukların okul hayatlarında veya bundan sonra sıkıntılarının olup olmayacağıyla ilgili takiplerin çocuk psikiyatristleri, psikologlar ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nce yapılacağını ifade eden Türkyılmaz, ailelerin psikolog desteğine ihtiyaç duyduğunu ve ilk etapta bunun yapıldığını kaydetti.

Ekiplerin görüşmelerinde psikiyatrik takip gerektirecek hastaların olabileceği tespitine vurgu yapan Türkyılmaz şunları söyledi:

"Bu amaçla hem Kınık'ta hem de Bergama'da iki tane özel psikiyatri polikliniği kurduk. Hergün bir psikiyatristimiz var ayrıca haftada bir gün de çocuk psikiyatristi başvuranlara hizmet veriyor. Sadece Soma maden kazasından cenazesi olanlar faydalanmayacak. Yaralısı olan da, onların komşuları da olabilir olaydan etkilenenler buralardan yararlanacak. Kınık'taki toplum sağlığı merkezi içerisinde, Bergama'daki ise devlet hastanesi içerisinde hizmet verecek. Başvurular da var. Başvurular sonucunda hastaneye kaldırdığımız ve takiplerini yaptığımız, ilaçlı tedaviye başladıklarımız da var. Burada ilaçlı tedavi, psikoterapi gibi şeyler de yapılacak. Bu polikliniklerimiz en az 6 ay hizmet verecek. Yine vatandaşlarımızın talebine ve polikliniğin işlevine göre bunu kaldırıp kaldırmayacağımıza karar vereceğiz." - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Bediha Türkyılmaz Bergama Kınık Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title