Haberler

Faciadan Kurtulan 3 Madenci, İşsizlikle Mücadele Ediyor

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada 301 arkadaşını yitiren İzmir Kınıklı üç madenci, haklarını aramak için katıldıkları eylemler sonrası iki yıldır iş bulamadıkları gerekçesiyle eyleme başladı.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada 301 arkadaşını yitiren İzmir Kınıklı üç madenci, haklarını aramak için katıldıkları eylemler sonrası iki yıldır iş bulamadıkları gerekçesiyle eyleme başladı. 13 günü geride bırakan madenciler, çocuklarının olduğunu ve eve ekmek götüremediklerini belirterek, iş istedi.

Soma'da 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciadan kurtulan üç işçi, şimdi de işsizlikle mücadele ediyor. İzmir Kınık'ta yaşayan işsiz madenciler evli ve bir çocuk babası 32 yaşındaki Sefa Köken, evli ve üç çocuk babası 47 yaşındaki Ali Apaydın ile evli ve üç çocuk babası 33 yaşındaki Halil Oğuz, iki yıldır iş bulamadıkları gerekçesiyle, 13 gün önce, Büyükoba ile Elmadere mahalleleri arasında galeri açma çalışmaları süren özel bir maden firması karşısında çadır kurup, eyleme başladı. 'Çocuklarımız İçin Geleceğimiz İçin İşimizi İstiyoruz', 'İş AŞ Yoksa Yaşam da Yok' ve 'Sadaka Değil İşimizi İstiyoruz' yazılı pankartlar açtı.

'HAKKIMIZI ARADIĞIMIZ İÇİN İŞE ALMIYORLAR'

İşçilerden Sefa Köken, "İki yıl önce yaşanan katliamdan bu yana işsiz olarak yaşamımızı devam ettiriyoruz. Gittiğimiz her yerde hiçbir şirket bizi hakkımızı aradığımız ve eylemlere katıldığımız için işe almıyor. Biz o zaman da şimdi de işimizi istiyoruz. Emniyetli bir şekilde çalışıp evimize alın teriyle ekmek parası götürmek istiyorduk. Fakat bunları söylediğimiz için Türk halkına bunları anlattığımız için bizi mimleyip fişlediler. Bizimle beraber Kınık ilçesini de mimleyip fişlediler. Bizi hiçbir yer işe almıyor. Soma'da bulunan maden firmalarına gittiğimizde 'Siz Kınık'lısınız boşuna gelmeyin biz sizi işe almayacağız' dediler. Biz de kendi mahallemizde kurulan maden şirketine başvurduk. Onlar da bizi işe almadı. Biz de o şirketin girişinde 2 arkadaşımla eylem yapıyoruz. Bu firma Çin'den işçi getiriyor, Zonguldak'tan diğer illerden işçi getiriyor" dedi.

Bir diğer maden şiçisi Ali Abaydın ise "2014'ün Mayıs ayının 14 ünden beri işsizim. O zamandan beri maden firmalarına gidiyoruz, bizlere form dolturtup 'Biz sizi arayacağız' deyip bir daha aramıyorlar. Benim iki çocuğum üniversitede okuyor. Emekliliğime de sekiz ayım var. Ona rağmen şirket bize çıkış verdi" dedi.

Eylemci işçilerden Ali Oğuz, "Arkadaşlarım gibi ben de katliamdan sonra işsiz kaldım. İki yıldır işsiziz. Ben 10 yıllık madenciyim. Tecrübeli bir madenciyim. Benim başka da yapabileceğim bir iş de yok. Mesleğim madencilik. Soma'daki kömür madenleri olsun, mahallemizin dibindeki maden firması olsun, iş başvurusu için gittiğimizde bize 'Kınık'lısınız biz Kınık'lıları işe almıyoruz' diyorlar. Ekmeğimizi, işimizi ele alıncaya kadar direneceğiz" dedi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kınıklı İzmir Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title