Haberler

"Ezo Gelin Yöresel Bebek Çalıştayı" Başladı

Güncelleme:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Ezo Gelin Yöresel Bebek Çalıştayı" başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürlüğüne bağlı Oyun ve Oyuncak Müzesi'nde kentimizin kültürel değerlerinin korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışmalar "Ezo Gelin Yöresel Bebek Çalıştayı" ile devam ediyor.

Ankara, Sivas, Artvin, Karaman, Hatay başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden katılan 20 küsur eğitmen ve sanatçılar müzede ve Bey Mahallesi'nde kültürel değerlerimizi yaşatmaya, yeni nesile aktarmaya, bölgelere has kültürleri ortak bir yerde birleştirmeye çalışarak Gazianteplilere, kendi bölgelerine ait değerleri tanıtma imkanı buldu.

Çalıştay kapsamında müzenin bahçesi ve galerilerinde yapılan atölye çalışmalarında, taş bebek, kitre bebek, hamur bebek, bez bebek ve seramik bebeklerin yapımı bölgelere has yöresel kumaşlar ve malzemeler kullanılarak bebek sanatçıları eşliğinde, ziyaretçilerden isteyenlere bebeklerin yapımı gösterildi.

Özellikler çocukların yoğun ilgi gösterdiği çalıştayda, ziyaretçiler yörelere ait bebekleri incelerken, eğiticiler ve sanatçılardan da bilgi aldı.

FATMA ŞAHİN'İN TAŞ BEBEĞİNİ YAPTI

Ankara'dan gelen öğretmen Ruhiye Mine Kayran, 20 yıldır bu işi yaptığını belirterek, her ilin kendi yöresine ait kıyafetlerini bebeklere giydirerek, sonra da insanlara uyacak yeni kıyafetlerin üretilmesini istediği söyledi.

Eskilerden öğrenilecek çok şey olduğunu ifade eden Kayran, "Anadolu'da bütün kıyafetler aynı biçkidendir, çok pratiktir, ama süslemeleriyle birbirinden ayrılır. Bebeklerimize güzel kıyafetlerinimiz giydirirsek dokuma sanayimizde gelişir. Çünkü kadınların ev dokumalarında çok çeşitli kumaşlar üretiyorlar. Bebek yapımının özellikle moda sanayisine etkisi olacağını, dokuma sanayisini geliştireceğine inanıyorm" dedi.

Karaman'dan gelen Filiz Serkal Kazan da 6 yıldır kitre bebek yaptığını ve Karaman Belediyesinde usta öğretici olarak çalıştığını ifade etti.

Kitre bebeğin yapımını anlatan, yapılan her bebeğin bir hikayesi bulunduğunu aktaran Kazan, çalıştaydan dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in taş bebeğini yapan Kazan, söz konusu bebeği deniz taşlarından oluşturarak, hamur giydirdi ve sulu boyayla boyadı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Ezo Gelin Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalıştayı ilk gün yaklaşık bin kişi ziyaret etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Karaman Bebek Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title