Haberler

Ezidilerin Toplantısı Bitti Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Güncelleme:

Batman ile Beşiri'den giden Ezidilerin kanaat önderleri, Şeyh, Mir, Pir, Feqi, aydın ile kurum yöneticilerinin katıldığı toplantının sonuçları açıklandı.

Almanya'nın Bielefeld kentinde yapılan ve Avrupa'da yaşamak zorunda kalan ve çoğunlukla Batman ile Beşiri'den giden Ezidilerin kanaat önderleri, Şeyh, Mir, Pir, Feqi, aydın ile kurum yöneticilerinin katıldığı toplantının sonuçları açıklandı.

Toplantıda Avrupa'da bulunan tüm Ezidi kurumlarının ortak bir platformda örgütlenmesi, ortak bir perspektif ile çalışma yürütmesi biçiminde tespitler yapıldı.

Sorunların çözümü için de Ezidi kurumlarına sahip çıkarak, barış içinde bir arada yaşamanın, ortaya çıkan eksik ve yetmezlikleri diyalog yoluyla gidermek, geçmişte yaşanan sorunları aşarak çözmek ve bunun dışında her türlü yol ve yöntemin düşmana hizmet etmek anlamına geldiği de belirtildi.

Toplantıda varılan tespitlerin bazıları şöyle:

Avrupa'da bulunan tüm Ezidi kurumlarının ortak bir platformda örgütlenmesi ve kendi içerisinde ortak bir perspektifle çalışmalarını sürdürmesi, Ülkeye dönüşün örgütlü bir biçimde gerçekleştirilmesi, bunun için başta federasyon olmak üzere tüm Ezidi kurumlarının güçlendirilmesi, köy meclislerinin inşa edilmesi, Köye dönüşün sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi için köylerde olanakların yaratılması, bunun için altyapının inşa edilmesi, Ülkeye dönüşün sağlıklı yapılması için Avrupa ve ülkede bulunan sivil toplum kurumlarının gözetiminde bir üst komisyonun oluşturulması, bu konuda belediyelerin ve milletvekillerin direkt ilgilenmeleri ve kurulacak komisyonlar içerisinde yer almaları, Ezidilik inancının bilimsel olarak araştırılıp desteklenmesi için KNK'nin öncülük etmesi, yine BDP vekillerinin Ezidi inancı ve Çarşamba Sor bayramının Türkiye'de resmiyet kazanması için gerekli girişimlerde bulunması kararı alındı.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title