Haberler

Bakan Eker, Diyarbakır'daki Yezidileri Ziyaret Etti

Güncelleme:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, IŞİD'ın saldırılarından kaçarak Diyarbakır'a sığınan Yezidileri, bulundukları kampta ziyaret etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Irak'ın Şengal (Sincar) bölgesinde IŞİD'ın saldırılarından kaçan ve Diyarbakır'a sığınan Ezidileri bulundukları kampta ziyaret etti. Bakan Eker Ezidilerle Kürtçe konuşarak sorunlarını dinledi.

Irak'ın Musul kentine bağlı Şengal (Sincar) ilçesini ele geçiren IŞİD'ın saldırılarından kaçan ve Diyarbakır Yenişehir Belediyesi'ne bağlı Fidanlık alanında oluşturulan kampa yerleştirilen Ezidileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Ak Parti Milletvekili Oya Eronat, Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile bir çok kurum amiri ziyaret etti. Ziyaret sırasında ağlayarak dertlerini anlatan Ezidi kadınları teselli eden Bakan Eker Kürtçe konuşarak "Ağlamayın, Şengal'in hangi bölgesindensiniz?" diye sordu. Şengalli kadınlar ise çocuklarının halen IŞİD'in elinde bulunduğunu, bütün mal varlıklarının yok olduğunu ve perişan olduklarını söylediler. Ezidi kadınlar, "Çocuklarımızı, kızlarımızı, kadınlarımızı kaçırdılar. Perişan olduk. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz" dedi.

Bir Ezidi kadının yanına oturarak ta Kürtçe sohbet eden Bakan Eker, "Ben hükümetin bakanıyım. Sorunlarınızı dinlemek için buraya geldim. Yanımda Diyarbakır Valisi de var. Önümüz kış. Ne eksiğiniz varsa tesbit edeceğiz. Öncelikle kış mevsimine uygun olarak barınmanızı karşılayacağız. Daha sonra diğer eksiklikleri gidereceğiz. Bu konuda rahat olun. Rahat bir yaşam sürmeniz için elimizden geleni yapacağız" dedikten sonra Ezidi çocukların ellerinden öperek sevdi.

BABAMIZ NEREDE?

Bakan Eker'in ziyareti sırasında bazı Ezidi genç ve çocuklar ise İngilizce, 'Benim baba nerede?', 'Benim arkadaşlarım nerede?', 'Benim oyuncuklarım nerede', 'Lütfen bana yardım edin', 'Herkesin bizim Diyarbakır ve Türkiye kamplarında olduğumuzu bilmesini istiyoruz. Biz herhangi bir insanlık ve televizyon kanalları görmedik' yazılı döviz ve pankart açtı. Ziyaret esnasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, Ezidilerin çok büyük acılardan geçerek buraya geldiklerini belirterek, şunları söyledi: "Halende bunun şokunu, travmasını yaşayanlar var. Onların bir çoğuyla görüşme imkanım oldu birebir doğrudan aracısız, tercümansız. Gerçekten çok büyük bir acı yaşamışlar. İhtiyaçlarını biz tespit ettik. En çokta acil ihtiyaçlarını. Bir kısmının çadırları derme çadır. Öncelikli çok acil olarak onların temel barınma ihtiyacının giderilmesini öğrendik. Kış geldiğinde bu çadırların hiçbirisinde kalamazlar. O nedenle de kalıcı olarak barınabilecekleri bir yer verilmesi gerekiyor. Gerek doktor, hekim ve ilaç ihtiyaçları, gerekse çocukların bir mesela bir top istedi. Bir kağıda ne istiyorsun diye yazdım oda bana oyuncak, top istiyorum diye yazmış. Çocuklarında bu tür ihtiyaçları da giderilecek. Yemeklerle ilgili bazılarının sıkıntıları ve şikayetleri oldu. Ama büyük acının kaynağı özellikle kendi bölgelerine geri iade edilme korkuları var. Çünkü bir çoğu yakınlarını kaybetmiş. Sayın Başbakan Yardımcımızın bilgisi var. En kısa zamanda biz ihtiyaçlarının giderilmesiyle ilgili uygun bir ihtiyaç tespiti yapıp en hızlı şekilde en acil ihtiyaçlardan başlayarak, ihtiyaçların giderilmesi yönünde çalışma yapacağız. Bu kanlı terör örgütlerinin öteden beri insanlığın başına bela olduğunu biliyoruz. Bu insanlarda böyle kanlı terör örgütünün zulmüne uğramışlar. Biz hükümet olarak elimizden geleni yapacağız" dedi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title