Haberler

Eyyüpoğlu: Elektrik Sorunu Bir An Evvel Çözülmeli

Güncelleme:

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüboğlu Şanlıurfa Gazeteciler Birliği'ne elektrik kesintileri yüzünden yaşanan mağduriyeti dile getirdi.

Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat ve Genel Sekreter Müslüm Abacıoğlu, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüboğlu'nu makamında ziyaret ederek yeni binalarının Şanlıurfa'ya, çiftçilere ve Türkiye'ye hayırlı olması dileğinde bulundu. Ziyaret sırasında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Ziraat Odası Başkanı Eyyüboğlu, özellikle çiftçilerin toprak analizlerini zamanında yaptırmaları gerektiğini söylerken, Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat ise, tarım kenti olan Şanlıurfa'da tarım sorunlarının en asgariye indirilmesi gerektiğini ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Ziyarette, Karaköprü Belediye Meclis üyesi ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sıtkı Akyol ile Ziraat Odası Basın Halkla İlişkiler sorumlusu gazeteci Naif Kaçmaz da hazır bulundu.

'ŞANLIURFA, TARIM KENTİ'

Yeni binalarına taşındıklarından dolayı, Başkan Ahmet Eyyüpoğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını belirten Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, "Bilindiği gibi Şanlıurfa'mız tarım kenti bir şehir. Dolayısıyla özellikle çiftçilerimizin sorunlarının en asgariye indirilmesi gerekmektedir. Birçok tarım konularında bilgilendirmelerinin yanı sıra, uzun süredir gündemden düşmeyen ve birçok çiftçimizi de mağdur eden elektrik sorununun da bir an evvel çözülmesi lazım. Devlet üzerine düşeni yapıyor, çiftçi de üzerine düşeni yaparsa sorun en kısa sürede çözülür. Yoksa parasını ödemeyen çiftçinin ateşine parasını ödeyenler de yanmamalı. Aksi durumda olan memleketimize olur" dedi

'SESİMİZİ DUYURABİLECEĞİZ'

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüboğlu da, yeni binalarının Şanlıurfa'ya ve Şanlıurfa çiftçisine yakışır bir bina olduğunu, yeni oluşturulan basın halkla ilişkiler birimi ile de artık seslerini, yaptıkları çalışmaları duyurabileceklerini söyledi.

'TOPRAK ANALİZİ ZAMANINDA YAPILMALI'

Şanlıurfa bölgesinde 2014 yılı gübre destekleri için 1 Eylül 2014 günü mesai saati bitimine kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağı için sürenin uzatılması talebinde bulunduklarını belirten Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüboğlu, "Doğru olanı da ekim işlemlerinin yapılmaya başlandığı 10. ay itibariyle toprak analizlerinin tamamlanmış olmasıdır. Ancak bizim çiftçilerimiz halen bu işin ciddiyetini kavrayamamışlar ki, toprak analizi yaptırmakta gecikiyorlar. Önceki gün Ankara'da Genel Müdürle görüşerek konuyu anlattım. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da aynı konuyu gündeme getirdiler. Çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmesini istedik. Talebimizi olumlu karşıladılar. 15 gün uzatılacağını söylediler ancak biz 30 gün olmasını istedik. Halen toprak analizini yaptırmamış çiftçilerimizin bir an evvel toprak analizlerini yaptırmalarını söylüyoruz" diye konuştu.
Eyyüpoğlu şunları söyledi: "Çiftçilerin birçoğu, elektrik sorunlarının Sulama Birliklerinden kaynaklandığını söylerken, birçok çiftçi de, parasını ödeyenle ödemeyenlerin aynı kefeye konulmaması ve mağdur edilmemesi gerektiğini belirttiler.Halen elektrik abonelerinin yapılamadığından dolayı, kaçak kullanım gerekçesiyle hırsız damgası yediklerini belirten bir grup çiftçi ise, DSİ ve Sulama Birliği arasında kaldıklarını, abonelerini yaptıramadıklarını ve abonelerinin yapılması durumunda sorunun da kendiliğinden ortadan kalkmış olacağını söylüyorlar.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN SÖZLERİ

Şanlıurfalı çiftçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa ziyaretinde Ziraat Odaları Başkanlarıyla yaptığı toplantıda "Havaalanından buraya gelirken bir grup yolumuzu kesti ve sulama birlikleriyle ilgili şikayetlerini dile getirdi. Terfi sistemiyle su kullananlardan yüksek paralar tahsil edildiğini söylediler. Bu konuyu çözmemiz lazım. Cazibeyle kullananların su fiyatıyla terfi sistemiyle olan su fiyatının farkının minimize edilmesi lazım. Birde özellikle enerji kullanımıyla ilgili sıkıntı var. Enerjiyi kullanıyorlar ama parayı ödemiyorlar. Birçok kez af getirdik ve bu konuda kolaylıklar yaptık. Ama buna rağmen bazıları sulamada kullandıkları enerjinin parasını ödemiyor. Bu ülke hepimizin, bu ülke hep beraber ayağa kaldıracağımız bir ülke. Çökersek hep birlikte çökeriz ve bedelini de hep birlikte öderiz. Biz sulama birliklerinin bu konudaki tasarrufunu, bu konuyu masaya yatırmaya mecburuz" dedi.

TOPRAK ANALİZLERİNİ YAPTIRAN DESTEKLEMEDEN FAYDALANACAK

Bilindiği gibi; Mazot ve gübre desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tebliği, 1 Ocak 2014'den geçerli olmak üzere 3 Haziran 2014'te yayımlandı. Çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacak. ÇKS'ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuarlarda 1 Ocak 2014 ile 1 Eylül 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmıyor. Toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Veysel Polat Karaköprü Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title