Haberler

EY Türkiye liderlerin dikkatini ekonomide cinsiyet eşitliğine çekti

Güncelleme:

EY Türkiye, ekonomide cinsiyet eşitliğinin hızlandırılmasına yönelik çözümler üretilmesi amacıyla EY'nin global çapta hayata geçirdiği Women.


Fast Forward inisiyatifi kapsamında,Women³.The Power of Three yuvarlak masa etkinliklerinin Türkiye ayağının ikincisini gerçekleştirdi. Cinsiyet eşitliğinin önemli olduğu her alana dokunabilmek adına farklı sektörler ve çevrelerden liderlerin yer aldığı etkinlikte; kurumsal hayatta 117 yılda ulaşılacağı öngörülen cinsiyet eşitliği için değişime öncülük edecek önlemler ile rol-model sayısını ve görünürlüğünü artırabilmek adına somut, uygulanabilir çözüm önerileri ve alınacak aksiyonlar tartışıldı

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2015 yılında açıklanan 9. Küresel Cinsiyet Farkı Raporu'nda kadınların 2095 yılına kadar kamusal ve kurumsal alanlarda ve girişimcilik dünyasında erkeklerle eşit olarak temsil edilemeyeceği öngörülüyordu. Bu tahmin 2016 yılında 117 yıla çıkarak, sürdürülebilir ekonomik büyümede gereklilik olan cinsiyet eşitliği konusunda bir sene içerisinde 37 yıl geri gidildiğini gösterdi. EY Türkiye bu bağlamda, kurumsal hayatta öngörülen değişimin hızlandırılması için başlattığı çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi, kurumsal hayatta cinsiyet eşitliğinin hızlandırılmasına yönelik çözümler üretilmesi amacıyla hayata geçirilen küresel Woman. Fast Forward inisiyatifi kapsamında düzenlediği Women³.The Power of Three yuvarlak masa etkinliklerinin Türkiye ayağının ikincisini gerçekleştirdi. İş, akademik, sivil toplum, medya ve girişimcilik dünyasından alanlarında uzman liderlerin bir araya geldiği etkinlikte kurumsal hayatta cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını hızlandıracak çözümler üretildi; şirketlerde rol-model sayısını artırabilmek adına somut, uygulanabilir çözüm önerileri ve alınacak aksiyonlar tartışıldı. Geçen yıl Eylül 2015'te gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında ise kadınlar için kariyer fırsatlarının görünür kılınması, yenilikçi kurumsal politikalar ile kültür değişimine ivme kazandırılması ve bilinçli veya bilinçdışı önyargıların elimine edilmesi için destekleyici ortamlar oluşturulması gibi önlemler alınması üzerinde durulmuştu.

Cinsiyet eşitliği için kamu, iş dünyası ve girişimciler el ele çalışmalı

Kurumsal hayatta cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 117 yıl beklenmemesi ve hemen harekete geçilmesi zorunluluğuna vurgu yapan EY Türkiye Kurumsal Finansman Şirket Ortağı ve EY EMEIA (Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Afrika) Stratejik Büyüyen Pazarlar Lideri Demet Özdemir, "Bu etkinlik, yönetimde cinsiyet eşitliğinin şirketlere katacağı değerin görülmesi ve harekete geçilmesi için somut çözümler sunuyor. EY olarak EMEIA bölgesinde 2015 yılında 10'un üzerinde yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirerek bu konudaki çözüm arayışımızı sürdürdük, sürdürüyoruz. Kurumsal hayatta cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekleştirdiğimiz fikir alışverişi ve araştırmalar neticesinde vardığımız noktada kamu, iş dünyası ve girişimcilerin elele vererek işbirliği içerisinde hareket etmesi gerektiği sonucuna ulaştık. O nedenle bu etkinliklerimiz EY Women3. Power of Three adı altında birleşiyor, üçlü güç birliğini temsil ediyor. Ayrıca global araştırmalar gösteriyor ki, cinsiyet eşitliğini daha hızlı yakalamak adına alınabilecek aksiyonlardan biri de kadınlara hali hazırda sahip oldukları beceriler konusunda güven aşılanması ve mentorluk yapılması. Bu bağlamda EY'nin dünya genelinde yaklaşık 30 ülkede uyguladığı Girişimci Kadın Liderler Programı'nı Türkiye'ye getirdik" dedi.

İşverenin talep ettiği ile iş gücünün sahip olduğu beceriler arasında oluşan farkın göstergesi olan yetenek açığının yakın gelecekte ciddi bir biçimde artış göstermesi bekleniyor. Tahmini olarak 2020 yılında, yaratılacak yeni iş pozisyonlarının %60'ından fazlası halihazırda sadece %20'lik bir kesimin sahip olduğu becerileri gerektirecek. Bu günümüzde çalışma hayatını sürdüren nüfus için bir tehdit oluştururken, aynı zamanda değişim için de bir fırsat sunuyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte istenen vasıflara sahip personel alımının önemi artıyor. Dolayısıyla kadınların kurumsal hayatta hak ettikleri yere gelmesi ekonomik büyüme ve pazarında lider olmayı hedefleyen küresel şirketler için daha da önemli bir zorunluluk haline geliyor.

Şirketlerde yaratılacak rol modellerin kurumsal hayatta eşit temsiliyete ve kadınların yönetim kademesine yükselişine önemli katkılar sağlayacağının vurgulandığı etkinlikte EY Türkiye Kurumsal Finansman Şirket Ortağı ve EY Girişimci Kadın Liderler Programı Türkiye Lideri Özge Gürsoy, "Uluslararası arenada büyümeyi hedefleyen şirketler cinsiyet eşitliğinin kendilerine katacağı ekonomik değeri kavramalı. Bununla birlikte yönetim kurulları getiri odaklı hareket ettiği için kadınlara destek sağlanmasının şirketlere nasıl bir fayda sağlayacağı konusunda somut değerler sunulmalı. Bu anlamda Türkiye'de 2015'te uygulamaya başladığımız EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı'yla sektöründe dünya lideri olmayı hedefleyen şirketlerin önünü açmayı hedefliyoruz. Program ile kaynaklarımızı kadın girişimcilerin şirketleri için hayalini kurdukları tam potansiyele ulaşabilmeleri için kullanıyoruz. EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı kadınların var olan şirketlerini büyüterek pazar lideri konumuna ulaşmalarına destek olmayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Kadınlar EY desteği ile iş dünyasında yükseliyor

EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı ile işlerini büyütme hedefi, tutkusu ve potansiyeli olan girişimci kadınları, uluslararası pazarlarda etkin faaliyet göstermeye ve rekabet etmeye hazır hale getirmeyi amaçlayan EY, programa kabul edilen girişimcilere bir yıl boyunca burslu bir şekilde, ücretsiz olarak çeşitli eğitimler veriyor. EY, Türkiye'de 2016 yılında uygulamaya başladığı ve sosyal sorumluluk niteliği taşıyan programı ile kadınların; yatırımcıların, danışmanların ve diğer başarılı girişimcilerin bilgi ve birikimlerinden yaralanabilecekleri bir ağa katılmasını sağlamayı ve şirketlerini hem ciro hem de istihdam anlamında büyütmelerine katkı sağlamayı hedefliyor.

EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı EMEIA (Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Afrika) Direktörü İmge Kaya Sabancı, program ile ilgili şöyle konuştu: "Kadın girişimcilerimizin, liderlik becerilerini geliştireceği koçluk ve mentorluk programlarına, yönetsel yetkinliklerini artıracağı eğitimlere, finansal ve hukuksal konularda danışmanlığa ve iletişim ağlarını genişletebileceği programlara ihtiyacı var. Girişimcilere yönelik danışmanlık ve rehberlik alanında bir dünya lideri olarak başarılı rol modellere ve iş geliştirme çevrelerine erişimin, girişimcilerin işlerini büyütmeleri için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Girişimci kadınların işletmelerinin operasyonlarını programdan sağlayacakları kazanımlarla büyütmelerine yardımcı olmak ve böylece EY olarak Türkiye ekonomisine sağladığımız katkıyı artırmak en büyük amacımız."

Program, katılımcı şirketlerde büyümenin itici gücü oluyor

EY'nin yaklaşık 30 ülkede uyguladığı program dâhilinde elde edilen sonuçlar EY Girişimci Kadın Liderler Programı'nın girişimciler için hızlı bir büyüme sağladığını gösteriyor. Babson College Kadın Girişimci Liderliği Merkezi tarafından düzenlenen bağımsız bir araştırmaya göre; programa Kuzey Amerika'dan katılan şirketlerin 2014 yılı toplam cirosu programa katılmadan önceki yıllara göre %54 yükseldi. Katılımcıların yıllık ortalama ciro artışı ise %20'yi buldu. Bununla birlikte şirketlerin programa katılmalarının ikinci yılında büyümelerinin %50'ye ulaştığı gözlendi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Orta Doğu Türkiye Eylül Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title