Haberler

Expo, Zirveye Katılamayan Lider Eşlerini de Unutmadı

Gelecek yıl kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda G 20 Zirvesi’ne katılan liderler için ‘G 20 Barış ve Dostluk Ormanı’ oluşturuldu.

Gelecek yıl kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı'nda G 20 Zirvesi'ne katılan liderler için 'G 20 Barış ve Dostluk Ormanı' oluşturuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde lider eşleri, bin 121 dönümlük sergi alanına barış ve dostluğun sembolü zeytin ağaçları dikti. Zirveye katılamayan diğer lider eşleri için de alana onların adına zeytinler dikildi. EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez, expoların yeniliği, paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik eden uluslararası kültürel etkinlikler olduğuna vurgu yapıp davetlileri 23 Nisan tarihindeki açılışa davet etti.

Turizmin başkenti Antalya, 'G 20 Liderler Zirvesi'nin ardından gelecek yıl Türkiye'nin ilk EXPO'suna ev sahipliği yapacak. Aksu İlçesi'nde bin 121 dönümlük alanda hazırlık çalışmaları hızla sürerken dün G 20 Zirvesi'ne katılan liderlerin eşleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde alanı ziyaret etti.

PROJEYİ GENEL SEKRETER SUİÇMEZ SUNDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı'na gelen Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın eşi Tubeka Zuma, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong'un eşi Ho Ching, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria'nın eşi Lulu Gurria ve IMF Başkanı Christine Lagarde'nin eşi Xavier Giocanti'yi Genel Sekreter Haşmet Suiçmez eşiyle birlikte karşıladı. EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri, alana yapılan projeleri ve çalışmaları davetlilere anlattı.

EXPO'ların yeniliği, paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik edip işbirliğini destekleyen kültürel etkinlikler olduğuna işaret eden Genel Sekreter Suiçmez, şöyle konuştu;

"Ülkeler, uluslararası kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve halk EXPO'ların doğal paydaşlarıdır. Geniş bir katılımcı yelpazesine sahip 'Çiçek ve Çocuk' temalı EXPO 2016 Antalya bir bahçecilik EXPO'su olup, insanları doğayla bütünleştirecek ülke bahçeleri, çocukları toprak ile buluşturacak atölye çalışmaları, sergiler, diplomatik temaslar, iş toplantıları, kongre ve sempozyumlar, şehirlerin en iyi uygulamaları, müzikaller ve konserlerden oluşacak binlerce etkinliğe ev sahipliği yaparak alt temalarımız olan 'tarih, sürdürülebilirlik, biyoçeşitlilik ve yeşil şehirlere' dikkat çekilecektir."

Genel Sekreter Suiçmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte G 20 Zirvesi'ne katılan liderlerin eşlerini gelecek yıl 23 Nisan'da kapılarını açacak olan Türkiye'nin ilk EXPO'suna davet etti, "Sizleri de aramızda görmekten onur duyarız" dedi.

Suiçmez, lider eşlerini barış ve bereketin sembolü olan zeytin ağaçlarından oluşan "G20 dostluk ve Barış Ormanı'na ağaç dikmeye davet etti. Sunum öncesi de lider eşlerine, Türkiye'nin farklı coğrafyalarından getirilen zeytin ve zeytinyağlarının sunumu yapıldı.

SEVİMLİ MASKOTLARA İLGİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan, lider eşleri ile yakından ilgilendi. Emine Erdoğan, lider eşleri ile G20 Dostluk ve Barış Ormanı'na geçerken, EXPO 2016 Antalya'nın sevimli maskotları Ece-Efe'yi gördü. Emine Erdoğan, Ece-Efe'yi yanına çağırıp lider eşleri ile birlikte kameralara poz verdi. Genel Sekreter Haşmet Suiçmez, konuklara Ece-Efe'nin yörük kıyafetleri ile Antalya'yı temsil ettiğini belirtti. Bu arada Emine Erdoğan da, Ece ile tokalaşıp, "Tebrikler, tanıştığıma memnun oldum" dedi, Efe'yi de kutladı.

ÇOCUKLARLA BİRLİKTE DİKTİ

Ormana lider eşleri ile birlikte geçen Emine Erdoğan, zeytin (Olea Eurpaea) ağacına kürekle toprak atıp, önceden hazırlanan ve zeytinin özelliklerini anlatıp ağacı kimin diktiğini yazan tabelaya son çiviyi çaktı ve can suyu verdi. Erdoğan daha sonra ağaç diken diğer liderler eşlerinin yanına gelip, Türkiye'nin ilk EXPO'suna ağaç diktikleri için kutladı. G20 Zirvesi'ne katılan IMF Başkanı Christine Lagarde'nin eşi Xavier Giocanti, zeytin ağacına kürekle toprak attıktan sonra küreği, kendine eşlik eden çocuklara bıraktı. Giocanti, can suyunu da eline alıp çocuklarla ortak ağaç dikmiş oldu. Emine Erdoğan ve lider eşlerine zeytin fidanları hediye edildi. Erdoğan daha sonra lider eşleri, EXPO 2016 maskotu Ece-Efe ve kendilerine eşlik eden çocuklarla, özel hazırlanmış platformda habercilere poz verdiler.

EXPO 2016 EKİBİNİ KUTLADI

Emine Erdoğan, lider eşlerini tek tek sergi alanından uğurlayıp tekrar platform alanına döndü ve çalışmalarından dolayı EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez'i ve ajans çalışanlarını kutladı. Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Antalya Valisi Muammer Türker'in eşi Filiz Türker, EXPO 2016 Antalya Ajansı yönetim kurulu üyesi ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in eşi Ebru Türel ile birlikte anı fotoğrafı çektirdi ve daha sonra alandan ayrıldı.

TÜRKİYE'NİN İLK EXPO'SU

Bu yıl NATO, G 20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Antalya, 2016 yılında da Türkiye'nin ilk EXPO'sunun ev sahibi olacak. 23 Nisan 2016'da açılacak ve 6 ay açık kalacak EXPO 2016 Antalya, en üst kategori olan A-1 kategorisinde bir botanik EXPO. EXPO 2016 Antalya, "Çiçek ve Çocuk" temasıyla 23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılıyor. Bin 121 dönüm büyüklüğündeki alana 120 türde 25 bin ağaç ve on binlerce çalı bitkisi ve milyonlarca çiçek ekiliyor. Ülke bahçelerinin EXPO sonrası dönemde bakımını Türkiye üstlenecek. Böylece alandaki bahçe kültürlerinin kalıcılığı sağlanmış olacak.

ANTALYA İÇİN YENİ BİR CAZİBE ALANI

EXPO 2016 Antalya alanında inşa edilen yapılar da projenin kalıcılığını sağlayacak unsurlar. Ana salonu 5 bin, toplam kapasitesi 9.500 kişilik Kongre Merkezi, Türkiye'de ilk kez oluşturulan Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Çocuk Adası, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 100.7 metre yükseklikteki simge yapı EXPO Kulesi, Türkiye'nin bitki zenginliğini sergileyecek Biyoçeşitlilik Tema Parkuru, 7 coğrafi bölgemizin mimari özelliklerini taşıyan ve ait oldukları bölgenin mutfağını sunacak olan lokantalar, Yağmur Ormanları Serası, 5 bin ve 800 kişi kapasiteli Amfitiyatrolar, su, ses ve ışık gösterileri alanları ve bitki heykelleri alanları…

Bütün bu yapılar yılda yaklaşık 14 milyon turistin geldiği Antalya'nın mevcut potansiyeline ek bir turistik cazibe alanı yaratmaya yönelik planlanmış olup, EXPO 2016 Antalya alanı, sahip olduğu bu unsurlarla, ülke bahçeleriyle, muazzam yeşil dokusuyla ve yaklaşık 80 dekar büyüklüğünde ve Antalya Körfezi'nin örneği şeklinde yapılan EXPO Gölü ile uzun yıllar bölge turizmine hizmet edecek, ülke ekonomisine katma değer katacak. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title