Haberler

Expo Canlı Hayvan Fuarı, Üreticinin Serbest Kürsüsü Oldu

Ziyaretçi akınına uğrayan ‘‘Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarı’’nda yetiştirici ile sektör temsilcileri bir araya geldi.

Ziyaretçi akınına uğrayan "Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarı"nda yetiştirici ile sektör temsilcileri bir araya geldi. Problemlere çözüm önerileri üretilen forum, çiftçinin kendini rahatça ifade edebildiği bir "Serbest Kürsüsü" atmosferinde gerçekleşti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Hayvancılıkta sürdürülebilirlik ve karlılık için Aile İşletmeciliği" forumu İzmir ve Ege Bölgesi genelinden onlarca üreticiyi sektör temsilcileriyle bir araya getirdi.

Toprak TV Ege Bölge Temsilcisi İsmail Uğural moderatörlüğünde gerçekleşen forum, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Mustafa Gündoğan ve Veteriner Hekim Şule Ülkü'nün üreticiye verilen hibe destekleri konusunda yaptığı sunumla başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ve İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer'in de katıldığı forumda Ziraat Bankası 2. Bölge Başkanı Murat Serdar Bulut, devlet tarafından verilen destekler doğrultusunda üreticinin yararlanabileceği kredi koşulları hakkında bilgi verdi.

Tarım sektörünün usta kalemi İsmail Uğural ise İzmir'in süt üretiminde büyük aşama kaydettiğini, bunun altında ise kooperatifleşme hareketinin olduğuna dikkat çekti. Tire Süt ve Foça Koop gibi olumlu örneklerin üreticinin refah seviyesini arttırdığını söyleyen Uğural, oluşacak negatif rekabete vurgu yaparak 7-8 civarındaki kooperatif sayısının azalması gerektiğini ifade etti.

Sektör temsilcilerinin ardından söz sırası üreticilere geldi. Sırayla mikrofonu alan yetiştiriciler fuarın kendileri için farklı yönlerden büyük imkan sağladığını ifade etti. Tire'den Alihan Bingöl, yetiştiricilerin hayvanlarına sevgi ve merhametle yaklaşması gerektiğini, bunu başaran üreticinin emeğinin karşılığını kat ve kat alacağını söyledi. Foruma Bergama'dan katılan ve 5 nesildir ailecek hayvancılık yapan Hasan Çakır ise aile işletmelerinin sektörü ayakta tutan bir sigorta olduğunu kaydederek, küçük sermayeye verilecek desteğin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

BAŞKAN TÜRER'DEN ELEKTRİK JESTİ

Üreticilerin ardından söz alan İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, kredi borçlarını yüzünden ödeme güçlüğü yaşayan Menderesli üretici Ayşe Kolhan'a yaşadığı elektrik sorununu çözecek mobil solar paket sözü verdi. Üreticinin hayvancılığı ciddi ve emek harcanacak bir meslek olarak görmesi gerektiğini söyleyen Başkan Türer, ıslah çalışmalarının her yıl yapılarak en iyi kuzunun en iyi yavrularıyla sürü genişletilmesinin tek çözüm olduğunu ifade etti.

ÇOBAN KÖPEKLERİ TAM NOT ALDI

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen 1. Ulusal Damızlık Sığırı Yarışması ise renkli görüntülere sahne oldu. Jersey, Holstein, Simental ve Brown Swiss gibi ırkların en iyi bireylerinin seçildiği yarışma ardından TİGEM'in Çoban Köpeği ve Köpek eğitim şovları izleyicilere keyifli dakikalar yaşattı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İsmail Uğural Gündoğan İzmir Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title