Haberler

Expo 2016 Antalya Literatüre 'Bolçiçek Karanfili'ni Kazandırdı

EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından desteklenen ’Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi’ kapsamında dünya üzerinde sadece Antalya’da yayılış gösteren bilim dünyası için yeni bir bitki türü bulundu.

EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından desteklenen 'Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi' kapsamında dünya üzerinde sadece Antalya'da yayılış gösteren bilim dünyası için yeni bir bitki türü bulundu. Karanfil cinsine ait örnekler üzerinde yürütülen çalışmalar sonucu keşfedilen yeni türe 'Bolçiçek Karanfili' (multiflorus) adı verildi.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. İsmail Gökhan Deniz ve Dr. Candan Aykurt tarafından yürütülen ve EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından desteklenen 'Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri' projesi kapsamında Antalya'nın on endemizm merkezinde üç yıldır arazi çalışmaları düzenleniyor. Proje kapsamında ilk örnekleri 2015 yılında Gazipaşa-Taşeli Platosu arasındaki ormanlık bölgelerden kayıt edilen Karanfil (Dianthus) cinsine ait örnekler üzerine yürütülen araştırmalarla bilim dünyası için yeni bir bitki türü keşfedildi. Bir yıllık hayat döngüsüne sahip olan tür, yakın hemcinslerin ilk bakışta bir bireyde 300'e kadar çıkabilen çiçek sayısıyla ayrılıyor. Bilimsel isimlendirmesi türün bu özelliğine atfen 'Dianthus multiflorus Deniz&Aykurt (Bolçiçek karanfili)' olarak yapıldı ve uluslararası literatürde yayımlanarak bilim dünyasına tanıtıldı (multi: çok, florus: çiçek).

Proje yürütücüsü ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Deniz, "Ülkemizde yayılış gösteren 10 binin üzerindeki bitki türünün yaklaşık üçte biri topraklarımıza özgü. Antalya ülkemiz endemiklerinden 800'den fazlasına ev sahipliği yapıyor. Bu türler içerisinde öyle 250 tür var ki dünya üzerinde sadece Antalya'da lokal olarak yayılış gösteren, ilimize endemik türler. İlin sahip olduğu habitat zenginliği ve eşsiz topoğrafyası, Akdeniz'in dört mevsimin yaşandığı iklimiyle birleşiyor. Doğa ananın sadece ilimize bahşettiği güzellikler olarak karşımıza çıkıyor. EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından desteklenen projemizde ilimizin floristik zenginliğine katkıda bulunmanın sevincini yaşıyoruz" dedi.

Proje kapsamında Antalya'da yayılış gösteren tüm endemik bitki türlerinin listelendiğini ifade eden Deniz, yapılan detaylı arazi çalışmalarında endemik ve nadir türlerin taranarak bulunduğunu ve tanıtıcı fotoğraflarının çekilerek akademik dilden uzak biçimde metinleştirildiğini söyledi.

Proje kapsamında farklı aylarda ve bölgelerde çiçeklenen bitkilerin örneklendiği 333 endemik ve nadir bitki türü kitaplaştırıldığı bildirildi. Proje ve sonucunda yayımlanan 'Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri' kitabının, EXPO 2016 Antalya'nın geride bırakacağı öne çıkan kültür miraslarından biri olacağı ifade edildi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Gazipaşa Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title