Haberler

Evvel Zaman İçinde Rize" ile İhtilalin Rizeli Mağdurlarını Yazdı

Rizeli araştırmacı-yazar Fatih Sultan Kar, "Evvel Zaman İçinde Rize" isimli kitabında ihtilallerin Rizeli mağdurlarının hayat hikayelerine yer verdi.

Rizeli araştırmacı-yazar Fatih Sultan Kar, "Evvel Zaman İçinde Rize" isimli kitabında ihtilallerin Rizeli mağdurlarının hayat hikayelerine yer verdi.

Rizeli Araştırmacı-Yazar Fatih Sultan Kar'ın piyasaya çıkan "Evvel Zaman İçinde Rize" isimli kitabında 27 Mayıs ihtilali başta olmak üzere ihtilallerden mağdur olan Rizeliler'in hayat hikayelerine de yer verdi. Kitapta ihtilal mağdurlarından Tevfik İleri, İzzet Akçal, Osman Kavrakoğlu, Mesut Yılmaz, Tuncay Mataracı, Mehmet Ali Kumbasar gibi isimlerden anekdotlar ve hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflar yer alıyor.

DP'LİLERİN TUTUKLANMASINI CHP'Lİ ÖNLEDİ

Kar'ın kitabında anlatılan tarihsel olaylar arasında en dikkat çeken konulardan bir tanesinde dönemin CHP İl Başkanı Demokrat Partili (DP) siyasilerin tutuklanmasına mani oluyor. Kar'ın anlatımı ile olay şu şekilde gerçekleşiyor:

"1960 İhtilali sonrasında Rize'de Demokrat Partililer'in tutuklanmaya başladığını duyan ve Rize'de söz sahibi olan CHP Rize İl Başkanı Mehmet Ali Kumbasar yerinden fırlıyor ve atama ile görevlendirilen yöneticilere 'Rize'de bir tek Demokrat Partili'ye dokunacaksanız önce beni tutuklayın' diyor. Yıllarca rakip olarak mücadele ettiği kişileri bu denli savunan Kumbasar sayesinde Rize'de tek bir Demokrat Partili tutuklanmıyor."

İHTİLALİN ÇOCUK MAĞDURU: MESUT YILMAZ

Kar, kitabında bir dönem Başbakanlık yapan Mesut Yılmaz'ın da ihtilalin çocuk mağdurları arasında yerini aldığını anlatıyor. Kar, "Yassıada'daki sınırlamalar kalkmış, tutukluların bir bölümü Kayseri Cezaevi'ne gönderilmişti. İzzet Akçal da bunların arasındaydı. Ahmet Mesut Yılmaz'a amcasını aylar sonra yeniden görme fırsatı doğmuştu. Yılmaz, Kayseri Cezaevi'nin kapısında kuyrukta beklerken annesine dönüp 'İlerde beni de böyle ziyarete geleceksiniz' demişti. 27 Mayıs'ı, 'düşükler' cephesinde yaşamak sıkıntılı bir durumdu. 14 yaşındaki Yılmaz'da derin bir yara almıştı. Amcası İzzet Akçal onun için özel bir insandı. Küçük yaştan itibaren onunla alabildiğine içli dışlı olmuş, en az babası kadar yakın bilmişti amcasını."

YILMAZ'DAN CEZAEVİNDEKİ AMCASINA ŞİİR

Mesut Yılmaz'ın amcası İzzet Akçal'a yazdığı bir şiire de kitabında yer veren Kar, 10 Kasım 1961 tarihinde Kayseri Cezaevi'ndeki amcası Yusuf İzzet Akçal'a Mesut Yılmaz'ın yazdığı mektubu kitabında şu şekilde yer verdi:

"Türkçülük aşkıyla coşup, taşanlar

Vatana, millete, hakka koşanlar

Aşılmaz dağları bir bir aşarlar

Bu yol da tükenmez, bitmez amcacığım.

Zindan bize tesir etmez amcacığım

Yağsın varsın üstümüzden bela yağmuru

Doğruların nasibidir bu İmanı tam olanlar bir koca suru

Birgün gelir elbet yıkar amcacığım

Hakikat meydana çıkar amcacığım."

(Ahmet Mesut Yılmaz) - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Mesut Yılmaz Fatih Sultan Kar Mesut Yılmaz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title